25 de ani? Daca-ti incepi viata sexuala la 18 ani, inseamna ca vrei sa faci un copil la 43? Nu e cam tarziu? Nu ai vrea sa fii si tu in stare sa ai activitati cu copilul tau de 17 ani? la 60 de ani... nu prea.
Numai bine, S h i n
Nu poti lua anticonceptionale atat de multi ani, dupa 35 de ani fiind recomandat sa cauti alta metoda contraceptiva.
Si nu exista studii suficiente care sa-ti spuna daca te vor afecta sau nu.
Da. Administrearea pe termen lung a anticonceptionalelor e dovedita ca fiind periculoasa. Daca iti faci controale periodice si pauzele recomandate, acest risc se reduce la cresterea riscului de a face reactiile adverse din prospect.
In practica medicala, o femeie cu consum de anticonceptionale timp de 5 ani, e considerata cu risc destul de mare de a avea complicatii post consum de anticonceptionale.
Nu stiu exact cat de mare e riscul dupa 25 de ani, dar sigur e vorba de un risc de aproape 100% de a se produce una dintre reactiile adverste (cel mai des tromboza venoasa, hepatita toxica). Datorita si influxului mare de hormoni (acestea contin progesteron si estrogen) si a varstei destul de mari cand vrei sa renunti la anticonceptionale (dupa 35-40 ani) creste riscul de a face un cancer (datorita faptului ca, celulele canceroase sunt hormon dependente, anticonceptionalele pot sa le creasca capacitatea de multiplicare peste capacitatea organismului de a le inlatura) sau sa faci un cancer agresiv cu risc mic de vindecare (celulele canceroase fiind hormon-dependente, cresterea cantitatii de hormoni va scadea timpul de dublare, si de aici va rezulta o fereastra terapeutica mult mai mica).
PS: Nu mai tin minte sigur, dar consumul de anticonceptionale nu era recomandat pe perioade mai mari de 3 ani. Aveam o carte despre metode de contraceptie dar, momentan, nu o am acasa, asa ca nu pot sa verific.
Exista anticonceptionale locale. Ieftine si eficiente. Nu am luat niciodata anticonceptionale si am 39 de ani. Cele locale nu au risc pentru organism. Incearca.