anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Nu mi-a mai venit menstruatia din primavara trecuta cand venise pentru prima oara 2 luni la rand. Am 15 ani. Sunt destul de dezvoltata, nu exagerat. Mama mi-a spus ca mai bine mergem la un medic ginecolog ca sa intrebam daca nu este cumva vreo problema deoarece in fiecare luna am dureri specifice menstruatiei,dar nu a mai venit din martie. Ar trebui sa ma ingrijorez? Adica, semne am si totusi am de abia 15 ani...ce imi recomandati? happy

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| LaLaura a răspuns:

Pai ar trebui sa te duci la ginecolog, ai o dereglare hormonale, si nu e ok sa nu iti vina aproape 1 an de zile, si mai ales ca ai si simptome premenstruale.
Deci du-te la ginecolog si vezi care e cauza.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Mda, ar putea fi vorba de o dereglare hormonală severă ( posibil o afecţiune endocrină ), sau de ovare polichistice sad

De obicei, în primul an de CM, sunt posibile întârzieri de câteva luni, dar NU sunt normale întârzieri aşa de mari!

În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.
Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.
Dar, nu pare să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău sad


Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană/pelvină ( sau una transvaginală ) pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).


Toate cele bune.

| SkyPilot a răspuns:

Ar fi bine sa mergi la un ginecolog. Daca ai o problema, cu cat o gasesti mai repede cu atat se trateaza mai usor.
Fiind vorba de prima menstruatie, as zice sa nu fii prea ingrijorata, am auzit de multe cazuri cand fetele aveau una sau doua dupa care urma o pauza destul de lunga. Dar acesta nu este un motiv sa nu vezi medicul happy