| litere123 a întrebat:

O persoană care suferă de anxietate, depresie, tulburări etc. se poate vindeca cu ajutorul unui specialist(psiholog)? Considerați că banii sunt aruncați pe sfaturi puerile care nu au un efect de vindecare pentru persoana respectivă?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| RoCkKiD a răspuns:

Depinde de tulburare, depinde de intensitate si depinde de persoana.

Tulburarile psihice nu-s ca un virus sau o bacterie pentru care avem medicamente care functioneaza la tinta dupa o administrare si o perioada de recuperare. Ele sunt diferite pentru ca nici macar nu se manifesta la toti oamenii la fel.

In plus, exista si conceptia gresita ca in toate cazurile ai nevoie doar de psiholog sau doar de psihiatru cand in realitate daca e un caz mai serios ar trebui sa lucrezi cu ambii. Terapia nu tine loc de tratament medicamentos iar tratamentul medicamentos se axeaza strict pe simptome si nu rezolva cauza simptomelor. In mod ideal, tratamentul medicamentos tine sub control simptomele daca sunt prea intense pentru buna functionare a individului in timpe ce terapia ajuta la rezolvarea cauzei. Daca de exemplu ai un caz usor de anxietate poti lucra doar un un terapeut pentru a invata sa o gestionezi dar daca axietatea e atat de sevra incat nu poti sa iesi din casa ai nevoie de medicamente care sa te faca functional cat timp esti in terapie.

In plus, de multe ori nu vindecarea este scopul terapiei pentru ca nu este tot timpul posibila, uneori un antrenament pentru a invata sa traiesti cu afectiunea sau a invata sa o gestionezi e mai eficient.

Nu in ultimul rand, depinde de tine, in terapie, terapeutul e un ghid, mare parte din munca tu o sa o faci. Nu te astepta ca o simpla discutie de o ora pe saptamana o sa te scape de problema.

9 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Am mai spus- o de numeroase ori depresia anxitetea tulburarea bipolara nu se rezolva la psiholog ci la psihiatru cu tratament!
Depresia netratata intuiesc ca duce la cazuri mai grave...
Psihologii sunt si vor ramane niste sarlatani daca pot afirma ca te scapa de depresie prin vorbe sau hipnoza!

| Bruno92 a răspuns (pentru Simpatic):

Daca depresia e gravă nici cu tratament nu o poți rezolva trebuie sa te resemnezi creierul e afectat permanent depresia e o boala neurodegenerativa o boala mai gravă decât se crede se știe te face praf mereu va avea remiteri nici Dumnezeu nu te mai scapa de așa ceva
Duce la retardism depresia daca e gravă și netratata

| DenisIonut01 a răspuns:

Trebuie sa si vrei sa fi ajutat, sa accepti medicamentele, sa gasesti un psihiatru si un psiholog cu care sa vezi ca iti este tie bine. Cu ajutorul psihiatrului vei lua niste medicamente si cu ajutorul psihologului vei reduce semnificativ aceste traume sa zic asa. Trimitere de la medicul de familie la psihiatru iar psihiatru iti da trimitere la psiholog, nu ar trebui sa platesti nimic atat timp cat ei lucra cu statul si ata psihiatru cat si psihologul sunt in acelasi cabinet/centru

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Vindecarea nu depinde exclusiv de pihoterapeut. La orice specialist ai merge, nu poți să pretinzi, eu ți-am dat bani, tu să mă vindeci.

| Wr3nch a răspuns:

Daca merge din start cu atitudinea ca primeste sfaturi puerile logic ca nu. Nimeni nu poate ajuta un om care nu vrea sa coopereze si sa se faca bine.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, nu te vor ajuta nici psihologi, nici psihiatri... Pastilele alea vor cauza dependenta deoarece, daca nu rezolvi cauzele acelor stari, imediat cum nu mai iei pastile te vei intoarce de unde ai plecat. Ce te deprima? Scapa de cauzele care te deprima. Pe mine, de exemplu, ma deprima romanii in general. Totusi, slava domnului, exista covid si mai curata din ei.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Depinde de competența psihologului.

| Bruno92 a răspuns:

Deși catank e un utilizator tâmpit aici are dreptate

| aneliram a răspuns:

Buna, din cate stiu eu psihologul nu poate prescri tratament, psihiatrul da. Indiferent unde te-ai duce, grebuie o mare cooperare din partea pavientului, altfel nu rezolvi nimic și dai banii degeaba.