| mariuca_bambi a întrebat:

Poti intr-adevar sa surzesti de la ascultat muzica la casti?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Antonia_4818
| Antonia_4818 a răspuns:

Daca volumul este prea tare si asculti timp indelungat... auzul poate fi afectat...

10 răspunsuri:
kittyalexandra
| kittyalexandra a răspuns:

Da...

assiris
| assiris a răspuns:

Da daca le folosesti la volum mare.
Sunetul in productia audio are printre altele 3 caracteristici foarte importante:

1. volumul
2. frecventa
3. stereofonia

Le voi lua pe rand in ceea ce urmeaza.

1. Volumul. Acesta se masoara in decibeli (db) si poate lua orice valoare de la - infinit la + infinit, evident atat cat este posibil si din punct de vedere al legilor fizicii. Sunetul cu cat este mai puternic cu atat el va lua o valoare mai mare. Sunetul produs de mediul inconjurator cand e liniste totala este de 0 decibeli, a unei conversatii este de 60-70db, a traficului rutier de 80, iar al unui avion ce decoleaza depaseste 100 de db. Trebuie precizat faptul ca o sustinere a unei valori de 90-95 pe o perioada indelungata de timp poate duce la pierderea auzului. Odata cu valoarea 125db pot aparea dureri ale urechii interne.
In sunetul digital valoarea 0 nu reprezinta "linistea". 0 reprezinta valoarea maxima pe care o poate lua orice sunet fara ca acesta sa piarda din calitate. Cu cat va trece mai mult peste valoarea 0 acesta va distorsiona mai mult si va denatura sunetul. In concluzie valoarea 0 este valoarea maxima cu care se lucreaza in productia muzicala.

2. Frecventa. Ar fi foarte multe de spus si de explicat despre ceea ce inseamna frecventa. Ma voi limita doar la valorile absolute ale aceasteia in productia audio. Urechea umana poate auzi de la 20 de Hz la 20 000 de Hz. Valoarile mici ale frecventei reprezinta tonurile joase ale sunetelor iar valorile mari le reprezinta pe cele inalte. Trebuie sa precizez ca urechea umana suporta foarte bine valori joase la volum mare. La acelasi volum cele inalte provoaca disconfort, in special frecventele cumprinse intre 2000Hz si 6000Hz. Orice sunet are un anumit range (spectru) al frecventei in care se regaseste.

Un alt aspect important il reprezinta peak-ul. Acesta reprezinta valoarea cea mai mare data de o anumita frecventa pe nivelul volumului (decibelilor). Aceasta frecventa devine astfel frecventa principala al sunetului respectiv. Totusi pot fi sunete cu 2, 3 sau chiar mai multe peak-uri, iar frecventele aferente vor deveni principale pentru sunetul respectiv. Spre exemplu pentru sunetul produs de un kick frecventele principale sunt cuprinste intre 63Hz si 90Hz, iar pentru un openhut frecventele principale ale acestuia sunt~4000, 5200 si ~6300-8000.

Se poate intampla ca uneori sa se suprapuna frecventele principale a 2 sau mai multe sunete, foarte frecvent intalnit in cazul kick-ului si al bass-ului. Cand acest lucru se intampla decibelii frecventelor principale se aduna rezultand un volum mai mare, care de cele mai multe ori sare de valoarea maxima admisa 0. I cazul in care unul din cele 2 sunete are un range cu mai multe peak-uri alaturate, acesta are tendinta sa-l acopere in volum pe celalalt. In ambele situatii se apeleaza la egalizatorul de frecvente si la filtru. Cu ajutorul acestora se despart foarte usor sunetele in frecventele dorite, "taind" din ele acolo unde este cazul.

3. stereofonia

Stereonfonia sau imaginea stereo este in stransa legatura cu pan-ul (left-right) si este raspunzatoare pentru tot ceea ce inseamna spatialitate in sunet. Am vazut foarte multi incepatori in ale muzicii care nu folosesc sau nu stiu deloc cum sa foloseasca acesta latura a sunetului. Orice soft de editare si productie audio are si imaginea stereo inclusa printre plugin-uri. Stereofonia are 3 "stari": mono, stereo si wide dar si valori combinate ale acestora. Eu unul recomand ca frecventele cu volumul cel mai mare sa fie mono (de ex Kick-ul) iar cu cat se scade in volum sa se mearga spre modul wide (string-uri, pad-uri, etc). Imaginea stereo practic desparte sunetul in spatiu, da calitate si claritate productiei audio.

Mono

Stereo

Wide

Evident ca ar mai fi foarte multe de spus despre fiecare, insa eu am dorit in mare parte clarificarea anumitor aspecte in ceea ce priveste productia audio, stiind ca sunt foarte multi cei care se plang de lipsa sunetului profesional in productiile lor si sper ca aceast mic tutorial sa completeze cunostintele din domeniu celor interesati.

Indiferent de tehnicile sau informatiile pe care le stie fiecare, munca si exercitiul reprezinta succesul garantat.

| DaRlInGiLuSiOnS a răspuns:

Orice zgomot la o tensiune mai mare duce la pierderea auzului dar nu definitiv numai ca lumea va trebui sa ridice tonul la u ca sa auzi. ex care pot distruge auzul:bormasina, tractoarele, muzica la volum max, pana si apa poate afecta(atentie la dusuritongue)pup

| JayLeno a răspuns:

Nu surzesti definitiv dar, auzul iti este diminuat dupa un timp indelungat de folosire a castilor...straight face

| Bishop a răspuns:

Eu ascult de 2 ani muzica la casti in fiecare zi, si nu am surzitlaughing aud chiar foarte binebig grin

| viorel2c a răspuns:

Beethoven a surzit si nu existau casti pe vremea aceea.Nu am auzit de nici un caz in timpurile noastre din cauza castilor dar asta din cauza ca sunt relativ recente.Probabil ca peste cativa ani vom auzi de deficiente auditive din cauza castilor dar la surzire completa nu cred ca vom ajunge.

| LittleZyzy a răspuns:

Da...in timp. Exista o limita de decibeli, pe care nu mi-o mai amintescbig grin

| So.SwEeT a răspuns:

Cu parere de rau e chiar asa...este demonstrat ca daca ascultzi muzica la casti la volum maxim min. 1 ora pe zi pot aparea afectiuni ale auzului...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poti gasi numeroase articole pe tema asta, trebuie doar sa cauti dupa cuvintele cheie "generation Y" sau "ipod generation" si "deaf" sau "deafness" si ai sa gasesti destule pe tema asta... Si, btw, nu numai castile sunt de vina, ci mediul citadin zgomotos in care traim... uite aici un articol http://arstechnica.com/news.ars/post/20050913-5305.html

| beatrice_barbu a răspuns:

Da, mai ales modelele noi, in-ear (cele de tip "dop"), care izoleaza fonic, pentru ca timpanul este puternic agresat de ele...