Pancreasul este un organ lung de 15-20 cm, situat sub stomac, intinzandu-se intre coaste. El are forma literei L si este aplatizat si constituit din 3 parti: capul, corpul si coada.
Se afla localizat anterior de coloana vertebrala si intra in contact cu numeroase organe: ficatul care il acopera partial, duodenul (inceputul intestinului) care ii inconjura capul si intestinul gros situat chiar sub el. Pancreasul este traversat de canalul care evacueaza bila, ce merge din ficat pana in intestin.
Intre pancreas si coloana vertebrala trec artere, vene si mai ales un pachet mare de nervi, ceea ce explica durerile dorsale intense simtite de bolnavii cu pancreatita.
Prima functie a pancreasului este sa ne ajute sa digeram. El fabrica enzime, adica molecule capabile sa digere grasimile, zaharurile si proteinele din alimentatie. Aceste enzime sunt excretate in canalul care parcurge pancreasul pe toata lungimea sa si merg in tubul digestiv, unde actioneaza.
A doua functie a pancreasului este sa fabrice un hormon binecunoscut: insulina, ce regleaza nivelul glucozei din sange. Atunci cand insulina este insuficienta sau ineficace, apare diabetul.
Ce este pancreatita?
Pancreatita este inflamarea pancreasului si poate fi acuta sau cronica. Pancreatita este cronica daca boala continua sa evolueze in ciuda tratatii cauzei, si acuta cand nu are consecinte durabil.
Tratamentul pancreatitei
Doar 10-15% din pancreatite sunt tratate chirurgical.
Tratamentul consta in administrarea de medicamente contra durerilor (antalgice). Se prescriu si antibiotice administrate intravenos pentru combaterea unui eventual abces si scaderea febrei.
Pancreasul este protejat printr-un regim alimentar adaptat, astfel incat sa se secrete mai putine enzime. Bolnavilor le este strict interzis sa mai consume alcool, ulei prajit si sa mai fumeze.
Alimentatia pe gura este adesea inlocuita cu una de tip intravenos, prescrisa atata timp cat persista durerea. Secretiile din interiorul stomacului sunt aspirate cu o sonda introdusa prin nas.
Interventia chirurgicala este uneori programata daca pancreatita acuta are drept cauza un calcul biliar sau un obstacol pe canalele pancreatice. Interventia este dificila din cauza inflamatiei puternice.
Uneori, un calcul este blocat in canalele pancreatice. El este scos prin chirurgie endoscopica, fara sa fie necesara o operatie chirurgicala clasica. insanatosire grabnica, toate cele bune, funda?