Nu e alergie, e intoleranta. Lactoza din lapte nu se digera si ajunge in colon intacta, unde interactioneaza cu bacterii enterice. Acestea vor sa metabolizeze lactoza, care fermenteaza, creandu-se cantitati copioase de gaz intestinal – ceea ce duce la balonare, crampe, flatulenta (o mixtura de hidrogen, dioxid de carbon si metan). Intoleranta poate fi congenitala, poate aparea din cauza prezentei unor paraziti ca Giardia sau de virusi (rotavirus) sau poate aparea de la gastroenterita. De asemenea, intoleranta poate aparea in randul copiilor din tarile din lumea a treia, care n-au acces la produse lactate.
Poti sa ai intoleranta la lapte. Fiica mea a avut si n-a putut sa manance in afara de branza facuta in casa nici un fel de alt produs din lapte pana la varsta de 2 ani jumate. Acum nu mai are probleme.
Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Intoleranta la lactoza nu inseamna ca sunteti alergic la lapte ci ca va simtiti rau dupa ce beti lapte sau mancati branza, inghetata sau orice altceva ce contine lactoza. Intoleranţa la lactoză este o afecţiune genetică şi este cauzată de deficienţa unei enzime, denumite lactază. Simptomele includ crampe abdominale, vărsături, gaze, balonare şi diaree. Afecţiunea este uşor de tratat şi, deşi nu se cunosc metode prin care să se crească cantitatea de lactază produsă de organism, manifestările pot fi controlate prin dietă.
Nu e tocmai o alergie, e o intoleranta – adica iti lipsesc din stomac anumite enzime care sa prelucreze acidul lactic.
Iuliapp întreabă:
anonim_4396 întreabă: