| constantin a întrebat:

Poti deveni alergic la un aliment pe care pana atunci l-ai mancat fara probleme? Care este cauza?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
cristian
| cristian a răspuns:


Cauze si factori de risc

La persoanele alergice, sistemul imunitar reactioneaza in mod exagerat si anormal in prezenta unei substante (alergen). Aceasta este perceputa drept periculoasa pentru organism, dar este bine tolerata de subiectii normali.

Raspunsul sistemului imunitar consta in producerea de imunoglobuline E (IgE) pentru a distruge alimentul in cauza. La urmatorul contact cu substanta in cauza, chiar si intr-o cantitate infima, anticorpii IgE semnaleaza sistemul imunitar sa elibereze histamina, prostaglandine si leucotriene. Aceste substante determina semnele si simptomele reactiei alergice.

Histamina este responsabila pentru cea mai mare parte a raspunsurilor alergice: secretii nazale, prurit ocular, eruptii, urticarie, greturi, varsaturi, jena respiratorie si soc anafilactic.
Astfel, alergia se dezvolta in doua etape.

La primul contact cu alergenul organismul este sensibilizat – sistemul imunitar sintetizeaza anticorpi de tip IgE, capabili sa recunoasca alergenul si sa reactioneze.

La urmatorul contact, sistemul imunitar reactioneaza prin eliberarea de histamina, responsabila de aparitia simptomelor alergiei.

Factori de risc

Principalul factor de risc este reprezentat de antecedentele familiale alergice. Riscul de a suferi de alergii alimentare este de 20 - 40% atunci cand unul din parinti sufera de o forma de alergie si de 60 -80% atunci cand ambii parinti sunt alergici. La 5 - 15% din pacientii cu alergii alimentare nu exista o predispozitie familiala.





4 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Da, pur si simplu ia nastere o reactie alergica deoarece organismul nu mai recunoaste ceva din compozitia alimentului respectiv (uita).

| mariazet45 a răspuns:

Da poti sa faci alergie la un aliment pe care l-ai mancat fara probleme daca ai luat in acea perioada cine stie ce medicamente, daca ai consumat alcool, sau daca acel aliment este cumva expirat

| julie a răspuns:

Da..nu tot timpul organismul nostru reactioneaza la fel in contact cu o substanta sau un aliment...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vaporii gazelor toxice sau intensificat datorita suprapopularii si schimbarea de clima care altereaza ciclul de polenizare ar fi numai doua dintre multiplele cauze, alergenii devin mai agresivi iar reactia corpului uman este destul de slaba datorita modului de viata, in marile orase industrializate procentul este in crestere, de exemplu gazele de esapament reactiveaza alergenii care au o stare latenta si ii face mult mai agresivi.alimetele alterate au o incidenta extrem de mare, ouale care nu au fost manipulate corect sau substantele chimice care se folosesc la pastrarea culorii si,, prospetimii,, fructelor si zarzavaturilor.se foloseste foarte mult siliconul alimentar pentru acoperirea fructelor cu o pelicula fina, de aceea este indicat sa le spalam chiar cu gel de vase pentru a elimina aceasta pelicula, nu se mai foloseste coaja de lamaie sau portocala pentru aromarea prajiturilor decat daca este un fruct ecologic, nu trebuie sa o privim totusi ca pe o tragedie altfel am ajunge la extreme dar este important un mod de viata cat mai sanatos pentru ca am putea avea surprize neplacute