| Derye a întrebat:

O intrebare: cititul cartilor pe internet dauneaza ochilor la fel ca cititul cartilor in realitate?
Adica, am inteles ca daca citesti prea mult, o sa ajungi sa porti ochelari, si ma gandeam sa citesc pe net atunci.
Deci...care e mai daunator?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| simf a răspuns:

Exploatarea irationala a ochilor dauneaza oricum, cum tot ce e pream ult dauenaza. e mai putin "toxic" sa citesti o carte tiparita decat una pe net, monitorul iti "mananca" mai mult ochii. ideea e sa citesti cat mai mult, dar daca simti ca ti-s ochii obositi sa te opresti pentru 15 minute, timp in care te uiti in zare, la cer, oricum in departare, sa nu ti se opreasca privirea pe ceva bloc, beton, etc., apoi poti continua.

9 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Folosirea calculatorului in mod excesiv afecteaza ochii. Cititul din carte, atata timp cat se face cu lumina suficienta, nu afecteaza in mod negativ ochii. Adica oricat de mult ai citi text tiparit, nu vei ajunge, din cauza asta, sa-ti pui ochelari. Nici daca citesti pe calculator, cu mentiunea sa nu depasesti 3-4 ore de utilizare a computerului zilnic.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Bro, parerile oftalmologilor sunt impartite. Din ce am citit, eu mi-am format aceasta parere. faptul ca cititul nu strica ochii l-am experimentat pe propria persoana. Cu monitorul nu stiu inca, nu stau excesiv la calculator.

| rosto a răspuns:

Eu am citit tiparit si am ajuns sa port ochelari... astga nu inseamna ca e mai indicat de pe calculator decat tiparit. happy

| lya18 a răspuns:

Uite ca sa nu iti dauneze la ochi. iti dau eu un sfat pe care il stiu de la cineva din domeniu, intotdeauna cand citesti pe calculator si e noapte, sa fie si lumina aprinsa, pentru ca atunci nu afecteaza asa tare.happy

| foxi a răspuns:

Cititul pe net, in mod sigur!

eluveitie
| eluveitie a răspuns:

Cât timp cartea o citesti în condiţii favorabile(adică nu la 1 noapte cu lumina de la telefon cum obişnuiesc eu să fac) atunci nu îţi dăunează vederii. În schimb statl la calculator dăuneaza foarte mult...adevărul e că şi cărţile în format electronic sunt mult mai accesibile.

| aty91 a răspuns:

Parerea mea e ca pe net e si mai daunator, caci si radiatiile calculatorului dauneaza mult mai mult ochilor.

| Mişu_7703 a răspuns:

Pe net, evident. lumina artificiala a monitorului dauneaza muult mult mai mult decat cititul unei carti la lumina naturala. citeste carti in realitate, e mai sanatos.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Brigaela, aici nu sint de acord cu tine, intreaba un oftalmolog.