Denumirea de vaccin anti-corpi este puțin confuză aici, pentru că, în principiu, toate vaccinurile sunt de acest tip. Ideea din spatele unui vaccin este de a introduce o doză foarte mică dintr-un anumit virus sau agent similar care nu are cum să-ți afecteze sănătatea, dar este suficient pentru a crea un răspuns în corpul tău, similar cu situația în care un virus real îl atacă.
Răspunsul corpului tău constă în a genera acești „anti-corpi" (numele arată că este un sistem care îndepărtează „corpii" străini) și, prin asta, învață cum să se comporte mai eficient în situația unui atac real.
Practic, asta te face imun la acel virus.
Suntem permanent expuși tuturor tipurilor de agenți străini care ne pot infecta și îmbolnăvi sub diferite forme. Dacă doza care ne afectează este mare, corpul poate să nu fie suficient de pregătit să lupte și să se apere.
De exemplu, o simplă răceală reprezintă o astfel de situație. Virusul care ne afectează este puternic, dar ce-l face deosebit este viteza cu care el se transformă (prin mutații genetice), așa că de fiecare dată e diferit. Ceea ce pentru corpul nostru reprezintă un virus nou în fața căruia nu știe cum să se apere. Deci, ne infectăm, „răcim".
De aceea nici nu există vaccinuri pentru răceală (există cel anti-gripal, care în fiecare an este diferit, pentru că în fiecare sezon există o altă tulpină de virus, diferită de cea de anul trecut, datorită mutațiilor genetice prin care a trecut). Răceala se modifică foarte foarte repede și nu este eficient să construim un vaccin de fiecare dată, mai ales că este un virus cu care corpul știe destul de bine să se lupte. Sper că ai observat că mai mult de 10 zile nu te ține o astfel de infecție.
Revenind, scopul unui vaccin, ca principiu, este, în general, adresat celorlalți membri ai societății. Pentru că dacă tu ești imun la acel virus, nici nu prea ai cum să-l transmiți mai departe. Ceea ce îi protejează și pe cei din jurul tău. Poți să ai un corp puternic pentru a lupta cu infecția, dar dacă nu ești vaccinat, ai șanse mari să fii purtător și să-l dai mai departe.
Puterea unui virus stă în eficiența cu care se poate multiplica. Cu cât mai mulți oameni (sau alte gazde) infectează, cu atât se transmite mai repede, cu atât devine mai puternic.
Deci, da, vaccinul poate fi dureros, ca orice injecție, pentru câteva ore și poate fi ușor iritant pentru câteva zile, pentru că este, în realitate, o mică doză de virus pe care o iei, dar, statistic vorbind, riscurile sunt semnificativ mai mari de fiecare dată când te sui într-o mașină.
Ține minte că doza e tot ce contează. Orice pe lumea asta are o doză prea mare și una prea mică. Poți să mori și de la prea multă apă, nu? :-))
Sugestia mea e să faci cu curaj toate vaccinurile recomandate, inclusiv cele anti-gripale sezoniere. Mult mai rău se poate întâmpla dacă nu le faci, atât ție cât și celor din jurul tău.
Nu o sa ti se intample nimic rau. Daca te uiti in alta parte, aproape ca nici nu simti.
Doar nu o sa faci autism, hehe.