Trigliceridele astea sunt o substanta grasa, sub a carei forma depune ficatul excesul de grasimi in sange, si le depoziteaza chiar in ficat. Daca situatia se mentine timp indelungat, acestea nu au loc in ficat si ajung iar in sange, si doar atunci ies la analize. Tot procesul asta nu are cum sa aiba loc intr-o noapte, ii trebuie cateva luni.
TRigliceridele nu se modifica de la ce ai mancat cu o zi inainte. Ele nu cresc numai din cauza ca mananci grasimi, ci mai ales din cauza ca mananci prea mult zahar. Nu este grav deocamdata, dar valoarea lor crescuta te predispune la o noua pancreatita. Gras si prajit nu vei mai manca niciodata, desigur, adr trebuie sa ai grija la cantitatea de zahar pe care o mananci (inclusiv paine, paste, orez, cartofi)
Zahăr nu mai consum deloc, nici dulciuri decât ocazional și puțin. La pâine și cartofi chiar nu mai am cum să renunț? Pancreatita pe care am avut-o, din fericire, nu a fost gravă, dar eu știu? Chiar niciodată nu voi mai putea mânca nimic "bun și gustos"? Doar regim toată viața?!
Poti manca orice bun si gustos, atata timp cat nu este prajit sau gras. Poti manca in rest orice mancare: ciorbe, salatae, macare gatita in casa, oricum sunt mult mult mai bune si mai gustoase decat prajelile.
Nu trebuie sa renunti la piane si cartofi, trebuie sa consumi cu moderatie. 2-3 felii de paine pe zi si un cartof (fiert, copt, inabusit la cuptor) sunt suficiente.
Nu trebuie sa mananci carne de pui la abur, e scarboasa si e normal sa ti se fi luat de ele. Mergi in piata, alege legume de buna calitate si fa mancare gustoase. Poti face, de exemplu un bors de pui cu multe legume, va iesi delicios. Sigur ca poti manca sarmale, important este sa le faci din carne slaba de vita sau curcan sau din muschi de porc degresat. Poti maca si chiftele, sunt mult mult mai gustoase daca nu le prajesti. Eu le fac (din carne slaba de pui sau curcan) si apoi le pun direct in sos de rosii cu condimente. Nici nu imputi casa, nici nu te intoxici cu fum si ies de 100 de ori mai bune, nu se compara. Snitele si cartofi prajiti nu ai voie, e adevarat, dar oricum, in mod sanatos, nu mananci asa ceva mai des de 2-3 ori pe an, asa ca nu vad mare pierdere. Si mie imi plac cartofii prajiti, dar nu pot manca des, la sarbatori, o data sau de doua ori pe an, ca sunt indigesti si imi cad greu. Snitele cred ca nu am mai mancat de 5-6 ani, sunt greu de facut cele cu adevarat bune (din carne frageda de vitel, cu oua de casa si pesmet), asa ca prefer sa gatesc chestii mai simple.
Uite, azi de exemplu am facut o ciorbita cu multe rosii proaspete (2 kilograme de rosii, fierte putin si date prin sita), multi morcovi, radacina de patrunje si pastarnac, dovlecei si 2 cartofi, o mancarica de fasole galbena proaspata (cu putina carnita de pui) si un ghiveci de legume (am luat din piata morcovi, dovlecei, fasole galbena, ceapa, ardei, rosii, o vanata, am adaugat vreo 10 ciupercute). Sincer, nu cred ca se poate compara cu cartofi prajiti, este si foarte buna si satioasa si sanatoasa si simplu de facut. Bucataria mea miroase a vara, nu trebuie sa aerisesc 3 zile ca dupa prajeala
Mulțumesc mult pentru lămuriri! Chiar am observat că dacă mănânc o bucata de carne de porc pe grătar mă simt mult mai bine și energică decât atunci când mănânc pui. Și se observă și câtă grăsime lasă fiecare, puiul mult mai multă! Dacă fac sarmale cu carne mai slabă de porc e ok? Eu oricum și pentru ai mei fac tocaturile în casă fără slănină sau ulei, doar câtă grăsime are carnea respectivă. Oricum ar fi, mai bine renunț la toate decât să ajung iar la spital, plus că am 3 copii care depind de mine. Nu aș vrea să mănânc toate nebuniile dar totuși să gust câte ceva la sărbători? poate o manuta de cartofi prăjiți la câteva săptămâni? Maine îmi fac programare la dr gastroenterolog cu o listă uriașă de alimente să îmi spună ce mai am voie clar și ce nu!
Poate vă pare că sunt cam disperată însă în copilărie am suferit mult din lipsa lor, am mâncat ani de zile doar pâine cu margarina și ceai de fructe de pădure, orez fiert cu sare și la zile mari lapte. Asta era viața mea zi de zi. Așa că acum, când îmi pot permite de toate pentru mine și familia mea m-i se pare greu să nu le pot mânca din cauză că am avut pancreatita deși nu consum alcool?
Sincer, nici cel mai sanatos om nu ar trebui sa manance cartofi prajiti atat de des. O data la cateva luni (minim 3) este mai degraba ritmul normal pentru cineva care nu a avut niciodata in viata lui probleme de sanatate (si nici nu vrea). Carnea de porc pentru sarmae trebuie sa fie complet degresata si amestecata cu o carne mai slaba (adica pui o treime muschi de porc tocata si o doua treimi pulpa degresata de vita sau piept de curcan). Si grija mare la gratar, nu e prea sanatos, e tot prajeala, un om sanatos ar trebui sa manance pe saptamana maxim o bucata de carne cat podul palmei facuta la gratar, nu mai multa, nu mai des (sunt oameni care mananca gratar si de 5 ori pe saptamana, ceea ce este foarte nesanatos)
Doar o mica parte din cazurile de pancreatita sunt date de alcool. Cele mi multe sunt date de prezenta calculilor biliari si de excesul de grasimi si prajeala. Prajeala si carnea grasa sunt mancaruri de proasta calitate, de oameni saraci (carnea grasa e mai ieftina) si lipsiti de imaginatie sau lenesi (care prefera sa arunce in tigaie sau pe gratar o bucata de carne, in loc sa faca o mancare mai elaborata, ami gustoasa si mai sanatoasa). Asa ca daca ai de toate, mananca chestii mai rafinate, mancare gatita buna si sanatoasa, cu ingredienete proaspete si de buna calitate
Pfff. Doar în 6 august am reușit sa ma programez la d-na dr gastroenterolog să îmi spună ce mai e de făcut. Este grav ca au ieșit trigliceridele 167? Dacă restul analizelor sunt ff ok? Inclusiv cele de ficat care în februarie au fost dezastru acum sunt perfecte. Îmi este frica sa nu fac iar pancreatita, deși nu mai am nici pietre la fiere(au dispărut toate când am făcut pancreatita) iar în luna mai la un ecograf dr a zis ca am lobul stâng la ficat mărit și am luat Liv 52 DS. Analizele au ieșit bune la începutul acestei luni.
De fumat m-am lăsat de 4 ani și ceva când nu aveam nici o problema de sănătate. Cafea aș putea bea? Dacă o fac slabă, mai mult de dragul de a mai avea și eu o plăcere dimineața după micul dejun sau să am motiv să merg la prietene la cafea? Nu am mai zis dar și analizele de amilaza și Lipaza au ieșit bune! Mulțumesc mult și iertați-mă ca tot insist atâta!
Nu este grav, valoarea e putin marita, dar iti arata ca gresesti undeva cu alimentatia. Acum nu vei pati nimic, dar in timp e preferabil sa remediezi problema. Nu e nici o urgenta, faci incet adaptari ale alimentatiei si se va rezolva, nu ai motive de teama deocamdata. Poti bea cafea dintr-o linguriță pe zi, nu conteaza daca o faci tare sau slaba, cantitatea de cafea sa fie o lingurita. E de preferat sa nu ii pui lapte si nici zahar (daca nu poti, lapte degresat si cat mai puțin zahar). Fasolea si lintea au ceva proteine dar si mult zahar. Gateste-le fara ulei si ai grija ca la masa aia sa nu mananci paine, orez, cartofi, paste.
Carmen133 întreabă: