Te va intreba medicul care face testul daca esti alergica la seafood, ca la acela poti face reactie alergica.
Stiu asta pentru ca am trecut exact prin asa ceva, fiind alergica (moderat, nu sever) la creveti si mi-au facut injectia cu antidot imediat dupa ce mi-au bagat substanta de contrast.
Despre ce substanta de contrast vorbesti? La test de alergie, daca e ceva exterior, se ia alergenul respectiv, ti se pune pe piele si se vede daca organismul reactioneaza in vreun fel.Bine probabil te inteapa cu un ac, ca acel agent sa patrunda nitel si in iterior.
Daca e la sange, se vede acolo ce cresc, se numara sau ce se mai face.
Tu intrebi de susbtanta de contrast, alea se folosesc la chestii de imagistica, RMN, CT si mai stiu eu ce alte chestii.
Bine, nu am fost, sau sa citesc daca sar folosi la teste de alergie substante de contrast, pentru ca nu vad logica, ori poate ca nu ma pricep eu.
Dar cand ai o reactie alergica la ceva se vede si dupa Luna deci nu-i nevoie de substanta de contrast, aia simti si tu, vezi si tu ca pacient nu?
Deci despre ce substanta de contrast vorbesti, sau ce test de alergie la ce anume?
Insa si intrebarea e formulta cam aiurea zic eu, dar vad ca mai e cineva care a observat asta.
Adica tu intrebi, tot tu si raspunzi.Ai spus daca ai alergie la substanta de contrast daca la alergologie nu tia iesit alergie la ea.
Cum sa ai alergie la o substnata daca testul arata ca nu ai? Poate sa fie gresit daca testul n-a fost efectuat corect, ori rezultatul se greseste.
Tu poate ai vrut sa intrebi altceva, ceva genul : poti avea alergie la substante aditionale ce se folosesc la testul de alergie? Ceva de genul asta.
Adica tu ai mers sa faci un test de alergie, aia sa fi folosit si ceva subsnatnte ajutatoare, desi nu vad pentru ce si tu apoi sa nu stii la ce ai alergie si intrebi daca o fi la acele substante ajutatoare.
Daca se folosesc substante ajutatoare alea is de regula neutre, nu produc nici o alergie nimanui, ceva gen apa sarata, glicerina, ceva ce corpul tau are, sau mai stiu eu ce alte chestii neutre, deci daca se folosesc ceva substante ajutatoare, raspunsul este ca NU, nu poti avea alergie la acele substante.
Dar trebuie sa ai in vedere ca un test de alergie, nu iti arata mereu la ce esti alergic, poate foarte bine sa nu iasa nimic, pentru ca substantele alergice ce is folosite, sa nu ai tu la ele nici o reactie.
Deci acel laborator sau unde ai facut testul, nu-ti garanteaza ca ei afla la ce esti tu alergic.
Daca faci test si aia zic ca na iesit nimic, atunci poti face alt test, sau chiar mai multe.
De fiecare data is folosite alte substante care ar putea provoca alergii la om.
Mai pe scurt la testul respectiv, aia incearca pe pacient un anume numar X de substante, ce cred ei sau care is mai uzuale si produc alergii, la momentul ala.
Tu poti foarte bine sa ai alergie la ceva substanta f putin raspindita, ori care produc alergii foarte rar, ca urmare pana sa foloseasca aia acea substante poti face nu stiu cate teste si sa iasa nimic.
Nu te gindi ca ai alergie, mergi faci test si gata ai aflat la ce anume ai alergie, nici pomeneala.
Ce este bun, e sa monitorizezi tu, sa notezi cand ai alergie, ce ai facut in acea zi, ce ai mincat, ce ai respirat, ce ai folosit ca parfum, ca sapaun, ca detergent, ce ai baut etc, si apoi dupa cateva reactii de astea sa poti sa restringi lista cu posibili agenti alergici.
Iti dau un exemplu. Eu la fel aveam alergie, dar intr-un anumit moment din an, curgeau ochii, mucii la greu a durat mult timp, nici nu am fost sa fac test, dar am aflat singur, desi incercasem sa imi dau seama dupa cum am spus.
Intimplator am fost undeva unde era exact agentul care imi provoca mie acea reactie, polen de conifere, mai exact de Ienupar.Eram f linistit, am stat sub un copac de asta si o batut vintu o scuturat polen peste mine, plingeam de ziceai ca nu stiu ce s-a intamplat, asa am aflat.
Daca as fi mers inainte sa fac test sigur aia ar fi gasit rapid agentul, pentru ca in timpul ala, si agentul asta in cazul meu polen, este imbiscist aerul cu el, multi oamenii is alergici la acel polen.
Acu astia care fac test, ce substante testeteaza pe tine? In primul rind ei stiu sau se uita, ce se afla in aer, polen, parf, ce plante fac flori in mom cand tu ai acea alergie.
O sa testeze pe tine acele substante.Te mai poate intreba ce detergenti, ce parfumuri, chestii genul asta folosesti.
Cam asta testeaza pe tine, plus poate ce maninci, ce bei.Nu stau aia sa testeze pe tine toate substantele posibile sau cunoscute ca ar dura f mult, plus costul este f mare.
Deci e posibil sa faci cateva teste si sa nu se afle nimic.Asa ca nu incerca sa dai vina pe ce folosesc aia care fac teste, pentru ca se folosesc substante ajutatoare neutre, daca e sa se foloseasca, deci nu-i inveti tu pe aia ce sa faca sau cum sa faca.
Cam asa stau lucrurile cu aceste teste, nu-s garantate, in sensul ca afla din prima la ce agent de asta esti tu alergic.
Mai mergi inca odata, dai alti bani, si tot asa.
Cunosc cazuri la care nu au aflat ce se intampla, cine provoaca acea alergie si cum zic, nu stau aia sa testeze toate chimicalele pe tine.
Iei un medicament iti trece si cam aia e.Doar daca chestia, alergia apare f frecvent, atunci afla, pentru ca nu ai cum afla, m acel alergen se afla in jurul tau, in tine mai frecvent, poate fi vorba de ce maninci, ce bei, astea is alergiile care is f frecvente, restul cu polen, praf si altele, apar doar in anumite zone, timp si asa mai departe.
In mod normal nu ar trebui să ai reacție alergică la substanța de contrast dacă analizele la sânge pentru rinichi sunt bune.
dobrin1019 întreabă: