Pot face acupunctura daca sunt insarcinata? Ce ar trebui sa stiu despre acupunctura?

Pot face acupunctura daca sunt insarcinata? Ce ar trebui sa stiu despre acupunctura?

Acupunctura, practica medicala ce se pare ca a aparut in urma cu peste 4500 de ani in China si Tibet, a devenit si in epoca moderna un mijloc terapeutic ce da rezultate eficiente in majoritatea afectiunilor. Acesta practica se bazeaza pe o teorie conform careia trupul functioneaza prin „forta vietii” sau „energia vitala” denumita „qi”. Scopul acupuncturii este acela de restabilire a echilibrului corpului prin inteparea numitor puncte situate la nivelul pielii, aflate de-a lungul unor meridiane energetice care formeza o retea complexa. Mai exact, in momentul inteparii, din punct pleaca o informatie spre creier iar de acolo, mai departe, catre organul afectat. Se considera ca exista 12 meridiane energetice principale ale corpului uman, cate unul pentru fiecare organ (inima, ficat, plamani, rinichi, splina, pancreas), pentru fiecare viscer (stomac, intestine, vezica biliara, vezica urinara). De asemenea, exista si alte doua meridiane care raspund de anumite functii ale organismului, cum ar fi circulatia sangelui si activitatea psihica ca si o multitudine de meridiane energetice secundare.

 

Medicina chineza a identificat mai mult de 2000 de puncte de acupunctura conectate la aceste meridiane care conduc energia vitala catre corp. Se considera ca durerile sau diferitele afectiuni sunt provocate de o „dereglare” a energiei vitale.

Acupunctura foloseste pentru stimularea acestor puncte energetice niste ace foarte subtiri cu diametru de aproximativ 0,25 milimetri, cu varful sferic, pentru a nu leza tesuturile, ce pot fi fabricate din aur, argint, cupru sau otel inoxidabil.


Specialistii in acupunctura considera ca practic orice afectiune poate fi tratata sau ameliorata gratie acestei practici, existand foarte putine contraindicatii. Pe de alta parte, chiar daca la inceput pacientul poate face o asociere neplacuta intre intepatura si durere, acesta tehnica nu este dureroasa, tot ceea ce poate fi simtit la o sedinta de acupunctura fiind o a pasare sau o senzatie de usoara electrocutare.


Un leac ce nu contine medicamente

Fiind utilizata in mod special pentru combaterea durerilor de spate sau a afectiunilor digestive, acupunctura este de un real folos si in cazul sarcinii, stare care se considera ca poate antrena excese sau blocari energetice puternice. Mai mult, specialistii spun ca acupunctura echilibreaza nu doar starea viitoarei mame, ea contribuind si la buna dezvoltare a copilului.

Specialistii au descoperit ca acupunctura este mult mai eficienta in inlaturarea durerilor decat exercitiile standard specializate. De asemenea, ei sunt de parere ca o sedinta lunara de tratament pe tot parcursul sarcinii este suficienta pentru ca totul sa decurga normal. In ultima luna de graviditate, insa, este necesara o sedinta saptamanala de acupunctura care va pregati femeia gravida pentru nastere.

Printre cele mai mari beneficii pe care acupunctura le poate avea pentru o femeie insarcinata, studiile mentioneaza in mod special, diminuarea greturilor matinale din timpul graviditatii si chiar reusite in ameliorarea starii de hyperemesis gravidarum (ce se manifesta prin stari de voma severa in timpul sarcinii). Acesta afectiune afecteaza aproape 2 % dintre femeile gravide de pe tot Globul. De aceea s-a descoperit un punct la inchietura mainii care prin apucunctura poate transmite informatii la creier iar de aici pot pleca alte informatii catre zonele care genereaza greturile si ametelile.

Pentru ca ajuta la pastrarea echilibrului in timpul sarcinii, acupunctura poate usura arsurile stomacului, hemoroizii si poate diminua stresul, ce se amplifica, in general, in timpul celor noua luni de zile.

Acupunctura mai este folosita si pentru tratarea edemelor, hipertensiune si chiar pentru controlul greutatii. S-a demonstrat ca, mai ales in ultimul trimestru, acupunctura devine un aliat de nadejde pentru ca in aceasta perioada, sunt accentuate afectiuni precum sciatica, durerile de spate sau cele pelviene si insomniile. In ultimele sase saptamani, medicul isi poate focaliza munca asupra optimizarii travaliului.

Acupunctura trateaza organismul ca pe un tot unitar si acesta este motivul pentru care medicul trebuie sa aiba o imagine foarte clara asupra starii de sanatate a pacientei. De aceea, prima consultatie incepe in general printr-o consultatie a pulsului, a limbii, a irisului si o anamneza amanuntita. Durata unei sedinte variaza intre 15 si 45 de minute iar numarul de sedinte este stabilit in functie de tipul afectiunii fiecarui pacient in parte, de gravitatea acesteia si, evident, de modul in care reactioneaza organismul.

In Romania exista un Centru National de Acupunctura unde accesul se face conform prevederilor sistemului asigurarilor de sanatate sau diverse clinici particulare.


Alte informatii despre acupunctura

  • Acupunctura devine din ce in ce mai populara in Europa si in Statele Unite ale Americii, tot mai multe persoane preferand sa apeleze la aceasta forma de tratament care da posibilitatea evitarii medicamentelor obisnuite. Numai in SUA se estimeaza ca, anual, au loc peste 5 milioane de sedinte de tratament.

 

  • Acupunctura prezinta contraindicatii in ceea ce priveste inteparea directa a tumorilor situate la suprafata in cazul bolnavilor de cancer. De asemenea, nu este indicata inteparea ranilor si a zonelor afectate dermatologic. In cazul sarcinii exista si anumite puncte care nu trebuie intepate pentru ca pot declansa travaliul.

 

  • In anul 2000 inaintea erei noastre, imparatului Huang Ti i se atribuie introducerea acupuncturii din ordinul caruia se realizeaza si primul tratat de medicina traditionala chineza. La inceputul dinastiei Son, Wang Wei Yi publica primele planse cu punctele si meridianele de acupunctura.

 

  • In Romania, in 1945, Dr. I. Bratu a introdus acupunctura, iar in 1959 ia nastere cercul de Acupunctura din cadrul Uniunii Societatilor de Stiinte Medicale.

 

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| MissCamelia a răspuns:

Trebuie consultat un doctor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu nici o intrebare din ele deoarece sunt prea mica pentru asa ceva am 12 ani si nu ma bag.imi pare rau!

| emiliagrosu a răspuns:

Eu faceam acupunctura de fel deoarece am probleme cu mijlocul. Urma sa incep a doua serie de sedinte, cand am aflat ca eram însărcinata si am fost si am întrebat dacă se poate și mi s-a transmis foarte clar ca NU E VOIE SA FACI ACUPUNCTURA CÂTĂ VREME EȘTI GRAVIDA!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Inainte de a merge la acupunctura este indicat sa cereti parerea unui doctor. acupunctura poate face si mai rau daca este prost efectuata.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu am facut acupunctura cat am fost insarcinata pentru ca aveam un fibrom. Medicul ginecolog mi-a recomandat chiar acest tratament, pentru ca il cunostea pe medicul acupunctor si mai avusese paciente care au optat pentru acest gen de tratament. Nu este adevarat ca este interzisa acupunctura in sarcina, din contra pe mine m-a ajutat sa ma simt foarte bine, nu am avut greuturi aproape de loc, nu m-am umflat, m-am ingrasat doar 10 kg cu tot cu bebe si mi-a calmat foarte mult durerile de spate (pe care le aveam de dinainte de tratament). In plus, am inteles ca prin imbunatirea imunitatii mamei si bebele este mai bine protejat si se dezvolta mai bine. Prin urmare eu o recomand cu caldura (eu inca mai fac tratament ca sa scap de fibrom), daca doriti sa mergeti la medicul care m-a tratat pe mine il gasiti in Bucuresti, la Bucur Obor, deasupra pizzeriei Dominium. Pentru consultati se suna 021 619 11 17. Pe langa acupunctura se iau si niste extracte din plante, nici ele nu afecteaza cu nimic bebele. Doctorului ii puteti scrie si pe www.pirasan.ro.

Întrebări similare