Desi, traditia spune, ca aparitia maselei de minte coincide cu o varsta a maturitatii in gandire, nu intotdeauna acest eveniment este un motiv de bucurie!
Maseaua de minte (molarul 3) este ultimul dinte din seria celor permanenti, care apare pe arcadele dentare; momentul eruptiei lui este variabil de la individ la individ, de obicei intre 13 si 25 de ani.
Sa incepem cu situatia cea mai fericita, adica aceea cand molarul 3 lipseste! Nu este cazul sa te ingrijorezi, statisticile spun, ca mugurele acestui dinte lipseste la aproximativ 20-25 % din populatie, situatie numita stiintific anodontie. Oamenii de stiinta anticipeaza, ca omul viitorului va avea un numar redus de dinti, maxilare mici si o calota craniana foarte mare, iar molarii de minte vor disparea.
Pana atunci insa, maseaua de minte ne poate da o multime de necazuri. Iata care ar putea fi acestea:
1. Cea mai frecventa situatie este cea in care molarul 3 nu a strapuns complet gingia, fiind doar pe jumatate iesit si deseori exista dureri in acea zona, iradiata spre ureche, deschiderea gurii devine un chin, gingia se inflameaza si doare la orice atingere. Toate astea se intampla, de obicei sambata seara sau in sesiune. E cazul sa te prezinti urgent la stomatolog, deoarece aceasta inflamatie se poate complica cu un abces, mult mai dificil de tratat.
2. Pe locul doi ca frecventa sunt cariile molarului de minte. De ce apar atat de des? Din doua motive: acest dinte are o mineralizare deficitara si datorita pozitiei pe arcada este mai putin accesibil curatarii cu periuta(foarte multi oameni au chiar reflex de voma la atingerea acestei zone cu periuta de dinti).
3. Maseaua de minte nu a aparut pe arcada, ci a ramas inclusa in os, fara sa strapunga gingia. Si aici exista mai multe situatii:
- sa nu apara nici o problema niciodata (incluzie asimptomatica);
- sa aiba un ax oblic, impingandu-l pe vecinul lui, molarul 2, si provocandu-i carii pe radacina.
4. Maseaua de minte a strapuns gingia, dar a iesit intr-o pozitie anormala: mult inclinat spre obraz sau spre limba, deoarece acesta pur si simplu nu mai are spatiu pe arcada. Desi initial s-a crezut ca aparitia molarului 3 este responsabila de "inghesuirea" celorlalti dinti, nu s-a putut demonstra o relatie cauza-efect intre aceste doua fenomene.
Daca te afli intr-una din aceste 4 situatii, prezinta-te urgent la stomatolog; el va lua decizia daca:
- se va extrage acest dinte pentru a preveni aparitia complicatiilor(nu te ingrijora de varianta asta, se face sub anestezie! )
- se va pastra acest dinte tratandu-i caria sau aliniindu-l pe arcada prin aparate ortodontice. In acest caz, vei fi instruit despre importanta igienizarii acestei zone, cu periuta sau cu mijloace speciale de curatare(dusul bucal).
Da
maselele de minte dor
depinde de situatie, cateva prietene de ale mele au si fost la stomatolog din cauza asta, acum vezi insa eu stiu ca da!
Depinde de la o persoana la alta.
Pe mine nu m-a durut deloc.Am simtit doar un usor disconfort in zona maselei.
Daaa...
Acum imi iese mie una... e asa de rau
De fapt sunt momente si momete uneori ma doare uneori si uit de ea... dar cred ca depinde de organismul fiecaruia
Nu tocmai. mie nu mi. a crescut inca una dar nu cred ca doare foarte tare.am auzit ca dor dar.nu cred ca asa de tare. sper ca ti.am fost de ajutor
E a3a masea de minte care imi iese si cea mai dureroasa. celelalte nu m-au durut deloc.de cateva zile ma doare am sperat ca imi va trece dar se pare ca nu.va trebui sa merg la stomatolog se pare
Nuuu nimca.de ca sa doara daca minte nu este decat dupa ce ies ele.cand cad si se scot doare.ca atunci pierzi si bruma de minte care o ai.angele,maselele de minte apar ultimele si pleaca primele.se scot fiindca sunt greu de tratat de catre medic, si sunt slabe ca masele. iar cand ies, da doare fiindca se umfla gingia.
Da.chiar foarte tare.de obicei te doare si in gat.asa a patit o prietena. o durea in gat si gingia si doctorul i-a zis ca e de la maseaua de minte
Maselele de minte apar la varsta adulta si dau mari batai de cap, prin dureri, pulsatii in urechi sau tampla, dificultati de masticatie sau inghitirea alimentelor. Pe acest fond poate sa apara febra, oboseala, agitatie, insomnie etc.
Da din pacate doare destul de tare dar depinde si doare pentru ca ele ies ultimele si nu mai au loc pe arcada dentara asa ca imping toate masele in fata daca ai loc printre dinti n-o sa doara foarte tare.