Pneumonia reprezintă infecţia micilor saci aerieni de la nivelul plămânilor (alveolele) şi a ţesutului din jurul acestora. Exista mai multe tipuri:Tipuri de pneumonie
Pneumonia pneumococică, cauzată de Streptococcus pneumoniae; deşi este vindecabilă de cele mai multe ori, poate fi fatală, în special la persoanele foarte tinere, la cele foarte în vârstă sau la persoanele care prezintă şi alte boli grave.
Pneumonia cauzată de Haemophilus influenzae; poate fi prevenită prin vaccinare şi este tratatabilă cu antibiotice foarte eficiente.
„Boala Legionarilor"; este cauzată de bacteria Legionella pneumophilla şi de alte specii de Legionella – această bacterie este responsabilă pentru 8% din cazurile de pneumonie şi pentru 4% din pneumoniile fatale dobândite în spital. Aproximativ 20% dintre persoanel care fac această boală decedează, iar mortalitatea este mai ridicată la cei care contractează boala în spital sau care au boli ale sistemului imunitar.
Pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae; cauzează cele mai multe cazuri de pneumonii la persoanele cu vârsta între 15 şi 35 de ani. Acest tip de pneumonie est de obicei uşoară şi majoritatea persoanelor se refac fără tratament, însă pot fi întâlnite şi cazuri grave, care necesită antibiotice specifice şi terapie individualizată etc.
Pneumonia nu reprezintă o boală unică, ci mai degrabă un conglomerat de boli, fiecare boală fiind cauzată de un anumit organism microscopic – fie acesta o bacterie, un virus sau o ciupercă. Pneumonia poate să apară după o intervenţie chirurgicală, în special la nivelul cavităţii abdominale, deoarece un astfel de traumatism conduce la respiraţie superficială, la afectarea capacităţii de a tuşi şi la retenţie de mucus. Simptome:
-Tusea asociată cu expectoraţia de spută
-Durerea toracică
- Frisoanele
- Febra
-Dispneea
În majoritatea cazurilor, diagnosticul de pneumonie este confirmat în urma efectuării unei radiografii toracice.
Mai multe tipuri de pneumonie pot fi prevenite prin utilizarea vaccinurilor. Există vaccinuri care creează protecţie împotriva pneumoniei pneumococice, a pneumoniei cauzate de bacteria Haemophilus influenzae şi a pneumoniei cauzate de virusul gripal, care conduce de asemenea la producerea unei pneumonii bacteriene.
Desi, de cele mai multe ori, cauza initiala este aceeasi ca si cea a unei raceli comune, raceala la plamani se distinge de o simpla raceala prin localizarea infectiei in zona plamanilor.
Raceala la plamani este un termen comun folosit pentru afectiunea numita bronsita, care se manifesta la nivelul tractului respirator al bolnavului, dar care poate afecta inclusiv plamanii. Infectia determina o productie excesiva de mucus si inflamatie in tractul respirator inferior, provocand tuse si sensibilitate in zona pieptului.
Exista o gama larga de simptome asociate bronsitei acute, cea mai comuna fiind tusea excesiva. Brosnita este clasificata in doua feluri: bronsita cronica si bronsita acuta. In ambele cazuri, simptomele sunt similare, diferenta fiind durata de manifestare a acestora.
Bronsita cronica este o conditie medicala de lunga durata, al carei factor declansator principal este fumatul (activ si pasiv). Simptomele prezente la bolnavii care sufera de bronsita cronica dureaza cel putin cateva luni - in cazurile mai grave, chiar si 2 ani.
Manifestarile racelii la plamani pot include:
congestie toracicadureri si senzatia de apasare in piept atunci cand tusiti, frisoane, oboseala, febra tuse accentuata cu expectoratie, flegma consistenta de culoare alba sau galbena, dificultati de respiratie, in special dupa o activitate fizica mai intensa.Netratate, simptomele se pot agrava si pot determina aparitia altor afectiuni sau complicatii ce pot pune in pericol viata bolnavului. In cazurile grave, se poate dezvolta pneumonia.
Nu sunt acelasi lucru, o raceala la plamani poate fi o bronsita acuta sau cronica netratata la timp si asa se acumuleaza secretie in timp si poti sa ajungi la probleme grave. Uite Pneumonia din DEX: PNEUMONÍE, pneumonii, s. f. Inflamație a unui lob sau a unui segment pulmonar, provocată în mod obișnuit de pneumococ sau de virusuri și care se manifestă prin febră, tuse, junghiuri, frisoane, expectorații. ◊ Dublă pneumonie = pneumonie care afectează ambii plămâni. [Pr.: pne-u-] – Din fr. pneumonie. Simptomele Pneumoniei sunt; Pneumonia – Simptome
Tusea asociată cu expectoraţia de spută
Durerea toracică
Frisoanele
Febra
Dispneea (Greutate în respirație în boli cardiace sau respiratorii) Dex
Păi: răceala la plămâni reprezintă infecția din zona plămânilor, inclusiv a tractului respirator, denumită popular bronșită. Pneumonia reprezintă infecția sacilor alveolari.
Ca simptome ar fi secretare de mucus excesivă, sensibilitate în zona pieptului sau durere, senzație de sufocare.