Lipsa poftei de mancare poate fi provocata de stres, agitatia zilnica sau alte evenimente neplacute, in care starea de nervozitate atinge cote maxime. Tensiunea acumulata devine astfel o bariera pentru alimentatia zilnica, absolut necesara organismului.
Medicamentele in exces, fumatul, consumul de droguri sau alcool sunt si ele cauze ale pierderii apetitului.
Lipsa poftei de mancare poate ascunde in unele cazuri afectiuni mai grave, care necesita tratament specializat imediat, informeaza howstuffworks.com.
Cazurile izolate de lipsa a apetitului pot fi tratate prin mici vizite in piata sau in bucatarie, acolo unde putem incerca alimentele preferate, chiar si dupa o zi stresanta si incarcata.
Legumele amarui, verdeturile aromate sau pepenele verde cresc pofta de mancare. Consumate proaspete si in fiecare zi, fara sare sau zahar, cresc apetitul si iti redau pofta de viata.
Mierea pe stomacul gol, remediul folosit in copilarie pentru redarea apetitului, este eficienta si in cazul adultilor. O singura lingurita de miere si dupa doar cateva zile nu veti mai sari peste micul dejun.
Pofta de mancare poate fi recastigata prin impunerea orelor regulate de masa. Pranzul sau cina in oras pot decala orele de alimentatie si astfel pofta de mancare va disparea rapid.
Chiar daca optati pentru mesele in oras, respectati orele de masa stabilite in prealabil. Si daca nu va este foame, o salata va va deschide apetitul.
Ceaiurile sunt si ele remedii impotriva lipsei poftei de mancare. Menta in special este un bun inceput al meselor. Ceaiul de tei deschide si el apetitul si are rol calmant, atunci cand ati avut o zi mai agitata.
Daca le veti consuma dimineata, in loc de cafeaua zilnica, veti simti nevoia dupa doar cateva zile sa consumati si altceva in afara de simpla cana de ceai.
Micul dejun este foarte important pentru o alimentatie sanatoasa, deci, daca nu aveti pofta de mancare, incercati mai intai sa includeti aceasta masa in obiceiul zilnic alimentar.
In cazul femeilor insarcinate insa ceaiul de menta zilnic se consuma numai cu acordul medicului pentru ca el poate avea implicatii majore asupra metabolismului.
Digestia lenta poate fi stimulata si cu ajutorul ghimbirului, care actioneaza precum un tonic. Chimenul, adaugat in mancare, stimuleaza si el pofta de mancare, deci nu evitati sa il folositi la gatit.
Exercitiile fizice cresc si ele pofta de mancare. Chiar daca ati avut o zi obositoare, mersul pe jos, cu bicicleta, sedintele de inot sau alergarile sunt cele mai rapide remedii impotriva lipsei apetitului.
Nu e bai
Iti va veni pana la urma, eu uneori nu mananc nimic o ziintreaga, daca n-am pofta n-am, asta e, nu mananc, la fel fa si tu