anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sal.Daca am 16 ani 1, 72 cm 64kg pot sa ma mai inalt daca merg zilnic pe bicicleta si fac exercitii de intindere ( stretching ) acasa? M-am apucat de sala de o luna nu ridic deasupra capului.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| cristimihailov a răspuns:

Salut,

Ai 16 ani. Statistic vorbind corpul creste pana la 18 ani. Dupa aceea mugurii de crestere ai oaselor se inchid si vei ramane cu acel schelet toata viata.

Inchiderea mugurilor de crestere ai oaselor este o chestie hormonala la care participa hormonii somatotropi ce au rol de crestere si hormonii sexuali care inchid mugurii.

In situatia in care viata ta sexuala (singur sau cu partenera) este mai intensa acest lucru poate sa aiba ca efect o maturizare mai devreme a ta( in acest caz citeste incetare de crestere in inaltime).

Mugurii nu se inchid toti odata, ci in timp si pe rand.

Practicarea de sport in cazul tau, personal cred, ca poate ar putea sa mai aduca un pic de crestere dar neimportanta - daca va fi.

Sfatul meu este sa vezi cat mai curand un medic endocrinolog cu care sa pui la punct un tratament cu hormoni de crestere neaparat sub indrumarea lui (la varsta ta putand incepe sa fie periculos sa il faci singur - deoarece fortarea cu hormoni somatotropi ar putea avea ca efect cresterea inegala a oaselor ).

| CrazyRat a răspuns:

In inaltime vei mai creste cativa ani buni (5 ani cu aproximatie poate si mai mult). Daca faci sala eu iti recomand sa mergi si la inot, jumate de ora o ora este perfect.