| SufferBoy a întrebat:

Am 18 ani si in urma cu 3 saptamani am avut o operatie de molar de minte. Timp de vreo săpt n-am putut deloc sa ma periez deloc din cauza ca nu se vindecase rana. Iar săptămâna trecută am observat ca am 3 carii in gura. Tin sa mentionez ca eu pana acum n-am avut nicio carie si nu stiu cum se procedează tratarea ei. Tocmai peste 2 săpt am programare la dentist, oare se agravează pana atunci? Si cat durează tratarea celor carii?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Denisa0954 a răspuns:

Iti îndepărtează cu o freza caria si iti pune dupa o pasta care se întărește. Nu se intampla nimic daca mai astepti 2 saptamani

| SufferBoy explică (pentru Denisa0954):

E normal sa apara la 18 ani?

| Denisa0954 a răspuns (pentru SufferBoy):

Cariile iti pot aparea pe tot parcursul vieții

Si in cat timp caria imi mănâncă dintele?

Depinde si de igienă orala pe care o ai. Nu este un timp anume

De cand cu cărțile ma spăl de 2-3 ori pe zi sensodyne aproape 5 min

| SufferBoy explică (pentru SufferBoy):

De cand cu cariile*

E bine. Oricum, nu te panica, ca nu e cazul. Ceea ce vezi tu si crezi ca e carie, poate sa fie si tartru. Oricum, daca ai o igienă buna, te speli dupa ce mănânci, o carie poate avansa în ani de zile, nu e ceva ce se intampla in cateva zile

La inca 2 dinti am vazut ca am 2 pete mici negre sau nu stiu ce culoare ca nu-mi dau seama. e un început de carie si pentru ei sau ce e?

Cariile in general apar la masele pentru ca sunt acele spații în care intră mâncare, si practic de asta se formeaza. La dinti cel mai probabil e tartru care poate fi de culoare usor gălbuie, până la negru.

Si dupa ce le plombez pe cele pe care le am, caria ramane in dinte sau mi o elimina?

Nu, întâi se îndepărtează caria cu freza, apoi se pune pasta aceea care astupă gaura unde a fost caria. Am văzut ca in întrebarea inițială crezi ca, cariile ti au apărut din cauza ca nu te ai spălat pe dinți cat ai avut problema cu operatia. Nu e asa, cu siguranță le aveai de dinainte si nu le ai observat. Dacă ai pete pe dinți, cu siguranță e tartru. El se depune începând de la marginea gingiei. Dacă observi pe masele, în acele spatii niste pete închise, negre, atunci e posibil sa fie carie. Dar nu e cazul sa ti faci griji momentan dacă nu te doare cand bei/mănânci rece/fierbinte

Poate sa mi rezolve cărțile intr o singura ședință? Una e ceva mâncata la rădăcina, alta e acceptabilă iar la alta e tartru si niste puncte negre

Asta depinde de timpul pe care îl are stomatologul, daca nu e foarte mult de lucrat la ele poate sa ti le faca odată. Pentru tartru se face detartraj

Cariile le am lângă gingii, eu ma spăl cu pasta de dinti sensodyne si ma dau si cu apa de gura parodontax fara alcool, toate astea, pot încetinii evoluția lor?

Dacă sunt langa gingie, e tartru, nu carie. Caria se formeaza in interiorul maselei cum ar veni. Nu deasupra.

Păi am gaura in ele

16 răspunsuri: