Sunt simptome de anxietate. Nu-ti face griji. Am patit-o si eu.
Habar n-aveam ce e aia anxietate. Imi tot venea toata ziua sa vomit. Eram ametit. Simteam ca imi traiesc ultimele clipe. Am fost la psihiatru, mi-a dat un tratament si acum sunt din nou ca nou
Anxioliticele te vor ajuta pe tine numai ca trebuie sa ajungi cat mai curand la psihiatru ca e enervant sa ai simptomele astea si tu de fapt sa fii sanatos. Exista si suplimente din plante dar nu se compara cu anxioliticele
Frica asta "traita la maxim" ar putea fi atac de panica (tot cu anxiolitice se rezolva)
Deci totul se rezolva dar mergi la psihiatru
Pai nu esti tocmai sanatos cand ai anxietate, toc sau depresie, nu vreau sa ma contrazic cu tine, dar acolo unde boala se instaleaza o face pentru ca exista si o problema, iar pastilele acestea aduc sau reduc substante din organism (aici creier) manipuland in anumite cazuri chiar hormoni.
De ce crezi ca diminuarea unei substante comune in multe afectiuni ale creierului este serotonina? ca suntem sanatosi sau bolnavi? cine o deregleaza pe ea sa numai fie produsa in cantitatea care trebuie? stresul sau altceva? adica daca nu ar fi o afectiune nu ai avea nevoie de o pastila nu?
In rest este foarte bun sfatul tau, este nevoie de consult de specialitate si tratament.
Multumesc mult pentru raspunsuri, amandurora, voi merge la medic sa vad care e treaba
Ba vrei sa te contrazici cu mine ca altfel ai fi dar un raspuns folositor persoanei in cauza in loc sa-mi raspunzi mie.
Bolnav esti cand ai cancer, cand nu iti mai functioneaza inima sau alt organ asa cum ar trebui etc.
Anxietatea sau Depresia nu te omoara (decat daca vrei tu sa te sinucizi). Sunt doua afectiuni in care simptomele pot fi reduse semnificativ si cu un tratament de scurta durata.
"De ce crezi ca diminuarea unei substante comune in multe afectiuni ale creierului este serotonina?" - Asta nu am zis-o eu (nici macar nu am pomenit ideea asta aici), o tot zic medicii de cateva sute de ani. Daca cantitatea de Serotonina (hormonul fericirii) din creier scade, nu e logic sa fii mai putin fericit? Ce e asa complicat?
Pe ea "o deregleaza sa nu mai fie in cantitatea care trebuie" mai multi factori precum: sedentarismul, alimentatia neregulata si consumul de alimente nocive, utilizarea anumitor medicamente, pierderea noptilor etc.
Cat despre "daca nu ar fi o afectiune, nu ai avea nevoie de o pastila" - pai nici nu ai nevoie de o pastila cand ai anxietate. Ai nevoie de o pastila atunci cand apar si simptomele aste greu de suportat. Anxietatea in sine inseamna in mare parte neliniste. Evident ca atunci cand stai si te gandesti ca o sa te calce masina pe trotuar nu ai nevoie de pastile, trebuie doar sa umblii la gandire. Dar cand nu stii ca ai anxietate si o lasi netratata pot sa apara anumite simptome pe care nu le poti controla tu, cum ar fi starea de greata, transpiratii excesive etc. Toate acestea necesita tratament medicamentos. E valabil si cand ai atacuri de panica. Ai nevoie de tratament medicamentos pentru ca nu le poti opri singur pe toate.
Si cum adica "in reste foarte bun sfatul tau", adica pana acum am zis doar prostii in raspunsul ala sau cum? Nu stiu de unde apareti voi astia asa specialisti care auziti de la baba din vecini numai tampenii si va apucati cu atata incredere sa contraziceti persoane care chiar au trecut prin asa ceva, care s-au documentat si care au reusit sa se trateze. Scopul tau pe TPU este sa dai raspunsuri care sa ajute utilizatorul.
Mai stiu pe cineva care zice "cea mai mare prostie cand ai anxietate sau depresie este sa mergi la psihiatru"- Gandire comunista.
Nu in toate cazurile psihiatrul prescrie medicamente.
Am avut 10 ani anxietate si depresie, nestiind ca le am. Am invatat pana in ce punct pot fi controlate fara tratament, cand e cazul sa mergi la medic si cand nu. Am citit carti despre aceste afectiuni cat si articole de pe internet. Am fost si la psihoterapie, am luat si tratament medicamentos. Stiu ce inseamna sa ai atacuri de panica.
Si uite iti zic tie un secret ca sa mai stii si tu ceva despre afectiunile astea. In afectiunile astea psihice precum: anxietate, depresie, tulburare obsesiv-compulsiva, tulburari de comportament, tulburari de personalitate etc. socializarea face minuni, in timp ce izolarea le hraneste.
Scrisesem acum 2 minute un raspuns elaborat, dar se pare ca rahatul de TPU a facut in asa fel incat inainte sa dau send sa mi se inchida pagina (scuze doamna admin ca am vb ceva urat la adresa acestui minunat site).
Eu iti zic un lucru, si eu sunt chinuit de ceea ce se numeste depresie, ma lupt cu ea dar nu neg ca o am, pe principiul pe care tu ai zis ca nu ai anxietate decat atunci cand iei pastile.
Tu nu vrei sa accepti ca ai o problema si te lamuresc imediat de ce.
Cand ai un episod trecator fie depresiv fie de anxietate nu este o afectiune! De ex. oricine evita impactul cu un TIR milimetric, va avea imediat apoi un atac de panica, ceva in corpul lui se modifica chiar si pentru cateva minute, pulsul o va lua razana, creierul injecteaza sau nu anumite substante marindu-le cantitatea etc. Oricine se trezeste brusc cu un urs fata in fata iarasi va avea o stare aiurea, o panica JUSTIFICATA! Problema anxietatii este ca panica este NEJUSTIFICATA sau MULT ACCENTUATA fata de situatia reala.
Precum in donnie darko daca un avion trece pe deasupra ta si ii auzi motorul, daca ai impresia ca va cadea fix pe tine e o problema!
(suprareactie la o situatie vazuta doar în mod subiectiv ca amenintatoare )
Desi probabilitatea exista, in schimb care este certitudinea sa se intample? Tocmai asa actioneaza anxietatea injecteaza o teama chiar si atunci cand probabilitatea sa se intample acel lucru tinde spre 0%.
Daca aceste episoade de panica sunt mereu, atunci vorbim de o afectiune, un episod izolat nu este afectiune.
La fel si in cazul depresiei, suferi ca pierzi o persoana draga, dar daca suferinta asta tine la nesfarsit si ai nevoie de medicamentatie, atunci ea este "cronica" deci este afectiune, nu doar o stare trecatoare.
Asta am vrut sa spun si anume faptul ca in afectiunile acestea de tip Depresie, TOC, anxietate etc faptul ca ai o afectiune o demonstreaza insasi numarul mare de simptome care se repeta si tot repeta, la schizofrenie de ex. este suficient sa se puna un diagnostic doar daca cineva a avut UN SINGUR episod psihotic, pe cand la depresie cum spuneam un singur episod poate fi absolut ceva normal.
Deci usor cu batutul in piept ca mai suntem si altii care cunoastem acest domeniu dureros.
ps: prin anxietate ca afectiune m-am referit la tulburarile de anxietate.
FurduiNelu întreabă: