Huh unele persoane... multi asociaza ingrãsatul cu consuming de pâine sau c-ar fi nesanatoasa. Nu e asa chestia e ca, da iti oferã o senzatie de satietate rapida, la fel ca si cum ai mânca un covrig Dar dupã 2-3 ore i-ar are tendinta sa te apuce. In schimb cu un consum mic de pâine, ajungi sa mãnânci mai mult la o masã da, dar satietatea dureaza mai mult fiind benefic in unele cazuri. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa renunti sau sa mãnânci o franzela intreaba zilnic. Totul poate fi cu moderatie, fiind un carbohidrat clar nu bagi si pâine si cartofi prajiti si paste si prãjituri si ciocolata zilnic ca ai sansa sa devina ceva nesanatos din asta.
Eu nu mai mananc paine de 5 ani. Mananc de toate - inclusiv slanina. Am slabit in 3 ani 10 kg.
De secara, painea neagra, cu seminte si cea de casa. Eu mananc paine daca e nevoie (sandwich, gem, zacusca)
Eu îmi fac pâinea acasă și folosesc făină de grâu cu 650 - 1000 granulație.
Mananca paine doar la anumite mancaruri.Nu spune nimeni sa nu mananci paine,dar spre exemplu ciorba banuiesc ca o mananci cu paine,si banuiesc ca majoritatea oamenilor mananca ciorba cu paine.
Mancarurile care contin cartofi,paste,mazare,orez nu ar trebui sa fie mancate cu paine deoarece sunt destul de consistente incat, dupa parerea mea, inlocuiesc painea. Oricum eu in timp m-am dezobisnuit sa consum paine, depinde de felul mancarii.
PS: consuma paine cu seminte, neagra, e mult mai buna si mai sanatoasa cica.
Mituri:
-Dacă e mai închisă la culoare şi are printre ingrediente "grâu", e mai sănătoasă, are mai multe fibre – complet fals. Uită-te pe etichetă şi citeşte cu atenţie. Dacă primul ingredient din lunga listă este făina de grâu, albă, de uz industrial, renunţă la idee.
Făina din care este făcută respectiva pâine nu este nici pe departe naturală, ci este albită pe cale chimică, cu ajutorul unor substanţe deloc prietenoase cu sănătatea noastră. Dintre acestea putem aminti de substanţa chimic numită alloxan, care este un agent de înălbire special, despre care se presupune că ar favoriza apariţia diabetului, prin distrugerea celulelor de tip beta din pancreas.
-Pâinea cu denumiri pretenţioase, de genul "conţine 7 cereale" este o alegere potrivită –de asemenea, este un mit fals. Nu contează că pâinea are şapte cereale, important e să fie şi bune şi, mai cu seamă, celelalte ingrediente să se încadreze în standardele optime pentru menţinerea sănătăţii. Şi de această dată, citeşte cu atenţie eticheta. Ai putea avea surpriza ca, printre cele şapte cereale super-sănătoase, să regăseşti în capul listei de ingrediente acea făină înălbită de care aminteam mai sus.
-Pâinea cu secară este cea mai sănătoasă – deşi ar trebui să fie preparată din 100% cereale integrale, multe sortimente de aşa-zisă pâine cu secară sunt făcute cu făină albă, apă iar abia al treilea ingredient aminteşte de biata secară naturală, ceea ce ar trebui să îţi dea de gândit în privinţa calităţii acesteia.
Painea ingrasa!:
Dacă observi că aduni kilograme în ritm galopant, foarte posibil ca vinovata să fie pâinea cea de toate zilele. Evident, cea consumată fără măsură. Amidonul folosit la fabricarea pâinii se propagă rapid în tractul digestiv şi astfel intră în fluxul sanguin sub formă de glucoză care, se ştie sau nu, duce la o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Însă, la scurt timp, nivelul glicemiei scade drastic, rezultatul fiind senzaţia de foame.
Tocmai din acest motiv, persoanele care suferă de diabet sunt sfătuite să evite orice tip de pâine. De multe ori, o ciocolată este mai sănătoasă, dacă vorbim de ciocolata amăruie, decât câteva felii de pâine albă.
Cata paine mananci zilnic:
Nevoile pot diferi de la o persoană la alta, în funcţie de vârstă, greutate şi regimul alimentar, motiv pentru care nu există o cantitate zilnică recomandată.
Însă, este unanim acceptat că o cantitate de 100-150 de grame (3-4 felii) de pâine consumată zilnic este mai mult decât suficientă pentru a aduce organismului glucidele de care are nevoie, cu condiţia ca pâinea să fie integrală bineînţeles.
În cazul copiilor sau adolescenţilor, această cantitate poate fi depăşită, mai ales că este necesar un aport caloric mai crescut dat fiind procesul de dezvoltare.
Ţine cont însă că o felie de pâine albă are în jur de 70-90 calorii, iar o pâine cu 12 felii are peste 1000 de calorii. Este o adevărată bombă calorică. Alege cu atenţie sortimentul de pâine!
Cea mai sanatoasa paine:
Cea mai sanatoasa paine este cea facuta in casa.
O variantă sănătoasă este pâinea Dukan, făcută din făină integrală. Această pâine este recomandată în faza de consolidare, adică în etapa în care deja ai pierdut kilogramele care te deranjau iar acum practic îţi formezi o dietă permanentă, un stil de viaţă.
Pentru 500 de grame de pâine, aceste sunt ingredientele de care ai nevoie: 500 g făină integrală, 300 ml apă călduţă, 30 g drojdie proaspătă şi o linguriţă de sare.
Se amestecă făina cu sarea, se înmoaie drojdia cu apa călduţă, se amestecă toate până la omogenizare completă. Pe planşetă se pun 2 linguri de ulei (de măsline) şi se pune aluatul acolo, apoi se împătureşte aluatul pană ce se absoarbe tot uleiul. Se lasă la dospit 30 de minute.
Apoi, pe planşetă, se modelează pâinea: se poate sub formă de chifle mici, rotunde ori dreptunghiulare sau pâine în tavă. Se lasă astfel la dospit timp de 45 de minute, după care se dă la cuptor 50-60 de minute, la o temperatură de 200 de grade.
Mentionez ca informatiile sunt luate de pe site-ul - https://www.csid.ro/......-12362672/
Poti renunta la paine daca vei incerca sa reduci din cantitate pe zi ce trece. Cea de secara sau integrala e mai buna