Psihologia nu functioneaza ca Medicina, nu ti se va administra un tratament/tehnica dupa care problema va disparea. Trebuie sa te gandesti la terapeut ca la un parinte care e langa copilul lui cand invata sa mearga, copilul va invata singur procesul, el doar il va sprijini pe parcurs si va avea grija sa nu se loveasca de colturi.
In terapie, pacientul este responsabil intr-o mare masura de vindecarea sa si trebuie sa se implice si sa nu ascunda detalii sau intamplari terapeutului, sa respecte indicatiile etc.
Nu in ultimul rand, ca in orice profestie exista oameni mai buni si mai slabi, in primul rand verifica daca terapeutul este membru colegul psihologilor apoi verifica ce specializare are. Este important deoarece psihoogia romaneasca nu prea e reglementata si exista din pacate si unii experti in samanistica si alte prostii.
Trebuie sa ai grija ca dupa primele sedinte terapeutul trebuie sa iti faca un plan de interventie (nu-s sigur daca se numeste asa) practic trebuie sa stabiliti niste obictive si un numar de sedinte in care pot fi atinse..nu te lasa indus/a in capcana sedintelor interminabile.
Evident cu cat terapeutul e mai bun..pretul/sednta va fi mai mare.
Spor!
Daca te implici si tu si ce faci ce spune, te ajuta. Mai ales daca e si un psiholog bun. Conteaza mult sa-ti placa ca persoana.
Ba nu conteaza sa iti placa persoana. Conteaza oarecum in consiliere. In psihoterapie nici pe departe.
Explicatie: Psihoterapia (cea fara medicamente) din punctul meu de vedere, de obicei are in plus (multe alte detalii, printre care) fapul ca psihotrapeutii isi privesc pacientii de parca ar fi subiecte de experiment si comunica cu acestia intr-un mod mult mai putin formal (cum ar fi, prin gesticulatii puerile, mimica exagerata, te pot face sa ti minte prin simplul fapt ca nu iti place sa mergi la ei). In consilierea psihologica te simti mult mai respectat.
Depinde de psiholog, de problema pe care o ai, de cat de deschis esti. Prima psihoterapie (mai multe sedinte la o saptamana distanta) m-a ajutat foarte mult. Urmatoarea nu, dar asta pentru ca dispozitia mea nu era spre rezolvarea problemei pentru care m-am dus. Asa ca depinde de factorii pe care ti i-am spus mai sus si poate si de altii personali fiecarei persoana. Daca problema nu-i grava si esti sceptic/a in a merge, mai bine nu te duce.
Sigur ca da! problema consta in felul urmator! el nu sta cu tine in casa! iti da sfaturi! te ajuta! dar de descurcat in viata! ma tem ca asta trebuie sa o faci tu singur! nu altcineva!
După părerea mea nu, tu ești singurul care poate ieși din starea în care ai intrat si nu e greu să o faci, trebuie doar să vrei
Nu stiu sigur daca dai banii degeaba dar dureaza foarte mult asta iti garantez daca n-ai probleme de sanatate n-are rost pierzi timpul.
Nu merita, sunt bani aruncati pe geam. Asta cu psihoterapia e cea mai mare țeapă, știu și din experiența proprie și din experiența altora. Dai banul că sa te asculte cineva care se preface acolo că te înțelege și câteodată îți mai zice și aberații. Mai bine vorbești cu cel mai bun prieten, e fix același lucru dar cel puțin nu mai dai bani. Și câteodată te poate ajuta mult mai mult decât un psiholog. Nu va mai repeziți să dați bani aiurea pentru vorbăraie, ăla nu e tratament, e apa de ploaie. Așa poți vorbi cu oricine.
Evident. Nu sunt puși acolo degeaba. Știi, contează ca și tu să te implici, nu să fi cu capul în nori, că el încearcă, dar are nevoie și de implicarea ta
Da, merita, dar doar daca ai probleme nu ca să te distrezi sau ceva. Dacă ai suferit un șoc sau ceva de genul ai nevoie să treci peste acea traumă si numai un psiholog te poate ajuta.
De fapt, psihoterapeutul meu a tinut sa imi fie clar ca nu numai persoanele bolnave/ afectate de ceva frecventeaza psihoterapia, ci si oameni care isi permit financiar sa investeasca in ei insisi fac asta. E o fita oarecum, dar nu are de ce sa se rada de asa ceva. E ca si cum cititul unei carti de dezvoltare personala - self improvement - cu profesor.
Toti am suferit sute si mi de micro traume!
Asta ca sa nu mai vorbim de traumele nerealizate.
PS: asta chiar e numele lor in psihologie, nu e vreo porecla
Cine e interesat de intrebarea asta ar putea sa caute servicii alternative la psihoterapie:
7cups.com
grupuri de Facebook de suport/ de discord
psihoterapie de grup
evenimente de dezvoltare personală
postari din sfera dezvoltarii personale precum intrebari si raspunsuri, citate, cunostinte impartartasite de psihologi de pe pinterest, Facebook, quora, Instagram, tik tok etc.
Psihologul nu te poate "vindeca" de unul singur. El doar de poate îndruma pe niște căi pe care pașii îi vei face doar tu singur. Merită să mergi la un psiholog, dacă nu poți avea încredere în forțele proprii că poți trece singur peste acel obstacol...dar, de obicei, cel mai bun psiholog este TIMPUL.
Salut!
VladCristian si RockKid au dat sfaturi bune si sunt de acord cu ei.
O alta informatie pe care pot sa ti-o dau, intereseaza-te la centrele de asistenta sociala, poti sa faci terapie gratis daca te incadrezi in anumite categorii sau daca mergi la anumite ore.
Initial e recomandat sa vorbesti cu un psihiatru pentru diagnostic si recomandare pentru un tip de terapie care sa ti se potriveasca. Ei pot sa ti recomande si psihologi buni.
Iti doresc multa sanatate!
Merită! Reușita ședințelor de psihoterapie țin de pregătirea psihoterapeutului, pe de-o parte, iar pe de altă parte, de rezistența ta la psihoterapie. Prin rezistență, mă refer la cât ești tu de deschis/ă și cât de mult îți dorești să remediezi o anumită dificultate. Un alt factor implicat este gradul de deschidere pe care îl ai, emoțiile tale. Este posibil ca unele ședințe să îți fie mai folositoare decât celelalte. Să ai mare grijă când alegi psihoterapeutul
Nu merita! eu am fost de multe ori dar fără rost...pur și simplu sunt bani aruncati pe fereastra
Degeaba spui asta, nu te astepta ca un singur om poate face o minune, trebuie sa te implici si tu.
AvalohAlyn întreabă: