Sex, ace, seringi, lame, forfecute, bisturie, instrumentar stomatologic, de manichiura, pedichiura, lame de ras sau briciuri, sange si produse din sange infectate. Se mai transmite si de la mama la fat.
Se transmite pe calea contactului sexual, prin sange, prin tratament injectabil, sau mostenit de la mama.
Hepatita C se ia prin transfuzii de sange infectat cu acest virus, de la instrumente medicale nesterilizate de virus stomatolog, intepatre cu ac folosit infectat cu virusul C
Virusul hepatitei C poate avea cauzele:
-transfuzii si operatii cu instrumentar insuficient sterilizat sau contaminat,
-tatuaje cu ace infectate cu virus sau in urma manoperilor manuchiuristelor cu instrumente contaminate,
-sex neprotejat,
-obiecte de igiena personala contaminate(lama, periuta de dinti, foarfecuta),
-droguri injectabile, ace de seringa contaminate, injectii,
-contactul cu sange contaminat,
-manopere stomatologice,
-dializa renala.
Transfuziile sangvine si folosirea acelor si seringilor de la o persoana la alta, fara a fi sterilizate sau sterilizate insuficient au fost cele mai frecvente metode de trasmitere a virusului hepatitei C. Cunosc foarte multi oameni care au luat aceasta boala din cabinetele stomatologice.
Prin sange si nu numai..saliva, contact sexual..fol aceleasi periute de dinti..etc
Virusul hepatic C (HCV) este una dintre cele mai importante cauze de boli hepatice cronice pe intreg mapamondul. HVC este raspunzator de aproximativ 20% din hepatitele acute, 60-70% din hepatitele cronice si aproape 30% din ciroze sau fazele finale ale bolilor hepatice si din cancerele hepatice. O caracteristica majora a hepatitei acute C este tendinta de a se transforma in boala hepatica cronica. Cel putin 75% dintre bolnavii de hepatita acuta C dezvolta intr-un final infectia cronica.
In general hepatitele(unele dintre ele) sunt numite boala mainilor murdare
Principala cale de transmitere a virusului hepatitei C (VHC) este prin contactul cu sangele persoanei infectate.
Prin contact sexual, prin folosirea acelor obiecte cu uz fregvent pentru mai multi pacienti, pri folosirea seringilor dej uzate.