Trebuie sa te vada un medic epidemiolog sau de boli infectioase pentru a decide daca trebuie sa faci vaccin. Dar in principiu trebuie sa faci vaccin. Spirtul este complet ineficient impotriva virusului turbarii. Primele simptome vor fi paralizii si coma, daca cainele a fost turbat, dar trebuie sa stii ca in acel moment boala va fi incurabila si singura evolutie va fi spre deces (boala este complet incurabila si mortala in 100% din cazuri).
De la o simpla zgirietura ai sanse mici sa iei rabia (turbarea). Insa sanse sunt, atita timp cit e vorba de o rana deschisa si sti ca ciinele nu a fost vaccinat. Cel mai bine e sa te vada un medic, asta ca sa dai la o parte orice riscuri.
E bine ca ai spalat rana, insa niciodata nu se pune spirt pe rana deschisa. Rivanol, apa oxigenata, da, dar nu spirt.
Nu iti doresc sa ai de-a face cu simptomele ce insotesc turbarea. E o boala urita, si nu e de dorit sa ajungi acolo, caci greu mai scapi daca apar primele simptome si nu esti in preajma vreunui medic. Asa ca, mai bine e sa previi decit sa combati.
Primele simptome sunt febra, tusea, tulburarile de vedere, agitatia, lipsa poftei de mancare, dispneea. Apoi salivarea, sufocarea, dureri si spasme musculare si frica inexplicabila de apa.
Dar...
Cand o sa ai simptome o sa fie deja prea tarziu. Pot trece 2 luni de la muscatura pana la simptome. Nu te juca cu asa ceva! mai bine fa-ti vaccinul, nu cred ca frica de o intepatura e mai mare decat frica de moarte! pentru ca se moare din asa ceva.
Nu poti, dar esti dispus sa risti?
Poti sa vorbesti cu un veterinar, poate daca o sa vada el cainele isi da seama daca e cazul sau nu sa te ingrijorezi.
Omule, du-te imediat si fa-ti un vaccin! Daca astepti dupa simptome, e prea tarziu!
Rabia (turbarea) este un virus de forma lunguiata, prezent in saliva mamiferelor infectate; virusul se transmite prin contactul direct al salivei animalului infectat cu sangele altui animal - astfel, daca un animal sanatos este muscat de un animal bolnav, virusul se transmite foarte usor. Perioada de incubatie este variabila si poate dura in general intre doua si opt sapamani dar virusul este prezent in saliva animalului infectat cu aproximativ 10-14 zile inainte ca primele semne clinice sa apara. Astfel, animalul infectat poate transmite virusul fiind in aparenta perfect sanatos. Rabia este o boala infectioasa care ataca sistemul nervos si cauzeaza encefalita - semnele clinice se manifesta in trei faze distincte: faza prodomala, faza furioasa si faza paralitica. Odata semnele clinice aparute, NU EXISTA TRATAMENT, RABIA ESTE FATALA in 3-7 zile de la instalarea acestora. Faza prodomala dureaza 2-3 zile si se manifesta prin modificari de comportament, febra, reflexe oculare incetinite si uneori animalul isi linge insistent si isi roade locul muscat; Faza furioasa dureaza 2-4 zile; animalul da semne de agresivitate, iritabilitate, are tendinta sa muste animale si obiecte aflate in apropiere, musca si/sau inghite obiecte necomestibile, fuge de acasa, poate fi dezorientat, alergand fara tinta, cu miscari dezordonate, poate avea crize epileptiforme, tremuraturi, prurit (mancarimi) violent la locul muscaturii, care il determina sa isi smulga bucati de carne cu dintii si, contrar mitului "hidrofobiei", nu se teme de apa; Faza paralitica dureaza 2-4 zile si se manifesta prin paralizia intregului corp, incepand cu locul muscaturii care a produs boala; in scurt timp cainele nu mai poate inghiti, saliva ii curge din gura si are un aspect spumos. In aceasta faza cainele nu este periculos pentru ca nu poate musca. Se instaleaza coma si moartea se produce datorita paraliziei muschilor toracici care rezulta in incetarea respiratiei.