Bunica mea a suferit un accident vascular, si pot spune ca nu mai este acceasi persoana care era inainte. Nu s-a schimbat foarte mult, dar totusi se observa faptul ca nu mai este aceeasi persoana. A devenit de asemenea foarte emotiva, incepe sa planga din orice nimic. I-am spus intr-o zi sa ma lase in pace si a inceput sa planga. Comportamentul nu i s-a schimbat foarte mult de atunci, dar acum este foarte emotiva, si de asemenea de cand a avut accidentul vascular, a inceput sa nu prea mai auda bine, inainte ii spuneai un lucru si il intelegea, acum trebuie sa ii repet acel lucru de 4 ori ca sa inteleaga ce am spus, iar daca il spun prea tare, imi zice ca de ce tip la ea.
Depinde ce lampa i s-a defectat si cat de grav. In tot cazul trebuie sa-si schimbe comportamentul de viata ca sa nu recidiveze si atunci chiar s-o ia razna.
Depinde de cat de grav a fost. Bunicul meu a facut, dar a fost ceva usor si si-a revenit repede. In primele zile nu putea vorbi ok si asa si-a dat mami seama ce are (ea fiind asistenta). A primit tratament si e bine acum. Sunt cazuri si cazuri.
Fiecare organism reactioneaza altfel, fiecare accident e diferit nu avem noi de unde sa stim ce se va intampla si cum va evolua / involua boala
>> i se va schimba comportamentul
E foarte posibil. Au loc schimbari emotionale in primul rand. Se poate instala o depresie. Poate apare o apatie. Depinde insa daca i se ocorda suportul si ingrijirea corespunzatoare. Persoana poate fi greu de suportat dupa AVC.
>> este confuz, i se pare ca ploua desi afara e soare, zice ca el face curatenie, dar sta in pat...
Astea sunt semne ale dementei post AVC: halucinatii, delir, confuzie, probleme de memorie, iritabilitate etc.
>> Nu vreau sa ajunga in stadiul asta
Nu e obligatoriu sa ajunga asa. Dementa se instaleaza la cca. 30% din pacienti. Cea mai buna solutie este preventia AVC.
Din pacate, persoana respectiva n-o sa mai fie niciodata la fel, cum a fost inainte.
Cu tratament, mult ajutor, rabdare si vointa din partea anturajului si al persoanei poate imbunatati mult sitatia, chiar la stare apropiata celei anterioare. Insa trebuie si vointa multa din partea pacientului.
Refacerea dureaza luni, poate chiar ani de zile, cu permanente exercitii (fizice si mentale).