Nu faci cancer in gat de la fumat, ci faci cancer la plamani, fiindca aolo merge fumul.
Cancerul din gat are alte cauze: infectia cu HPV, posibil de la sexul oral cu un baiat care este infectat si transmite infectai cu HPV.
Problema este in felul urmator nu conteaza faptul ca fumul ramane doar in plamani, deoarece substantele pleaca in sange, problema este faptul ca omul respira in continuu fum de tigara ce se afla in plamani, ceea ce inseamna:contact continuu cu fumul, plus ca am cautat pe net, o sursa random(nu una science proof deoarece este greu de gasit sursa) dar este posibil ca fumul sa se mixeseze cu saliva si sa ramana o parte si in gat, ceea ce inseamna de fapt ca fumul circula in tot organismul.
Cancerul este o masa de celule mutate, iar mutatia se datoreaza mai multor factori:substantele nocive din fumul de tigara, unele metale cum sunt:Nichel, Cadmiu, Plumb, unel radiatii, etc.
Motivul pentru care unii fac cancer la plamani sau la gat sau la gura este
1. predispozitia(daca genele sale sunt predispuse la cancer, o sa faca cancer fara sa fumeze 2 tigari pe zi, si fara alte riscuri in timp ce altii fumeaza 20 si nu au nimic)(exagerez un pic aici)
2. cantitatea de factori: Chiar si unul ce nu are predispozitie poate dezvolta cancer: daca fumeaza cateva pachete pe zi, mananca doar mancare picanta(un risc de cancer pentru tractul gastointestinal dar aici ma intereseaza gura si gatul deoarece despre ele este subiectul), etc. poate dezvolta cancer(unii mai repede altii mai tarziu, unii au gene bune, unii au fac cancer imediat, de asta e important istoricul familiar, daca o ruda a facut cancer este posibil ca o ruda apropiata sa aiba gene pentru cancer, si sansa scade cu cat se departeaza de arborele genealogic).
3. Depinde si de persoana :din fiecare factor: cate tigari, cata mancare picanta, cat de picanta era, cat alcool consuma, cat de puternic e alcolul, etc.
Nu e deloc simplu de inteles cancerul, mai alses deoarece daca un om are un cancer daca evolueaza, se va desprinde o mica bucata ce va intra in sange si va da nastere la alte tipuri de cancere(cum ar fi de la cancer de plaman la cel pancreatic, de creier etc.)
Imi cer scuze fiindca ca a trebuit sa sterg mesajul, continea informatie f personala.
Ideea este ca l-ai citit si ai inteles ce am spus acolo.
Nu ma refeream la a intelege sentimental cancerul, explicatia mea vine deoarece incerc sa ti explic de ce anume fumatul creste sansa la cancer la gat sau gura.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28801840/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25979389/
Nu spun ca nu sunt virusi care produc cancer, deoarece in anul 2 la medicina generala, la disciplina de bacteriologie si virusulogie se invata nu numai virusi care cresc sansa la cancer dar si anumite bacterii(nu ma refer la gat in acest caz ci doar faptul ca nu numai virusii au sansa de a produce cancer).
Daca vrei sa cauti o informatie medicala, si nu esti prea sigura mai bine cauta pe pubmed.
Daca ti se o prostie tot ceea ce am spus doar pentru ca nu a avut nimeni din partea strabunicilor, te rog mai intai citeste asta.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32391946/
Si apoi am sa explic de ce anume, 1exista sanse de mutatie mai ales de la poluatie alimentatia acestor secole, unii virusi, bacteri(cu ultimele 2 nu cred ca ai intrat in contact dar e necoie), radiatia solara care muteaza ADN, etc. (odata ADN se poate schimba la ADN mutant nu neaparat cancerigen, depinde de genele afectate, dar prin a da cu banul de milione i milioane de ori pana la urma se ajunge si la asta (poate de la un simplu individ sanatos care sa nu aiba acele gene, fie urmatoarea generatie))
2.pot ambii bunici sa poarte gene care cresc sansa la cancer si cumva parintii au primit o buna parte din ele si impreuna cu mutatiile sa dea o sansa e cancer aproape asigurata.
Lumea aceasta foloseste chimicale, produce poluare,
Cancer oral la gat?
Exista si cancer scris la gat?
Fumatul este doar un factor de risc pentru apariția cancerului. Nu faci cancer doar ca fumezi.
Da
cancer se face la persoanele predispuse
iar chestia variaza de la faci cancer fara sa fumezi, pana la nu faci, cancer chiar daca fumezi toata viata
insa cum majoritatea oamenilor sunt undeva la mijloc, e destul de probabil sa faci cancer
Într-un an nu, dar în 10 ani ai șanse. Depinde și ce țigări fumezi, dacă fumezi țigări tari ai șanse mai mari pentru că conțin mai mult gudron. Depinde și de organism, unele persoane au fumat toată viața și nu au avut nimic, altele au fumat câțiva ani și au avut diferite probleme, așa că e ca ruleta rusească, într-un an tragi și nu se întâmplă nimic, iar în alt an tragi și BUM.
E doar unul dintre riscuri. Numai daune aduce viciul asta. Citeste articolul asta, poate ti se deschid ochii si mintea.
https://invitro.ro/......sanatatii/
Cheers
Cancer la gat, da. Nu cancer "oral". Stiu medic care a facut cancer la gat de la fumat, dupa putini ani. Si fuma doar 3-4 tigari pe zi, nu 10. Daca esti predispus, la cantitatea asta, poti face cancer si intr-un an. Chiar e nevoie sa fumezi?
Depinde...
Nu se face numai de la fumat, dar creste sansa, cel mai bine e sa te lasi de fumat.
Creste sansa de a face, cel mai probabil fiindca substantele nocive depuse pe plamani si gat se curata greu si ranesc celulele, implicit adn-ul care se poate copia prost si transforma noile celule in celule canceroase. Doar mareste sansa, nu inseamna ca si faci neparat.
"Today, it's known that tobacco smoke contains at least 70 cancer-causing chemicals. The long-term exposure to these chemicals is thought to generate the cell mutations that lead to cancer. Tar is the residue that's left behind in your lungs from the incomplete burning of the chemicals in a cigarette."