| Addrriiaannaaaa a întrebat:

Neataa TPU, sunt racita cam de acu 4 zile,tind sa cred ca este o gripa,prima zi a fost nasoala rau,febra puternica,nu ma tineam pe picioare, ameteli..am luat tratament si ieri am scapat de febra..acu mai am nasul si tusea. Voi ce ati utilizat pentru a va trece raceala? Doresc niste metode rapide si eficiente.
Multumesc anticipat!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Laura162 a răspuns:

Era o vorba in facultate: "cu antibiotic, te tine 7 zile; fara antibiotic, o saptamana". (Bine, la drept vorbind, o raceala tine 7-10 zile, dar cum oamenii in general numara / se duc la medic doar cand incep simptomele mai intense...)

Omul nu se duce la doctor cand il gadila putin in gat sau se simte putin obosit, ci cand il doare in gat, tuseste, are nasul infundat si/sau face febra, nu? In momentul ala, sistemul imunitar a intrat deja in actiune (de fapt, cresterea temperaturii si nasul infundat sunt efecte ale raspunsului imun, nu ale virusului in sine). In medie, asta dureaza cam 3 zile, fara tratament. Ulterior, sistemul imunitar se calmeaza si efectele dispar cam in 2 zile. Din momentul in care omul ajunge la doctor si incepe sa ia antibiotic si pana se amelioreaza simptomele, cat dureaza? Tot cam 3 zile. Cat dureaza pana trec de tot? Inca vreo 2 zile.

Raceala iti trece in cateva zile cu Zinnat pentru ca atat ii ia sistemului imunitar sa scape de virus si sa se calmeze, nu pentru ca ar fi avut Zinnatul vreun efect. E doar coincidenta de timp.

Uite, Cleveland Clinic confirma:
"Colds and the flu are causes by viruses and cannot be cured with antibiotics. Antibiotics are used to treat bacterial infections, such as strep throat and ear, skin and urinary tract infections. Using antibiotics for infections they are not able to treat makes the antibiotics less effective for infections they are supposed to treat (a situation called antibiotic resistance). Never take antibiotics to treat colds and flu."
https://my.clevelandclinic.org/......en-to-call

Cum am spus in comentariul anterior, uneori e greu sa-ti dai seama doar din aspect daca e raceala sau infectie bacteriana. Atunci antibioticul il prescriu in caz ca e bacteriana. (Tocmai din acest motiv, in alte tari, exista conceptul de "reteta intarziata": medicul prescrie antibiotic cu mentiuna de a-l lua doar daca simptomele nu se amelioreaza in 3 zile fara el.) In rest, il prescriu ca profilaxie pentru suprainfectie. Mai sunt cazuri, sper din ce in ce mai putine, cand prescriu doar ca sa nu-si puna pacientul in cap (sunt multi pacienti care vin setati pe antibiotic cand sunt raciti) sau sa linisteasca parintii. Eu una sper ca nu mai exista medici care nu stiu ce e un antibiotic si pe ce actioneaza sau nu actiuneaza.

7 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Mergi la medicul de familie sa i ti dea antibiotic, zinat e bun pentru raceala, dar doar pe baza de reteta il poti cumpara.

| Laura162 a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Zinnat e antibiotic, adica impotriva bacteriilor. Raceala e de natura virala. Astfel spus: Zinnat nu e bun pentru raceala. Antibioticele se mai prescriu si in infectii virale ca profilaxie pentru suprainfectii bacteriene, dar doar in unele cazuri. (Si da, medicii de familie prescriu antibiotice, dar de obicei pentru ca (de multe ori) e cam greu sa diferentiezi un gat rosu de la o bacterie de un gat rosu de la un virus, iar parintilor e mai simplu sa le spui ca e "o raceala" decat sa le dai termeni medicali.)

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Laura162):

Mie i mi dă medicul de gamilie Zinat cand sunt racit si cu asta i mi trece raceala in cîteva zile.

| Laura162 a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Era o vorba in facultate: "cu antibiotic, te tine 7 zile; fara antibiotic, o saptamana". (Bine, la drept vorbind, o raceala tine 7-10 zile, dar cum oamenii in general numara / se duc la medic doar cand incep simptomele mai intense...)

Omul nu se duce la doctor cand il gadila putin in gat sau se simte putin obosit, ci cand il doare in gat, tuseste, are nasul infundat si/sau face febra, nu? In momentul ala, sistemul imunitar a intrat deja in actiune (de fapt, cresterea temperaturii si nasul infundat sunt efecte ale raspunsului imun, nu ale virusului in sine). In medie, asta dureaza cam 3 zile, fara tratament. Ulterior, sistemul imunitar se calmeaza si efectele dispar cam in 2 zile. Din momentul in care omul ajunge la doctor si incepe sa ia antibiotic si pana se amelioreaza simptomele, cat dureaza? Tot cam 3 zile. Cat dureaza pana trec de tot? Inca vreo 2 zile.

Raceala iti trece in cateva zile cu Zinnat pentru ca atat ii ia sistemului imunitar sa scape de virus si sa se calmeze, nu pentru ca ar fi avut Zinnatul vreun efect. E doar coincidenta de timp.

Uite, Cleveland Clinic confirma:
"Colds and the flu are causes by viruses and cannot be cured with antibiotics. Antibiotics are used to treat bacterial infections, such as strep throat and ear, skin and urinary tract infections. Using antibiotics for infections they are not able to treat makes the antibiotics less effective for infections they are supposed to treat (a situation called antibiotic resistance). Never take antibiotics to treat colds and flu."
https://my.clevelandclinic.org/......en-to-call

Cum am spus in comentariul anterior, uneori e greu sa-ti dai seama doar din aspect daca e raceala sau infectie bacteriana. Atunci antibioticul il prescriu in caz ca e bacteriana. (Tocmai din acest motiv, in alte tari, exista conceptul de "reteta intarziata": medicul prescrie antibiotic cu mentiuna de a-l lua doar daca simptomele nu se amelioreaza in 3 zile fara el.) In rest, il prescriu ca profilaxie pentru suprainfectie. Mai sunt cazuri, sper din ce in ce mai putine, cand prescriu doar ca sa nu-si puna pacientul in cap (sunt multi pacienti care vin setati pe antibiotic cand sunt raciti) sau sa linisteasca parintii. Eu una sper ca nu mai exista medici care nu stiu ce e un antibiotic si pe ce actioneaza sau nu actiuneaza.

| ywar a răspuns:

Sanatate. Faceti-va si un test Covid sa stati linistita.
Termicele in general sunt sfinte si pentru tuse sirop de patlagina sau de ceapa.
Inhalatia se poate face cu putin ulei aromatizat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Asa și eu. numai ca pe lângă astea eu nu am nici miros nici gust. Cred ca e covidhappy
Eu îmi fac Theraflu. Sau iau paracetamol

| Hutzy95 a răspuns:

Iti faci ceai de ghimbir cu lamaie si miere de albine, bei cam jumatate de litru sau un litru pe zi si te vei face bine repede.
Eu asa fac, cand apar simptome de raceala imi fac ceai de ghimbir si cand imi fac ceai de ghimbir imi pun mai mult ghimbir sa ii simt gustul iute ca asa iti desfunda si nasul, si te ajuta la raceala

| Laura162 a răspuns:

In primul rand, fa-ti un test. Ce enumeri acolo pot fi si simptome de covid.

(Daca nu e covid: )
Tuse seaca sau cu expectoratie? Daca vrei pe baza de plante, CoughEnd, Calmotusin si Plantusin merg bine pe ambele tipuri de tuse. Daca nu tii sa fie pe baza de plante si e tuse seaca, Paxeladine e foarte bun. Pentru tuse cu expectoratie, am vazut ca multi prefera ACC.

Nasul infundat sau care curge? Daca e infundat, Maresyl (e bun, dar ustura ca naiba) sau Olynth. Bixtonim am vazut iar ca e destul de cautat, dar personal nu l-am incercat.

Exista si combinatii, dar depinde ce tip de tuse e si daca e nas infundat sau care curge.