Nu ti-a dat medicul detalii?
Sint multe restrictii alimentare si unele alimente obligatorii ( cum e brinza de vaci de ex).
Alimente permise:
LACTATE: Lapte (de preferinta degresat), iaurt, branza de vaci, cas, telemea (desarata).
CEREALE SI FAINOASE: Macaroane, taitei, orez, gris -fierte bine, biscuiti, cornuri, chifle, paine alba (de preferinta prajita), mamaliguta.
FRUCTE: Mere, struguri, capsuni, pepene, lamai, portocale, grepfruit.
LEGUME: Dovlecei, laptuci, conopida, rosii, sfecla fiarta, morcovi, cartofi (fierti sau copti), ardei gras, spanac, mazare verde – sub forma de salate, supe, piureuri, soteuri (fara prajeli).
CARNE SI PREPARATE DIN CARNE: Carne slaba: de pasare (dupa indepartarea pielitei), de vaca - fiarta sau preparata pe gratar, fara condimente, peste alb: pastrav, calcan, mreana, salau, stiuca – fiert sau fript pe gratar.
OUA: Maxim 2 oua pe saptamana – fierte. Ouale sunt interzise cu desavarsire numai la bolnavii de colecistita sau litiaza biliara.
GRASIMI – max. 50 g/ zi. Unt proaspat, smantana (alegeti sortimentele cu putine grasimi), grasimi vegetale: ulei de masline, floarea-soarelui, porumb, dovleac; margarina, sosuri – fara grasimi, fara prajeli si fara condimente.
DULCIURI SI PRODUSE ZAHAROASE: Miere de albine, marmelada, magiun, jeleu, bomboane, serbet, bezele, prajituri preparate din aluat uscat, cu branza de vaci, cu fructe sau marmelada, tarte cu fructe.
BAUTURI: Sucuri de fructe (in special de citrice si struguri), compoturi, ceai de menta, tei, cozi de cirese, cafea naturala
CONDIMENTE: Patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, suc de lamaie, sare de lamaie diluata, otet slab (de preferinta de fructe).
Alimente interzise:
Alimente vechi sau conservate, afumaturi si mezeluri afumate, prajeli, branzeturi fermentate, vanat, carnea grasa (porc, rata, gasca), peste gras, icre, sosuri picante, alimente condimentate, fructe de mare, cafea, cafeina
LACTATE: Branzeturi fermentate sau grase.
FRUCTE: Nuci, alune, avocado, migdale, smochine, curmale, unt de arahide.
LEGUME: Castraveti, gulii, varza, vinetele, ceapa, usturoi, cartofii prajiti, muraturi.
CARNE SI PREPARATE DIN CARNE: Carne grasa: de porc, oaie, miel, gasca, rata, cocos, vanat, mezelurile, carnatii, salamurile, pastrama, conservele, carnea conservata sau afumata, carnea tocata si condimentata (ardei umpluti, sarmale), prajelile, maruntaie: creier, rinichi, drobul de miel, peste gras: somn, crap, biban, scrumbie; afumat, conservat, prajit sau marinat, icre.
OUA: Ouale prajite in untura sau ulei, ouale de rata.
GRASIMI – max. 50 g/ zi. Untura de porc, slanina, grasimea de vaca sau de gasca, grasimi prajite, maioneza, sosurile preparate cu ceapa prajita, sau cu condimente.
DULCIURI SI PRODUSE ZAHAROASE: Prajiturile cu unt sau multe galbenusuri de ou: placinte, cozonac, clatite, gogosi, prajiturile cu cacaco, ciocolata, inghetata.
BAUTURI: Toate tipurile de bauturi alcoolice (cel putin 1 an), bauturile prea reci.
CONDIMENTE: Piper, ardei iute, hrean, mustar.
http://www.ymed.ro/regim-alimentar-hepatita/
Poate te ajuta. http://www.trateaza-hepatita.ro/? gclid=CIz3spuw7bQCFUNa3godvzwA3A.