O rana se vindeca mai repede daca primeste si oxigen din aer.
Evident, o protectie de praf nu strica, sa nu se infecteze rana.
Inca in armata am invatat doua metode "traditionale" de a proteja ranile:
1 - In jurul ranii trebuie facut (si fixat) un inel, care sa tina la distanta pansamentul de la rana. Astfel, pansamentul (de tifon, prin care poate sa se aeriseasca rana) NU se va lipi in rana!
Daca pansamentul se atinge de rana, atunci se va lipi in cheagul format, pe care-l va rupe la schimbare! Astfel, rana se va inchide foarte greu!
2 - In cazul unei arsuri cu rana deschisa este obligatorie aerisirea ranii! Pe teren, ceea mai la indemana metoda este sa punem o panza de paianjen peste rana. Acesta va lasa sa circule aerul necesar vindecarii, dar are si o proprietate dezinfectanta. Panza de paianjen este facuta din saliva paianjenului (saliva este un dezinfectant natural excelent, folosit de animale si cand se ling pe rana)!
Ambele metode am avut ocazia de a folosi de mai multe ori, niciodata nu s-a infectat rana! Mai mult, ranile s-au vindecat mult mai repededecat cu alte metode "moderne" de pansare.
Si eu, daca ma ranesc, spal rana cu apa curata, dupa care o ling. Rana se inchide si se vindeca fara probleme.