Cauzele sunt numeroase: hemoragiile nazale se datoreaza fie unei boli localizate, fie unei boli sistemice (ce atinge intregul organism).
» infectie consecutiva unei raceli banale, unei rinite (inflamatie a mucoasei nazale) sau unei sinuzite (inflamatia sinusurilor)
» uscarea mucoasei nazale – de exemplu, la un copil care doarme intr-o camera supraincalzita
» prezenta unui corp strain – frecvent la copiii mici care introduc jucarii sau alte obiecte intr-una din nari. Corpul strain trece neobservat cateva zile sau chiar saptamani. Apoi, se dezvolta o infectie si o inflamatie, provocand secretii dintr-o singura nara, insotite de puroi (culoare galben-verzuie).
» Luarea de medicamente anticoagulante: aspirina, warfarina, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene
» un traumatism – datorat unor contuzii, sau mai rar unei fracturi nazale
» polipi nazali – aceasta varietate de tumora poate sangera dupa stergerea nasului, este insotita de o pierdere a simtului olfactiv, sinuzita si obstructie nazala.
» Hipertensiune arteriala (HTA) – acest sindrom se observa in special la persoanele peste 50 ani. In acest caz, hemoragia este de origine posterioara (situata la nivelul meatului – orificiului inferior) si este mai dificil de oprit. Sangerarea necesita ligaturarea arterei maxilare interne sau a uneia dintre ramurile sale). Hemoragia nazala este un semn ca HTA nu este controlata in mod eficient.
» Ateroscleroza – ingrosarea peretilor vaselor sangvine.
» Leucemie
» Cancer nazal – asociaza secretii nazale, obstructie nazala, dureri ale dintilor, sinuzita si, in unele cazuri, modificari ale volumului ochilor, tulburari de vedere cat si o crestere in volum a ganglionilor invecinati. Hemoragia nazala nu este un semn semnificativ al cancerului nazal.
» Trombopenie – diminuarea numarului de plachete sangvine
» Afectiuni hepatice (boli ale ficatului)
» Coagulopatii ereditare (tulburari de coagulare a sangelui)
» Sindromul Osler-Weber-Rendu (telangiectazie hemoragica ereditara). In acest caz, hemoragiile nazale multiple sunt rezultatul unor anevrisme arterio-venoase la nivelul mucoasei.
Un consult ORL este primul pas pe care trebuie sa il faca.
http://www.i-medic.ro/boli/hemoragia-nazala-sau-epistaxisul
O vena mai sensibila.Si mie mi se intampla si la altii colegi din clasa.
Stai linistit, sa nu se mai agite si sa ia calciu ca sa ii se ingroase vena/venele care are/au probleme.
FUNDA?
Cauze pot fi multiple, dar ca sa o afle pe cea exacta, ar trebui sa mearga la medic.Ce-ti pot spune sigur este ca are o problema.Si eu cunosc pe cineva caruia ii mai curge sange din nas.Nu trebuie sa va alarmati.Dar trebuie sa aflati cauza.
Pai poate este de la frigul de afara, poate este sensibila la frig si de aia ii curge sange din nas.
Astazi de exemplu i s-a intamplat cand statea in casa! Nu stiu daca ar putea fi de la frig.
O să mearga cat de curand.Ms
Cauza ar putea fi si o simpla alergie, sau o boala de care nu stie.Trebuie dusa la analize.
DeniiAleee întreabă: