Bună!
Vezi detalii la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/anemia
http://healthy.kudika.ro/......emica.html
http://medlive.hotnews.ro/......orati.html
Toate cele bune.
Sangerari evidente sau oculte, oboseala persistentă, durerile de cap şi ameţeala
Paloarea accentuată a pielii, a gingiilor, a unghiilor, a mucoasei pleoapelor, a pliurilor din palme, însoţite de o culoare uşor albăstruie a buzelor sunt o certitudine că anemia s-a instalat.
Esti palid. Obosesti repede si esti slab, esti predispus infectiilor si te imbolnavesti repede si des.
Simptomele anemiei
Daca sunteti obosit chiar daca ati dormit bine sau va lipseste energia pentru activitatile normale, este posibil sa aveti anemie. Aceasta poate fi cauza principala a problemelor de memorie si a schimbarilor din starea de spirit. Principalele simptome ale anemiei sunt slabiciunea, ameteala, pielea palida, durerile de cap, amorteala sau raceala in maini si picioare si temperatura scazuta a corpului
Simptomele legate de inima
Persoanele cu anemie au mai putin oxigen in sange, ceea ce inseamna ca inima lor trebuie sa lucreze mai greu ca sa pompeze suficient oxigen la organe. Simptomele cardiace legate de anemie sunt dificultatile de respiratie si durerile in piept.
Anemia la copii
Aproximativ unul din sapte copii dezvolta anemie pana la varsta de doi ani, de cele mai multe ori pentru ca nu au fier in dieta lor. Oamenii cu anemie feripriva (deficienta de fier) pot simti nevoia de a manca alimente nepotrivite, precum lut, gheata sau amidon. Pediatrii testeaza copiii pentru anemie la 12 luni. Fara tratament, anemia severa ar putea afecta dezvoltarea creierului.
Factorii de risc ai anemiei
Femeile si persoanele cu boli cronice au cel mai mare risc de a dezvolta anemie. Cand femeile pierd sange in perioadele menstruale abundente, pot deveni anemice. De asemenea, sarcina poate cauza schimbari ale volumui de sange, ceea ce duce la anemie. Bolile cronice, cum ar fi bolile de rinichi, pot afecta capacitatea organismului de a produce celule rosii. Unele tipuri de anemie sunt ereditare.
Cauze:
Aport redus de fier
O dieta care este saraca in fier poate provoca anemie. Fierul din plante si suplimente nu este asimilat la fel de bine ca fierul din carnea rosie.
Deficitul de vitamine
Organismul are nevoie de vitamina B12 si acid folic pentru a produce celule rosii. O dieta scazuta in aceste vitamine poate provoca anemie. O afectiune autoimuna sau problemele digestive pot impiedica organismul sa absoarba suficienta vitamina B12. Alimentele de origine animala si cerealele pentru micul dejun sunt surse bune de vitamina B12.
Pierderea de sange
Pierderea unui numar ridicat de celule rosii din sange este cauza frecventa a anemiei. Menstruatiile abundente, ulcerele, leziunile sau interventiile chirurgicale pot conduce la anemie. Femeile care au menstruatii abundente ar trebuie sa fie testate pentru anemie in fiecare an.
Anemia aplastica
Anemia aplastica este o afectiune rara in care maduva osoasa nu produce suficiente celule sanguine pentru a le furniza organismului. Aceasta afecteaza aproximativ trei oameni dintr-un milion si poate fi cauzata de radiatii, expuneri chimice sau virusi. In cazurile severe, oamenii au nevoie de transfuzii de sange sau chiar de un transplant de maduva osoasa.
ForeverWarrior întreabă:
anonim_4396 întreabă:
___Enzo întreabă: