Buna dimineata, bataturile sunt zone de piele ingrosata, intarita, moarta. Ele se formeaza pentru a proteja pielea si alte structuri de sub piele de presiune, frictiune sau traumatism. Pot avea o culoare galbuie sau spre gri, pot fi mai putin sensibile la atingere decat pielea inconjuratoare si la contact pot avea un aspect rugos (neregulat). Calusurile de pe maini si picioare la persoanele active sunt normale. Acestea devin o problema cand cresc suficient de mult pentru a fi dureroase.
Calusurile se formeaza de obicei pe maini sau picioare, desi se pot forma oriunde se exercita o presiune asupra pielii, cum ar fi in coate sau genunchi.
Calusurile pe maini se dezvolta de obicei la baza degetelor. De obicei sunt nedureroase si pot fi utile. De exemplu, un dulgher poate dezvolta calusuri care sa-i protejeze mainile de abraziune sau de taieturi in timpul muncii. Un jucator de tenis poate sa dezvolte calusuri in palma care sa-l protejeze de presiunea sau frecarea cu manerul rachetei de tenis.
Calusurile pe picioare se formeaza pe talpa, in calcai si sub degetul mare de la picior. Se formeaza frecvent in zona unde se intalnesc laba piciorului si degetul mare de la picior (unde se proiecteaza capatul distal al osului metatarsian 1).
Bataturile se gasesc de obicei acolo unde degetele se freaca intre ele. Bataturile au o parte interna care poate fi dura sau moale. O batatura moale se gaseste de obicei intre degetele de la picioare (de obicei intre degetele 4 si 5), in tip ce o batatura tare se gaseste frecvent la suprafata unei parti osoase a degetului de la picior (de obicei deasupra degetului 5).
In functie de localizarea calusului sau a bataturii sau daca exista diabet, o arteriopatie periferica sau alte conditii clinice ce pot cauza probleme circulatorii sau amorteala, optiunile de tratament includ:
- consultarea specialistului pentru micsorarea calusului sau a bataturii: specialistul poate face aceasta cu un mic cutit, in biroul sau
- reducerea marimii calusului prin inmuierea calusului sau a bataturii in apa calduta, iar apoi folosirea pietrei ponce pentru a elimina cu delicatete pielea moarta: nu trebuie taiata batatura sau calusul de catre pacient, mai ales daca exista diabet, o arteriopatie periferica sau alte conditii clinice ce pot cauza probleme circulatorii sau amorteala
- purtarea de pantofi incapatori si care se potrivesc bine, cu botul mai larg: acestia vor impiedica degetele de la picioare sa stea aglomerate, scazand presiunea exercitata asupra bataturilor dure; talpile mai groase pot scadea presiunea exercitata asupra calusurilor in timpul mersului
- folosirea de branturi de diftina sau fetru sau de inserturi ortopedice, pentru a tine piciorul si degetele de la picioare intr-o pozitie cat mai comoda si pentru a preveni frecarea: specialistul poate ajuta la alegerea pozitiei in care sa asezati branturile
- folosirea de acid salicilic pentru inmuierea calusului sau a bataturii, care se poate indeparta mai apoi prin folosirea pietrei ponce.
Unii specilisti nu recomanda folosirea acidului salicilic, pentru ca acesta poate afecta si pielea inconjuratoare. Daca se foloseste acidul salicilic, acesta trebuie aplicat numai pe suprafata calusului si nu si pe pielea inconjuratoare.
Tratament chirurgical
Operatiile chirurgicale sunt folosite rareori pantru tratamentul calusurilor si bataturilor. Totusi, daca o structura osoasa subiacenta (de dedesubt) cum ar fi un mont sau degetul doi orientat in jos cauzeaza aparitia calusului sau a bataturii, operatiile chirurgicale pot fi folosite pentru a modifica structura osoasa sau a indeparta acea structura osoasa.
Interventiile chirurgicale pot fi folosite doar daca celelalte tratamente au esuat. Daca tratamentul bataturilor moi nu a functionat, pielea de la baza celor doua degete poate fi cusuta (syndactilizare). Acesta creeaza un fel de tesatura partiala unde s-a localizat inainte batatura moale. O alta batatura nu se poate forma deasupra.