Salut! ca medic ma bucur ca ai grija de santatatea ta si pui asemenea intrebare.
Momentan esti in perioada de eruptie care poate dura ca medie intre 7-10 zile. Apare eruptia care evolueaza in valuri,afecteaza toate partile pielii, partea paroasa a capului si afectarea mucoaselor(bucala, conjunctivala, genitala). Eruptia are aspect de bubite mici care evolueaza spre vezicule cu lichid incolor, lichid care in evolutie devine tulbure si apoi se resoarbe, ramanand crustele(care nu mai sunt infectioase).Pot sa fie cateva vezicule pana la zeci si sute.Veziculele de la nivelul mucoasei bucale determina dureri la deglutitie(inghitiere) si inapetenta(lipsa poftei de mancare). Veziculele de la nivelul mucoasei genitale determina dureri si usturimi la mictiune(urinat).
Dupa 7 zile crustele cad si pot ramane zone hiperpigmentate care dispar in cateva zile.Eruptia este pruriginoasa (cu mancarimi-ATENTIE!). Evolutia este usoara, boala determinand imunitate de lunga durata.Momentan stai cuminte acasa(ai o bola infecto-contagioasa, deci se ia!) asa cum a spus medicul, iti administrezi tratamentul de specialitate dat pe reteta si al respecti cu rigurozitate.Am sa iti scriu ce trebuie sa stii despre aceasta boala si te rog sa citesti pentru tine.ok?!
1.Varicela este o boala contagioasa determinata de virusul varicelo-zosterian, frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre 2-10 ani.Varicela se numeste in limbajul popular varsat de vant.Copiii din colectivitati au o probabilitate mai mare de infectie, existand adevarate epidemii.Varicela confera imunitate durabila, dar exista posibilitatea unei reinfectii, datorita persistentei virusului in organism, reinfectie care poarta numele de zona zoster.Forme grave de varicela pot sa apara la copii cu afectiuni cronice, cei cu tulburari ale sistemului imunitar, nou-nascuti, adolescenti cu varsta peste 15 ani si femeile gravide, la care virusul varicelo-zosterian determina in 1-2 % din cazuri varicela neo-natala.
2.virusul varicelo-zosterian se transmite pe cale respiratorie(prin picaturile de tuse, saliva, stranut), prin obiectele contaminate si prin curentii de aer(de aici vine numele de varsat de vant) si ruperea veziculelor cu lichid si contactul direct cu acestea.
3.Incubatia(momentul infectarii si aparitia primelor simptome)este de 14-21 de zile.
4.Rezervorul de virus il reprezinta bolnavii, perioada de contagiozitate incepe cu 1-2 zile inaintea aparitiei eruptiei.
5.Imunitatea este de lunga durata, reactivarea virusului care ramane cantonat in organism se face in urmatoarele situatii:imunitate scazuta, stres, varstnici.
6.Tratament:
-izolarea la domiciliu 7-14 zile,pana la momentul disparitiei veziculelor si a crustelor
-regim alimentar normal,cu hidratare crescuta cu ceaiuri,apa,supe,sucuri naturale de fructe
-in caz de febra(febra reprezinta raspunsul normal al organismului la infectie)ATENTIE! DOAR LA NEVOIE-se administreaza ibuprofen, paracetamol, algocalmin
-se interzice efectuarea baii pana la caderea crustelor-ATENTIE MARITA!
-se indica taierea unghiilor, pentru a se preveni scarpinatul-ATENTIE!
-in caz de prurit (mancarimi) se pot administra antihistaminice(Aerius, Claritin, Zyrtec ) si local se administreaza lotiuni calmante mentolate si cu calamina
-se poate face tratament cu Aciclovir, dar numai la indicatia medicului
-in cazul suprainfectarii veziculelor se administreaza antibiotice si unguente cu antibiotice
-formele grave de varicela se interneaza in spital
7.Reducerea pruritului(scarpinat):
Eruptia din varicela este pruriginoasa (produce mancarime). Gratajul (scarpinatul)veziculelor poate cauza infectia acestora(ATENTIE!) sau prezenta de cicatrici care vor ramane dupa vindecarea varicelei(ATENTIE MARE!). Unele metode terapeutice efectuate la domiciliu pot impiedica scarpinatul din eruptia variceloasa, ca de exemplu faina de ovaz aplicata pe piele, compresele reci, calmante si administrarea de antihistaminice (antialergice) oral.
Sper sa iti fie de folos ce ti-am scris si te rog sa ma tii la curent cu evolutia bolii si a tratamentului.mersi
Multumesc de raspuns! Dar mai am o intrebare, este a doua sera de cand nu pot dormi din cauza mancarimilor! Ce sa fac?
Bună!
Dacă bubiţele arată ca cele din imaginea următoare şi au puţin lichid în ele ( sunt nişte băşicuţe ), atunci ai varicelă :
http://t0.gstatic.com/......tp?/images
Dacă e varicelă, atunci eşti contagios/contagioasă şi NU ai voie să ieşi în comunitate ( să mergi afară ).
Mergi la medicul de familie pentru confirmarea diagnosticului şi apoi stai acasă.
NU există o "regulă" generală care să precizeze cât durează boala, DEPINDE cum "reacţionează" organismul tău...
La fiul meu a durat 16 zile până au dispărut bubiţele/cojiţele/scoarţele respective.
Dar poate dura chiar şi 3-4 săptămâni, depinde de fiecare organism...
Atât timp cât nu au căzut acele cojiţe/scoarţe eşti contagios/contagioasă şi NU ai voie să mergi afară.
Este INDICAT să stai în repaus la pat, să fie cât mai cald în cameră ( deoarece ajută la apariţia acelor bubiţe şi "scapi" mai repede de ele ), să NU faci baie ( doar duş călduţ scurt şi te speli cu grijă să NU spargi acele bubiţe deoarece rămân semne definitive; NU foloseşti buretele, ci te săpuneşti uşor cu mâna, preferabil să foloseşti gel de duş ), NU te speli pe cap, NU se administrează antibiotice, dacă ai dureri de cap poţi lua Algocalmin, iar dacă ai dureri de gât poţi lua Paracetamol şi unul dintre următoarele medicamente ( cu respectarea Prospectului ) :
* Florisept ( 3 x 1 comprimate/zi )
* Propolis C.
* Tantum verde ( preferabil )
* Strepsils intensiv ( preferabil )
* Oropivalone
* Trachisept mentol şi eucalipt ( preferabil ), etc.
NU te scarpini, chiar dacă te mănâncă acele bubiţe, poţi folosi o mixtură mentolată cumpărată de la farmacie ( cu care te ungi uşor pe bubiţele respective ).
Dacă nu te scarpini, NU rămân semne.
Iar înainte de a merge afară/în comunitate TREBUIE să mergi la medicul de familie să CONFIRME că te-ai vindecat.
Vezi alte detalii şi la linkul :
http://dr.herdea.ro/medicale/61/varicela
http://www.sfatulmedicului.ro/varicela
Toate cele bune şi multă sănătate.