Stai lungita in pat si fa ti masaj pe burta in ordinea acelor de ceasornic si du te la baie poate esti constipata
Dureri de solduri sau de articulatii
Prescriptia: alergari
Plimbarea in ritm alert pe strazi favorizeaza buna functionare a articulatiilor. Fizioterapeutii de la Universitatea Stanford au observat ca persoanele care alearga regulat acuza mult mai rar dureri musculare si artrite decat cei care nu se omoara dupa alergat. „Risti de 4 ori mai putin sa ai astfel de probleme, doar daca alergi", sustine profesorul Jim Fries. Rasucirile membrelor, cazaturile creeaza probleme. La acest capitol, tenisul are o bila neagra. Pe locuri, fiti gata... Trei sesiuni de alergari pe saptamana sunt suficiente pentru un tonus excelent. Parcurile bucurestene Titan si Tineretului sunt pline de alergatori care asteapta sa li te alaturi.
Depresia
Prescriptia: plimbarea
Pe fiecare dintre noi ne apuca din cand in cand starea de depresie. Ei bine, nu trebuie sa ne indopam cu pastile sau cu ciocolata pentru a iesi din butoiul cu depresie, ci doar sa ne plimbam. Cercetatorii de la Universitatea Texas sustin ca un antrenament in aer liber are efectul unui antidepresiv. In studiul lor, in cazul femeilor cu depresie moderata care s-au plimbat cate 30 de minute, de cel putin 3 ori pe saptamana, s-au redus simptomele cu mai mult de 50%. Chiar daca te simti obosita, daca faci miscare, te energizezi. Cei sedentari trebuie sa inceapa miscarea gradat. Pe locuri, fiti gata... Daca nu te poti imagina facand jogging in jurul Casei Poporului dis de dimineata, macar cobora din autobuz cu 3 statii mai devreme cand mergi la serviciu sau renunta la scarile rulante si la lift. Ia-ti prietena cea mai buna si mergeti sa povestiti ce ati mai facut in parc.
Durerile menstruale
Prescriptia: inot
In perioada delicata a lunii, foarte multe femei au crampe suparatoare care nu le permit sa desfasoare activitatile obisnuite la cote maxime. Unele dintre ele chiar sunt scoase din circuit. Iata ca exista un tratament nemedicamentos: inotul. Acest sport este un excelent remediu pentru alinarea durerilor menstruale. Practicat frecvent, ajuta la reducerea retentiei de apa si intareste muschii abdominali. Practic, se reduce presiunea abdominala si se usureaza crampele prin imbunatatirea functionarii sistemul nervos. Apa intensifica, de asemenea, nivelul endorfinelor in organism. Corpul nostru isi poate reda singur starea de bine, trebuie doar sa apesi pe butonul SPORT! Pe locuri, fiti gata... In prima parte a ciclului menstrual (zilele 1-13) fa intre 20 si 30 de miscari vioaie ale picioarelor. In a doua parte (zilele 14-18) este recomandat inotul mai usor, dar de cursa lunga.
Durerile de burta
Prescriptia: salsa
Cand ti se va mai intampla sa ai dureri de burta sau indigestii, trebuie sa stii ca exista si alte solutii decat sa blochezi baia: dansul. Un studiu a relevat faptul ca dansul poate sa reduca problemele digestive, de la cele de stomac pana la diaree sau colon iritat. „Muzica este incredibil de energizanta. Cand intri in ritm, organismul elibereaza endorfine, reactie care ne da o stare de bine", spune cercetatorul britanic Jon Roberts. De asemenea, prin dans scapi de stres si anxietate. Astfel se reduce afluxul de sange in zona abdomenului si se produc enzime digestive care reduc arsurile gastrice, balonarea si constipatia. Salsa este un tonic pentru intreg organismul. Pe locuri, fiti gata... Daca nu esti genul care rupe ringul de dans sambata de sambata la discoteca, inscrie-te la niste cursuri de dans. Balet, salsa, dansuri de societate, tu alegi! Te vei simti excelent. Afla mai multe pe: www.cursuri-dansuri.ro.
Clantanitul din dinti
Prescriptia: spinning
Daca la sala de gimnastica muncesti cu ardoare se va vedea si pe zambetul tau, nu doar pe solduri. Un studiu publicat in Journale of Periodontology a demonstrat faptul ca femeile care fac sport intensiv regulat, spre exemplu spinning (pedalare complexa pe o bicicleta stationara), prezinta un risc cu 75% mai mic sa aiba probleme cu dantura si gingiile decat cele care nu practica nici un exercitiu fizic. Secretul? Exercitiile fizice reduc riscul aparitiei inflamatiilor in organism si favorizeaza circulatia sangelului. Pe locuri, fiti gata... Spinningul este mult mai dificil de practicat decat pedalatul la bicicleta stationara, pentru ca imita miscarile ciclistilor adevarati: coborare, urcare de pante. Specialistii recomanda pentru inceput o sedinta pe saptamana.
Dureri de cap suparatoare
Prescriptia: yoga
Aspirina poate sa-ti aline durerea de cap, dar nu iti garanteaza ca aceasta nu va reveni. 3 din cele 15 tipuri de dureri de cap sunt provocate de tinuta corpului. Daca pozitia coloanei nu este corecta se creeaza tensiune la nivel muscular, care se reflecta la nivelul capului. S-a demonstrat ca dupa un curs de trei luni de exercitii yoga pentru indoirea si intinderea muschilor, 60 % dintre cei care manifestau dureri de cap au scapat de ele. Yoga antreneaza muschii superiori ai spatelui, pe cei ai pieptului, umerii. Rezultatul? Tinuta corpului corecta. De asemenea, exercitiile yoga au un efect benefic si pentru persoanele care sufera de palpitatii. Pe locuri, fiti gata... In pozitia stand, orienteaza-ti umerii spre fata, apoi usor lasa-ti capul pe spate si spre fata. Tine capul drept, indreapta-l spre dreapta, revenire in centru, si apoi spre stanga. Capul se apleaca si se roteste, ca si cum ai desena un cerc imaginar. Exercitiul se repeta si in cealalta directie. Pentru a afla mai multe despre yoga acceseaza www.gnspy.org
Balonarea reprezinta acea problema jenanta cu care multe dintre noi se confrunta si careia nu-i putem nega senzatiile de disconfort fizic create.
Exista vreo singura persoana careia sa-i fie total necunoscuta senzatia de abdomen greu sau umflat? Dar durerile care insotesc uneori aceastea senzatie? Balonarea reprezinta acea problema jenanta cu care multe dintre noi se confrunta si careia nu-i putem nega senzatiile de disconfort fizic create si indispozitile psihice carora da nastere. Alimentatia excesiva, gresita sau slaba din punct de vedere calitativ, constipatia, anumite afectiuni ale intestinelor, o aerofagie ridicata (inghitirea unei cantitati mari de aer), un nivel crescut de stres, toate acestea la un loc si altele in plus sunt cauze ale aparitiei balonarii. Ceea ce trebuie tu sa stii este faptul ca, mai mult decat in cazul altor afectiuni, tratamentele naturiste, infuziile, decocturile sau ceaiurile de plante, au sorti mari de izbanda si de tratare a balonarii. In cazul in care te confrunti cu aceasta problema, iata cateva modalitati prin care iti poti aminti de balonare ca de un vis urat:
Intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi, asa ca ar trebui sa fii foarte atenta si pretentioasa cu dieta ta. Asigura-te ca excluzi din ea alimente care favorizeaza instalarea senzatiei de balonare precum ceapa, varza, conopida, fasole, produse alimentare pe baza de cofeina, prajeli sau alimente tip fast-food. Renunta la bauturile carbogazoase (chiar si la apa minerala acidulata) in favoarea celor decarbogazificate sau a apei plate.
Fructele si legumele ar trebui sa nu lipseasca nici ele din alimentatia ta, insa opteaza pentru cele mai putin acide, mai putin dulci si continand o cantitate semnificativa de fibre. Iaurtul, branza, orezul, carne de pui sau de peste, acestea sunt alimente al caror consum nu conduce la balonare. De asemenea, fructele proaspete nu trebuie consumate imediat dupa masa, ci la un interval de 3-3 ore caci fructele cauzeaza aer in tractul gastrointestinal. Alimentele trebuie combinate eficient si din punct de vedere al temperaturii. Evita neaparat sa consumi alimente reci alaturi de alimente calde sau fructe laolalta cu legume. In timpul mesei graba strica treaba, iar alimentele trebuie mestecate incet si bine, evitand inhalarea aerului.
Deoarece stresul cauzeaza balonarea, stresul trebuie inlaturat. Prin urmare, exercitiile de yoga si respiratiii, exercitiile de gimnastica a abdomenului, masajele, dusurile de relaxare a regiunii abdominale sunt metode excelente de relaxare, de indepartare a stresului si de combatere a balonarii.
Urmatorul amestec de plante este cunoscut drept o solutie eficienta de tratare a balonarii: Se amesteca 15 g de fructe de cardamom, 15 g de radacini de oligeana, 15 g radacini de valeriana, 35 g frunze de izma, 35 g flori de musetel. Se fierb 3 cani cu apa cu 2 lingurite din acest preparat pentru aproximativ 15 minute, iar ceaiul obtinut se strecoara si se consuma dupa ora 12 sau seara, inainte de culcare. O ceasca cu ceai in cele doua momente ale zilei este suficienta. Patrunjelul beneficiaza si el de proprietati ce ajuta la combaterea simptomelor balonarii. O legatura de patrunjel verde si proaspat, consumata zilnic timp de 14 zile, este indicata in cazul balonarii. Daca ideea de a consuma patrunjel crud nu ii este tocmai pe plac stomacului tau, incearca sa adaugi patrunjelul in mai toate salatele pe care le consumi.
Daca stomacul tau iti permite, consuma dis-de-dimineata, inainte de a lua micul dejun, o jumatate de pahar cu apa amestecat cu o jumatate de pahar de suc proaspat de lamaie.
Inainte de masa, consuma ceai de menta amestecat cu ceai de papadie si anason. Infuzia de seminte de marar poate inregistra si ea rezultate pozitive impotriva balonarii, avand efect accelerat. Infuzia de seminte de marar se obtine prin oparirea unei lingurite si jumatate de marar in 300 ml de apa. Se bea aceasta infuzie atunci cand este calduta. Carbunele vegetal care se gaseste in farmacii sub forma de capsule actioneaza ca un absorband de gaze intestinale si bacterii, reducand astfel durerea abdominala. Iar pentru ca cei din urma sunt cei dintai, nu uita de ceaiul de menta sau de infuzia de chimen. Sunt deja arhicunoscute pentru actiunea lor de calmare a muschilor abdominali, de reglare a digestiei si de combatere a gazelor intestinale.