Întrebare recomandată | SmiiileXoXo a întrebat:

Nu mi-a venit menstruatia din 28 Septembrie, in fine, atunci m-a tinut 3 saptamani aproximativ, niste dereglari, ma asteptam sa-mi vina mai tarziu, sunt la menstruatie neregulata, acum imi vine multa substanta alba, vascoasa, credeti ca sunt probleme medicale?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| mona a răspuns:

Daca esti la inceput e normal sa ti vina aiurea, poti consulta si un medic sa poti fi sigura dar eu nu cred ca e o problema

3 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

N-ai dat nici un detaliu : vârstă, de când ai menstruaţie, dacă ai mai avut astfel de probleme, dacă ai fost la un control ginecologic şi la unul endocrinologic, dacă ai întreţinut relaţii sexuale, etc.

Am citit întrebările tale anterioare şi am aflat câte ceva ( dar puteai să mă "scuteşti" de pierderea timpului ) : am observat că ai cam 15-16 anişori, PRIMA menstruaţie ai avut-o în 5 iunie, ai mai avut dereglări de acest gen,...

În primul rând, dacă ai avut menarha ( prima menstră ) la 15 ani, atunci este cam TÂRZIU - în general, aceasta apare între 11-14 ani - deci, POATE fi vorba de o afecţiune endocrinologică care a generat unele dereglări hormonale şi de acolo apar aceste dereglări ale menstrei.

Totuşi, e adevărat că, în general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.

Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a va veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.

Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă ( din diverse cauze : răceală, infecţie, medicamente, etc. ) este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă" medicală!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană şi/sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic.

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină menstruaţia.

Dacă acea scurgere/secreţie NU are miros urât/deranjant şi NU este însoţită de mâncărimi sau usturimi, şi dacă are o culoare albă/transparentă ( eventual puţin spre roz ) atunci NU ai de ce să te îngrijorezi.

Iar secreţia de care spui, dacă este ALBĂ cremoasă/lipicioasă ( uneori brânzoasă ), urât mirositoare şi însoţită de usturimi sau mâncărimi – poate reprezenta o candidoză.

Dacă, în schimb, secreţia este urât mirositoare ( eventual de altă culoare ) atunci este vorba de o INFECŢIE – situaţie în care TREBUIE să mergi la GINECOLOG : o să-ţi facă un test de secreţie vaginală ( "lamela" ) şi va identifica microbul/tipu infecţiei - în funcţie de asta îţi va prescrie şi tratamentul necesar.

Totuşi, eu CRED că este vorba de secreţia vaginală "normală".

INSIST pe un control la ginecolog + unul la endocrinolog ( pentru un dozaj hormonal )!

Toate cele bune.

| SmiiileXoXo explică (pentru bursuc001):

Pai menarha mi-a venit la varsta de 14 ani, doar pe 23 oct. am facut 15, aceea secretie este una normala dupa detaliile care mi le-ati spun dumneavoastra. ma gandesc ca este normal la inceput sa nu fie ceva regulat, deci nu cred ca este nevoie de un control, precizez ca in perioada aceasta 28 septembrie - pana in prezent, mi-au mai venit 2 pete, la date diferite, iar acum 3-4 zile la fel iar mi-a venit o pata, iar ieri alta pata [ de sange ], mici.

| bursuc001 a răspuns (pentru SmiiileXoXo):

Atunci, în această situaţie, NU e nevoie de control : spuneam şi mai sus că la primele menstre ( în primul an de menstruaţie ) sunt FRECVENTE aceste întârzieri ale menstrei ( chiar pentru mai multe luni ).

Să ai răbdare că va veni, iar aceste pete mici de sânge pot reprezenta simptome premenstruale ( care arată că urmează să-ţi vină "ciclul" ).

Deci, NU e nici o problemă, trebuie doar să ai răbdare.

Toate cele bune.