O tumoare pe creier reprezinta o masa sau o crestere anormala a celulelor din creier.
Exista multe tipuri diferite de tumorile cerebrale. Unele dintre tumorile cerebrale sunt noncanceroase (benign), iar unele sunt canceroase (maligne). Tumorile cerebrale pot incepe in creier (tumorile cerebrale primare) sau cancerul poate incepe in alte parti ale corpului si sa se raspandeasca ulterior in creier (tumorile cerebrale secundare sau metastatice).
Optiunile de tratament pentru tumorile cerebrale depind de tipul de tumoare avut, precum si de dimensiunea si amplasarea acesteia.
SIMPTOME SI CAUZE
Semnele generale si simptomele ce pot cauza aparitia tumorilor cerebrale pot include: debutul sau modificarea caracteristicilor durerilor de cap (dureri de cap care treptat devin mai frecvente si mai severe), senzatii de greata inexplicabile sau varsaturi, probleme de vedere, cum ar fi vederea incetosata, vederea dubla sau pierderi de vedere periferica, pierderea treptata a simturilor sau a miscarii/functionarii unui brat sau picior, dificultati in mentinerea echilibrului, dificultati in vorbire, confuzie in problemele de zi cu zi, schimbari de personalitate sau de comportament, convulsii, mai ales la o persoana care nu are o istorie de convulsii, probleme de auz.
Tipuri de tumori cerebrale
Tumorile cerebrale primare provin din celulele creierului sau din tesuturile din apropiere, ca cele care acopera creierul (meningele), a nervilor cranieni, a glandei pituitare sau a glandei pineale. Tumorile cerebrale primare incep atunci cand celulele normale dobandesc erori (mutatii) in ADN-ul lor. Aceste mutatii lasa celulele sa creasca si sa se divida intr-o rata sporita si sa continue sa traiasca cand celulele sanatoase ar muri. Rezultatul este o masa de celule anormala, care formeaza o tumora. Tumorile cerebrale primare sunt mult mai putin frecvente decat tumorile cerebrale secundare, in care cancerul incepe in alta parte si se raspandeste la creier.
Cel mai cunoscut sistem de clasificare este sistemul propus de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care imparte tumorile cerebrale in functie de histologie si gradul tumorii. Gradul numeric propus de OMS reprezinta potentialul biologic global pentru tumori maligne (agresivitate) de la I la IV.
Clasificarea astrocitoamelor conform OMS:
Astrocitomul pilocitic (gradul I)
Astrocitomul difuz (gradul II)
Astrocitomul anaplastic (gradul III)
Glioblastomul - Glioblastom Multiform (GBM) - (gradul IV)
Alte tipuri de tumori cerebrale:
Ependimoame (Tumorile ependimale) care se dezvolta din celulele gliale care se gasesc (captusesc) in spatiile libere din creier si maduva spinarii. Acestea apar cel mai frecvent la copii si tinerii adulti. Gradele tumorilor ependimale sunt urmatoarele: ependimoame de gradul I si II si ependimomul anaplastic (gradul III).
Oligodendrogliomul (Tumorile oligodendrogliale) – se formeaza din celulele oligodendrocite, care formeaza teaca de mielina ce acopera si protejeaza nervii. Privite la microscop, celulele au aspectul de „ou prajit". Sunt cel mai des intalnite la adultii de varsta mijlocie. Gradele tumorilor oligodendrogliale sunt urmatoarele: Oligodendrogliomul (gradul II) si Oligodendrogliomul anaplastic (gradul III).
Meduloblastoamele – tumori cerebrale care incep sa se formeze in cerebel. Sunt formate din celule cerebrale anormale care se gasesc intr-un stadiu timpuriu de dezvoltare. Meduloblastoamele sunt de obicei descoperite la copii si sunt de gradul IV. Aceasta forma de cancer se poate raspandi prin intermediul lichidului cerebrospinal de la creier la maduva spinarii.
Meningioamele (tumori meningeale) – se formeaza din meninge, formatiune membranoasa care inconjoara nevraxul. Majoritatea sunt tumori benigne si se dezvolta incet, desi, rar, pot fi tumori meningeale maligne de gradul II si III.
Tumorile cerebrale secundare (metastatic) sunt tumorile care rezulta din cancerul care incepe in alta parte in corp si apoi se raspandeste la creier (metastaze). In cazuri rare, o tumoare pe creier metastatica poate fi primul semn de cancer care a inceput in alta parte din corp.
Tumorile cerebrale secundare sunt mult mai frecvente decat sunt tumorile cerebrale primare. Orice cancer se poate raspandi la creier, dar tipurile cele mai comune includ:
Cancerul mamar
Cancer de colon
Cancerul renal
Cancerul pulmonar (peste 25% dintre pacienti vor fi afectati de metastaze cerebrale)
Melanom
Desi medicii nu sunt siguri ce cauzeaza mutatiile genetice care pot duce la aparitia tumorilor cerebrale primare, au indentificat totusi factorii care pot creste riscul aparitiei unei tumori pe creier. Factorii de risc includ: rasa (rasa alba este mai predispusa la acest tip de cancer decat celelalte rase), sexul (s-a observat o frecventa sporita in cadrul sexului masculin), varsta (s-a observat ca incidenta creste dupa varsta de 50-60 de ani, totusi, tumorile cerebrale sunt al 2-lea tip de cancer ca si frecventa in randul copiilor sub 8 ani – cazurile intalnite la copii reprezinta aproximativ 15% din totalul tumorilor cerebrale – insa cea mai importanta cauza si singura cunoscuta este expunerea la radiatii in regiunea capului.
DIAGNOSTIC
Daca se presupune ca aveti o tumoare pe creier, medicul va poate recomanda o serie de teste si proceduri, inclusiv:
Un examen neurologic.
Teste de Imagistica (RMN).
Teste pentru a descoperi cancerul in ale parti ale corpului.
Colectarea si testarea unei mostre de tesut anormal (biopsie).
Biopsie tumorala
TRATAMENTE CANCER CEREBRAL
Tratamentul pentru o tumoare pe creier depinde de tipul, dimensiunea si pozitia tumorii, precum si de starea generala de sanatate dar si de preferinte pacientului. Medicul va poate ajusta tratamentul pentru a se potrivi cu situatia dvs. speciala, iar acestea pot cuprinde: Interventia chirurgicala (operatia), Chimioterapia, Terapia cu medicamente biologice, Radiochirurgia si Radioterapia. Pentru a proteja tesutul nervos alaturat tumorii, exista tipuri adaptate radioterapiei externe: Radioterapia cu variantele (Radioterapia hipo sau hiperfractionata), Radioterapia stereotactica si Radioterapia experimentala cu protoni.
SFATURI
Reabilitarea dupa tratament, deoarece tumorile cerebrale se pot dezvolta in anumite parti ale creierului ce controleaza abilitatile motorii, vorbirea, viziunea si gandirea, reabilitarea poate fi o parte necesara recuperarii.
Medicul va poate recomanda diferite servicii care va pot ajuta, cum ar fi:
Terapia fizica va poate ajuta sa recapatati abilitatiile motorii pierdute sau puterea/forta musculara.
Terapia ocupationala va poate ajuta sa va intoarceti la activitatile zilnice normale, inclusiv la job, dupa o tumoare pe creier sau alte boli.
Logopedia, care utilizeaza specialisti in dificultati de vorbire (logopezi), va poate ajuta daca aveti dificultati in vorbire.
Indrumarea pentru copii de vasta scolara ii poate ajuta pe acestia sa faca fata schimbarilor din memoria si gandirea lor, dupa o tumoare pe creier.
Medicina alternativa/ Traind cu cancerul
Prea putina cercertare s-a facut asupra tratamentelor complementare si alternative a tumorilor pe creier. Nici un tratament alternativ nu a fost dovedit eficient pentru a vindeca tumorile cerebrale sau alte tumori. Cu toate acestea, ele va pot ajuta sa faceti fata efectelor secundare ale tumorii si tratamentului aferent. Discutati cu medicul despre optiunile dvs.
Unele tratamente complementare care va pot ajuta, includ:
Acupunctura
Hipnoza
Meditatia
Terapia prin muzica
Exercitii de relaxare
Desi nu exista nici o modalitate de a preveni cancerul cerebral, diagnosticul precoce si tratamentul tumorilor care tind sa metastazeze la creier pot reduce riscul de tumori cerebrale metastazice. Cu toate acestea, nimeni nu stie cauzele exacte care declanseaza cancerul la creier, mai ales cel primar, astfel incat masurile de prevenire specifice nu sunt cunoscute. Desi site-urile web si articolele din presa sugereaza ca dietele macrobiotice, evitarea folosirii telefoanelor mobile, si alte metode vor ajuta la prevenirea cancerului de creier, nu exista date certe pentru a sustine aceste afirmatii.
sursa: http://www.oncofort.ro/articol-Cancerul_cerebral-33-1
PS: Ramai puternica si poti trece peste orice! Exista operatii, anticoagulante, recuperare, terapie si chiar consiliere psihologica pentru post-operatoriu. Daca simti nevoia, cere ajutorul unui specialist (medic, psiholog ) pentru a trece peste dificultati.
Aaa, cam naspa in cazu asta . eu stiu o persoana ce a avut cancer pe creier, incet, incet a fost mancat si isi pierdea toate simturile la fiecare parte unde ajungea, in cele din urma murit din pacate, auzisem ca nu se poate trata, acum nu stiu, daca o fii abia la inceput, trebuie sa se poata, persoana era cam in varsta, acum nu stiu cu ce am fost de ajutor, da...
Mai bine zis nu-i cancer, nu stiu cum sa explic creste pe creier un fel de carne straină! asa ceva!
Acum nu stiu, nu prea am avut parte de ele, nici nu m.au intersat, si nici pasionat, si tumoare care.i defapr un chist, tot cam aceleasi roluri poate avea, doar ca "umple" cutia craniana, "zdrobind" sinapsele, habar nu am...
Cam urit am avut un prieten cu tumoare pe creier la operat doctorul ciurea de la baltazar arsenie si a mai trait 10 ani in astia 10 ani era normal mergea chiar si cu bicicleta
AndreiPopa20059 întreabă: