Ai avut luxatie zici tu. Luxatia este dislocarea a doua oase dintr-o articulatie, adica oasele nu mai stau in pozitia normala.
Oasele trebuiesc puse la loc, duse la loc de cineva, asta daca e luxatie.
Ori daca a fost asa usoara si sor pus ele la loc sigure, in cazul asta trebuie sa cauti o genunchera ceva mai rigida, care sa nu permita o miscare larga a genunchiului a rotulei.
Probabil cand rotula sa deplasat, o facut-o destul de tare si a intins ligamentul ce o tine, sau ligamentele ce o tine, alea acu is mai largi, mai slabe sa le zic asa, rotula avand mari sanse sa se deplaseze iar.
Deci e ca si cum tu legi ceva cu o ata la o distanta anume. Acel obiect legat va sta la distanta aia. Daca ata se lungeste, pentru ca este intinsa,, atunci obiectul legat se va depasa mai mult decat inainte.
In cazul tau, este bine sa mergi la alt doctor, ceri si parerea altui doctor.
Trebuia sa faci o raza sa arate daca rotula este in regula. Daca ai facut raza si rotula este bine, insa iar s-a intamplat, e bun sa afci 2 chestii, sau una din ele pentru inceput.
1- sa faci un RMN acolo sigur se va vedea cauza, adica ligamente daca is intinse si permite rotulei sa se miste mai mult decat trebuie
2- sa imobilizezi piciorul cateva zile, adica vreo 10 zile, caz in care ligamentele daca is intinse se vor retrage si vor reveni la normal.
Ligamentele daca nu-s intinse asa de rau incit sa faci entorsa, adica s-a se umfle incheietura rau de tot, ele is intinse destul incit sa permita osului, in cazul tau rotulei sa plece de la locul ei.
Eu asa as face, as consulta si alt doctor pentru a doua sau chiar a 3 a opinie.
Cind nu esti multumit de doctor, cand vezi ca se intampla la fel iar, doar nu stai dupa ce spune doctorul, este clar ca nu se pericepe.
Nu ai lipsa de calciu, nu ai nimic, sau poate ca ai ligamente slabe, ai mostenit de la parinti, sau de la unul din ei piese slabe, iar daca le fortezi, ori le rasucesti in anume pozitii, se intampla sa patesti ce spui.
Toate oasele is tinute legat unele de altele orin ligamente.Muschii is fixati de oase prin tendoane.
Ambele is de fapt cam acelasi material, doar au denumiri diferite sa arate ce functie au.
Eu spun daca nu-i grav, cauta sa nu indoi prea mult genunchiul ala, sa nul fortezi, sa nul rasucesti prea mult.Cauta o genunchera mai groasa si eleastica, grosimea iti asigura o mai putina mobilitate, iti tine genunchiu mai fix, nu-l lasa sa se miste prea mult.
Tii asa o saptamana doua si ar trebiui sa fie bine dupa.Ai grija cu ligamentele, de le accidentezi is cel mai greu de recuperat, ele nu au vase de sange, nu au nervi, de aia se vindeca cel mai greu.
Este bine ca se vindeca, dar dureaza.
Daca dupa o vreme o sa treaca, continua sa tii acolo acea genunchera, cauti una mai putin groasa, dar care sa te protejeze cit de cit o vreme, adica ceva luni de zile, pana cand se face la loc ca si elasticitate si forta sa-i zic asa.
Eu, la varsta ta, am facut "Orientare turistica" (alergare pe teren, dupa harta.
Antrenorul ne a invatat cum sa ne ferim sa ne "rupem" oasele si membrele. Intr-un cuvant: cum sa ne ferim la cazatura.
Tot atunci am invatat cum se trateaza luxatiile (maini, picioare), cum se pune inapoi, la loc si cum se "aranjeaza" (prin relaxarea membrului si al incheieturii afectate.
Daca faci sport, deseori poti pati (tu sau camarazii) asemenea luxatii. Antrenorul trebuie sa te invete modul de tratare!
In mod normal de tratare, luxatia se poate pune la loc cu o singura miscare, dupa care se relaxeaza (timp de jumat de ora - o ora).
Abia peste o ora incepi sa te lasi usor pe membrul afectat, iar a doua zi nu mai ai nici o problema.
NszjNjJnJzknzyynK întreabă: