anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Pentru cunoscatori: legumele isi pierd din proprietati la calire/gatit cu ulei? Mai exact ce proprietati? Dar la fierbere, congelare si facute la gratar? Presupun ca fiecare procedura de gatit/pastrare are efecte diferite

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
9 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Trecand peste celalalt raspuns (nu o lua in nume de rau, doar ca poate se gaseste si pe Google mai multe despre acest lucru https://www.exquis.ro/......utrientii/ ).

Da, isi pierd din valoarea nutritiva daca le prajesti in ulei. Cel mai sanatos este copt sau la cuptor.
Da, fiecare procedura de gatit are efecte diferite.

Multa bafta si pofta! :D

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Buna! In primul rand nu e treaba ta ce intrebari pun EU, daca e ceva gresit la ce postez, sa ma blocheze admistratorii. Dar dat fiind faptul ca ti-ai luat din timp sa scrii asta, inseamna ori ca-ti pasa prea mult, ori ca ai niste frustrari. Nu te obliga nimeni sa raspunzi la intrebarile care nu-ti convin, poti da scroll mai departe. Daca eu vreau sa aflu opiniile altora si modul lor PROPRIU de exprimare cu privire la o intrebare, care e problema ta? N-ai de lucru de-ti pasa asa mult de ce intreaba altii?

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

"ori ca ai niste frustrari." - asta cred că e.

Răspuns utilizator avertizat
| cristimihailov a răspuns:

Buna,

Subiectul este foarte mare si complex. Voi incerca sa il descriu pe scurt, in romana happy

In principiu cand mananci o leguma/fruct acesta isi aduce aportul printr-o serie larga de substante nutritive.

Unele dintre acestea sunt termosensibile. La gatit, copt, prajit, etc se distrug.

Cel mai simplu exemplu este vitamina C.

Cu cat le fierbi/prajesti mai mult reusesti sa rupi legaturile dintre molecule si sa le reduci la nivelul de minerale, carbohidrati, proteine, etc.

Doar ca omul are nevoie si de nutrientii din legumele proaspete.

Este adevarat, ca pe de alta parte, cand le gatesti, o parte din bacteriile care ar putea sa iti faca rau, mor si ele. Dar acele bacterii rar se gasesc pe fructele si legumele din comert. Ca masura preventiva e bine sa le speli.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru XKronstadt):

Ce da?

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Prin gătire la o temperatura mai mare de 41 grade C, substanțele vitale sunt distruse. Primele care pier sunt enzimele, fara de care nu ar putea exista viata, caci ele sunt necesare tuturor proceselor biochimice din organismul nostru. Fara enzime nimic nu mai funcționează.
Vitamina A prin fierbere sau sau sub acțiunea oxigenului din aer se pierde 10-30℅;
Vitamina E se pierde in proporție de 50℅;
Vitamina C este extrem de sensibila la lumina si la temperaturi înalte. Se pierde 80℅;
Sarurile minerale rămân in apa in care fierb legumele. Specialiștii ne sfătuiesc sa sa nu aruncam apa si sa o consumam, in afara de apa in care au fiert cartofii.
Se recomanda ca sa consumam 80℅ hrana cruda, si doar 20℅ gătită. Majoritatea celor ce se hrănesc astfel au declarat ca au mai multa energie si vitalitate, o minte mai clara si o sănătate mai buna.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Si ma rog cine esti tu sa judeti intrebarile mele? Atunci de ce s-a mai inventat TPU daca la 99% din intrebari poti da raspunsul asta? De ce esti asa frustrat? Daca eu vreau sa aud opiniile celori de aici, care e problema ta? Si de ce jignesti? Te face sa te simti mai bine in pielea ta? N-ai de lucru? Altii te-au jignit, iar acum simti nevoia s-o faci la randul tau? Care e problema ta?

Întrebări similare