| Eusituniciodata a întrebat:

Poti face diabet dacă nu te-ai născut cu aceasta boala? Eu mănânc multe dulciuri și beau sucuri cu acid și mereu am buzele uscate.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
14 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Da, poti sa faci diabet daca nu te-ai nascut cu aceasta boala daca ai gene defecte, sau mai ales daca vreunul din parinti are.

Insa diabetul nu se face de la dulciuri sau sucuri cu zahar, alea doar maxim te ingrasa si atat, mai poti face daca te ingrasi, asta da risc de diabet. Dar daca mananci in limita caloriilor care le arzi si nu te ingrasi este okey.

| CostinAlamariu a răspuns:

Nu neaparat dulciurile duc la diabet ci carbohidratii in exces. Zaharul face parte din clasa carbohidratilor, dar pe langa zahar mai este painea, pastele, orezul, etc.

| Brizbriz a răspuns:

Da, diabet de tip 2 sau zaharat
prea multe dulciuri si corpul dezvolta toleranta la insulina, si trebuie ajutat

| Mosotti a răspuns (pentru Brizbriz):

Corect, daca mananci multi carbo, faci rezistenta la insulina doar daca te ingrasi, daca nu te ingrasi nu faci pentru ca, corpul arde acei carbo mereu si nu are de ce sa se opuna la carbo prin rezistenta la insulina. Si daca faci rez la insulina este posibil sa apara diabet.
Majoritatea oamenilor cu diabet de tip 2 sunt supraponderali.

Acum ramane de vazut daca omu e slab sau s-a ingrasat.

| Eusituniciodata explică (pentru Mosotti):

Am putina burtica, nu sunt gras. Am mai slăbit ca fac sport

| Mosotti a răspuns (pentru Eusituniciodata):

Atunci e ok daca nu esti gras, mai ales daca nici un parinte sau bunic nu are diabet, nu-l faci nici tu.

| mi25 a răspuns:

Da, poti. Eu nu m-am nascut cu ea, dar o am. Da, si dulciurile in exces duc la aceasta boala, dar nu la toata lumea. 60% din bolile diabetice - la fel ca si ciroza - sunt datorate stresului.

| Mosotti a răspuns (pentru mi25):

Daca nu sare de caloriile arse, poate manca dulciuri ca nu pateste nimic daca nu are gene defecte.
Si asta pentru ca daca nu sare de kcal care le arde, automat asta da ca nu mananca in exces, pentru ca daca mananci in exces, te vei ingrasa ca ai prea multi carbohidrati.
Iar daca nu ai multi carbo, nici nu fortezi pancreasul mult.

Daca s-a ingrasat mult, atunci e altceva, obezitatea prezinta un risc direct pentru diabet.
Si nu prea are legatura neaparat cu stresul, ca multi sunt stresati si n-au nimic.

Incercam mereu sa dam vina pe ceva ca sa acoperim motivul real de fapt, si facem asta pentru ca daca am accepta motivul real, nu putem face nimic sa evitam treaba, si fugim de asta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se poate moșteni genetic și sa apară și la 40 de ani, stresul accentuat îl declanșează, dar doar dacă e vorba de a fi predispus.Cel ce e mai molipsitor e diabetul de tip 1, cel autoimun. Si sedentarismul poate cântări dacă ești predispus. E bine sa ai o alimentație echilibrata și un stil de viata activ, sănătos fără prea multe supărări. Sunt persoane care mănâncă mereu dulciuri și nu se îmbolnăvesc de diabet, asta nu înseamnă că poți și tu sa fi la fel de norocos, sa îți pui baza în acest lucru.

| Mosotti a răspuns (pentru anonim_4396):

La ala de tip 1 s-a constatat ca nu e neaparat mostenit, ala de tip 2 se mosteneste 90 % in general de la parintele de sex opus.
Daca el nu are parinti si bunici cu diabet, nu-l face daca ramane slab.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Nu neapărat diabet, ci într-o alta boala autoimuna

Aaa, daca te referi la o alta boala autoimuna asa e.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Da,când ai deja o boala autoimuna, nu este necesar sa te îmbolnăvești de aia, ci de alta tot autoimuna, chiar sunt cazuri când exista și boli secundare autoimune.

Da, ai dreptate pentru ca o boala autoimuna presupune ca sist imunitar lupta contra propiului organism, asa ca daca tina e anumit organ, de ce n-ar fi si altul tinta pana la urma.