| Larisamonica a întrebat:

Nu pot dormi noaptea. Chiar de îmi e foarte somn nu pot dormi abia reusesc sa ma culc la 6 dimineata
Cum pot scapa de insomniile astea?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
12 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu te mai culci dimineata, tragi de tine pana seara la ora 21 si abia atunci pui capul pe perna si dormi toata noaptea, ca vei fi rupta de obsoeala.

Pentru ca luni de zile te-ai culcat dimineata, ti-ai schimbat ritmul circadian si acum trebuie sa-l aduci in pozitia lui normala, de aceea este recomandat sa nu dormi ziua sub nici o forma, sa tragi de tine pana seara si la 20-21 seara sa mergi la culcare.
Cu timpul vei putea merge de la ora 22 la culcare, dar pana atunci este obligatioriu sa nu dormi sub nici o forma ziua.

suntserios
| suntserios a răspuns:

O fi de la călduri

| Mosotti a răspuns:

Te duci la medicul psihiatru si spui problema.
In functie de ce zice, faci asa cum spune.
El va constata cauzele si va spune solutiile.

Sau si la medicul de familie, dar ala va da benzodiazepine care nu-s bune de luat decat pe maxim 4 saptamani.
Sunt solutii mai bune.

Adica scapi de insomnii consultand un medic.

| TimberWolf a răspuns:

Depinde de cauza, insomniile au multe cauze.

| StoicAnalysis a răspuns:

Sa ai ocupatie in perioada zilei si sa scapi de stres.

| Yaesmin a răspuns:

Dacă te simți vedetă după 4-5.

| Cipi1212 a răspuns:

Trebuie să dormi cel puțin 8 ore pe noapte.

| StudentLaMedicina a răspuns:

3 mg de melatonină cu jumătate de oră înainte să mergi la culcare.

| MountainRiver a răspuns:

Păi depinde și ce faci în timpul nopțiide nu poți dormi. Dacă de exemplu stai pe device-uri sau chiar asculți muzică pe tel, chiar și dacă spui că e în surdină, toate acestea tot interferează cu adormitul și și chiar dacă ai adormi, tot interferează cu calitatea somnului tău.
Evident și programul contează. Dacă dormi ziua mai mult, de aia poate nu mai poți dormi noaptea. Mai poate apărea și în urma unor tratamente psihiatrice care-ți pot da ca efecte adverse "insomniile". Unii ar adăuga și cafeaua, dar eu nu cred în așa ceva. Ok, poate cafeaua să zici că dă ceva energie, dar să-mi spui că și chiar 1, 2, 3 ibrice de cafea te țin treaz o zi și o noapte, chiar două zile, fără somn deloc, mi se pare greu de crezut. Mai degrabă narcoticele ar putea avea acest efect insomniac. De aceea unii tineri care au intrat la facultăti destul de grele, decid uneori să ia astfel de substanțe pentru a-i ține trezi și chiar vigilenți mai mult timp, pentru a face față programei. Dar în rest nu cred că ar putea avea cafeaua chiar aceeleași proprietăți ca narcoticele și oricum nici narcoticele, nu sunt toate la fel. Unele pot fi mai slabe, ce spuneam aici mai sus, e legat de cele mai puternice care pot să te țină treaz și vigilent până la 24 de ore, de fapt până li se duce efectul și oricum după aia te vei simți ca un mort, dar în rest totul e doar vrăjeala, aia cu cafelele și chiar cu energizantele. Mai ales la adulți, poate la copiii, ei oricum având deja o energie mare, dacă mai iau și câte un energizant, două să se simtă ceva mai agitați, dar la adulți care au deja prea multe responsabilități și oricum în zilele bunicele abia dorm câte 4, 5 ore pe noapte, poate chiar și mai puțin, crede-mă că și cu 5 ibrice de cafele și 10 energizante, tot nu reziști să stai treaz. După o zi de muncă de peste 8 ore + munca de-acasă, cazi mort.
Deci cauzele ar fi cele de mai sus, cu pastilele, cu dormitul ziua sau din vina device-urilor, altceva nu mai văd să existe.

Ar mai fi doar partea psihologică dacă spre exemplu te confrunți cu mult stres sau ești stresat că trebuie să ajungi dimineața nu știu unde și tot așa și toate aceste gânduri și anxietăți să te țină treaz/ă toată noaptea. Iar dacă e așa ceva în viața ta, recomand terapia. Nu pastile, ci terapia. Pastilele doar te fac să dormi pe moment, dar apoi când le lași problemele spirituale/psihologice tot vor fi acolo și te vor bântui. Plus că dacă e așa ceva, dacă nu lr tratezi la timp ele vor crește și nu vor reverbera doar în insomnii și va merge mai departe, la anxietăți mai grave, atacuri de panică, fobii, mai mult stres, patologii și somatizări. Nu cred că dorești să ajungi acolo, ș-așa toți cam mai devreme sau mai târziu, generația asta ajungem acolo.

| IDK98989823 a răspuns:

Pai și eu am asemănător dar eu nu pot dormi din vina urinatilor îmi tot vine sa urinez toată noaptea merg la baie stau 15 min acolo pana termin dar simt vezica incompleta nu mai suport...Cred ca tu ai prb asta din cauza ca stai pe telefon

| StudentLaMedicina a răspuns (pentru IDK98989823):

Asta nu e bine. Postează separat cu mai multe detalii de când ai asta etc. să încercăm să te ajutăm.

| ___iAho a răspuns:

În primul rând, încearcă să nu mai dormi nici dimineața de la 6, rezistă până seara pe la 21:00-22:00. Atunci de la epuizare s-ar putea sa adormi mai ușor.

În al doilea rând, încearcă să îți schimbi puțin stilul de viață; aici tu trebuie să îți dai seama ce faci greșit.
Dacă consumi băuturi energizante, renunță la ele/redu cantitatea consumată. La fel și cu cafeaua, asta în cazul în care consumi.

Încearcă, de asemenea, să te miști pe cât de mult posibil în timpul zilei; evită sedentarismul. Fă activități care sunt pe placul tău, simte-te bine, astfel încât să elimini din stres. Și stresul poate fi o cauza a insomniei, dar poate nu îți dai tu seama că ești stresată.

Atenție și la ce mănânci, înainte de culcare mânâncă mâncăruri ușoare; orez, supă, sau orice îți place ție și e considerată 'mâncare ușoară'

Și nu în ultimul rând, înainte să te pui la somn, măcar cu o oră sau două înainte, lasă telefonul/televizorul deoparte, fă orice altceva dar nu sta în fața ecranelor. Asta e una din cele mai importante lucruri, și îți recomand să o faci...te vei simți de 10 ori mai bine. Zi faină!