Există trei tipuri de ticuri : motorii, implicând mişcări ale corpului, vocale, implicând sunete sau cuvinte şi complexe, incluzând secvenţe complicate de ticuri vocale şi motorii. Se pare că tu ai motorii. Există două strategii : Reducerea severităţii ticurilor, intervenţiile non-medicale.
- A dormi mai mult şi mai bine - oboseala accentuează ticurile.
- Alimentaţie adecvată - are un efect mai degrabă indirect, prin mărirea rezistenţei la stres; nu s-a dovedit că vreuna dintre dietele propuse de diverşi autori ar avea un efect specific de scădere a severităţii ticurilor.
Reducerea stresului - uneori, severitatea ticurilor este o oglindire fidelă a nivelului de stres. Ceea ce trebuie subliniat în ceea ce priveşte medicamentele este faptul că pot suprima ticurile, dar atunci când medicaţia este întreruptă, ticurile pot reveni. Există trei tipuri de medicamente : neuroleptice tipice (haloperidol, pimozide), neuroleptice atipice (risperidona, olanzapina), clonidina. Dar mult mai important este faptul că ticurile trebuie tratate cu medicamente doar dacă produc o scădere semnificativă a calităţii vieţii persoanei respective şi dacă raportul risc/beneficii este acceptabil; în plus, ticurile sunt adesea (eu aş spune în majoritatea cazurilor) asociate cu alte probleme psihiatrice şi psihologice, cum ar fi depresia, tulburările anxioase, abuzul de droguri, situaţii conflictuale; tratarea acestor probleme poate fi prioritară şi uneori poate rezolva şi ticurile. Succes!
Ticurile de multe ori apar datorita nervozitatii astfel iti recomand un consult in fata unui specialist. Incearca sa consulti si psihologul care te va indruma corespunzator spre o metoda de a scapa de acestea.
Eu m-am ales cu un tic vocal dupa o raceala afurisita si acum nu stiu cum sa scap de el.cand dorm si cand sunt prea atenta la cv nu ma deranjeaza.e cel mai enervant lucru care mi se putea intampla
anonim_4396 întreabă: