Potrivit specialiştilor citaţi de BBC, există mai multe tipuri de radiaţii, dintre care cele UVB cauzează arsuri solare, iar radiaţiile UVA afectează în principal pielea, provocând o îmbătrânire prematură a acesteia, precum şi dereglări ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiaţii cresc riscul apariţiei cancerului de piele. Expunerea de scurtă durată la radiaţii puternice poate duce la arsuri şi afecţiuni asociate cu iradierea, pe când expunerea de lungă durată la mediul toxic poate genera cancer şi mutaţii genetice grave. Sindromul de iradiere se produce în etape, pe o anumită perioadă de timp nedeterminată, în funcţie de două variabile: doza absorbită de radiaţii şi perioada de expunere. Totodată, el e generat atât de radiaţiile UVB, cât şi de cele UVA. În această dimineaţă s-au înregistrat 400mSv de radiaţie pe oră la reactorul 3 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, Centrala Nucleară Fukushima 1. Corespondentul ştiinţific Ian Sample a oferit mai multe informaţii despre unităţile folosite pentru a descrie nivelurile de radiaţie.
"Nivelurile de radiaţie eliberate de centrala nucleară sunt date în Sieverţi. Un microSievert este o milionime de Sievert", scrie Ian. În stare incipientă, o persoană "iradiată" are stări de greaţă, vărsături, febră şi dureri de cap. În stadiul al doilea al bolii, organismul uman resimte o stare acută de slăbiciune, însoţită de alte efecte secundare: căderea părului, hipotensiune arterială şi scăderea imunităţii. În faza ultimă, survine decesul.
Datele corespunzătoare din tabel:
•2mSv/an: Nivelul de radiaţie normal la care suntem cu toţii expuşi. La aceste valori, se obţine bronzarea pielii, mai ales după expuneri repetate la soare.
•9mSv/an: Doza tipică de radiaţie suferită de un echipaj al unei linii aeriene pe cursa polară New York-Tokyo. Zborul la altitudine creşte expunerea la radiaţiile razelor cosmice.
•100mSv/an: Cel mai mic nivel la care o creştere a riscului de cancer devine evidentă.
•1000mSv cumulaţi: Cauzează forme fatale de cancer în 5% din cazurile de expunere, după mai mulţi ani.
•1000mSv într-o singură doză: Rău de radiaţie temporar, incluzând greaţă şi scăderea numărului de leucocite. Nu survine decesul.
•5000mSv într-o singură doză: Deces în mai puţin de o lună pentru jumătate din cei expuşi.
•10. 000mSv într-o singură doză: Deces în câteva săptămâni.
Ce înseamnă 1, 2 Sieverts, valoarea maximă de radiaţii detectată la Fukushima, pentru organismul uman
O persoană expusă la un mediu toxic în care valoarea radiaţiilor atinge pragul de 1, 2 Sv va avea stări de diaree, vărsături, precum şi o senzaţie acută de greaţă. La nivel globular, sângele îşi schimbă consistenţa, iar numărul leucocitelor e într-o continuă creştere, în funcţie de durata de expunere la radiaţii. Căderea părului survine la câteva zile de contact cu mediul radioactiv. Efectele se agravează odată cu mărirea dozei de radiaţii absorbite de organism.
Nu iti face probleme.de la ei pana la noi se disperseaza, stam totusi intr-o zona buna
Un tabel care prezintă valorile radiaţiilor şi impactul lor asupra organismului a fost postat astăzi pe site-ul de socializare Twitter. Motivul: acela de a compara valorile normale ale radiaţiilor, "suportabile" pentru corpul uman, cu cele atinse în Japonia, odată cu seria de explozii de la centrala nucleară din Fukushima. Mai ales după accidentul nuclear de azi-dimineaţă, când a luat foc cel de-al patrulea reactor al centralei. Rapoartele privind nivelul de radiaţii la Fukushima nu sunt deloc optimiste, chiar dacă pe site-ul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a precizat că "nivelul de radiaţii este în scădere". Ce înseamnă asta: ameninţarea radioactivă se îndepărtează de Japonia şi se îndreaptă în direcţia oceanului, datorită rafalelor de vânt. Totodată, mii de oameni au fost evacuaţi din zonă pe o rază de 30 de kilometri, iar alţii, rămaşi în respectiva arie, au fost sfătuiţi să stea la adăpost pentru a se proteja de emanaţiile toxice degajate în atmosfera
Vor fi radiatii tot anul;. asa am auzit. E bine sa te feresti sa hoinaresti toata ziua pe afara. asa zic oamenii. dar eu nu am patit nimic desi m-am plimbat tot weekendul. Deci nu cred ca ai de ce sa te ingrijorezi:*
NU ESTE ADEVARAT! Din Japonia pana aici se dizolva radiatiile! Nu le simtim efectul!
Nu-ti fa griji, am auzit ca norul cu radiatii din Japonia a ajuns in Romania cu o concentratie foarte mica si nu poate produce efecte adverse.
FUNDA?
Nu e atit de puternica radiatia ca sa ajunga pin' la Romania...asa au transmis