| andreeeew a întrebat:

Am venit la voi cu o nelamurire. Am inteles ca este destul de periculos sa stai la calculator ore in sir.

Ideea sta in felul urmator, si as vrea sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:

- daca vin obosit de la scoala (am dupa-amiaza ore), face rau daca ma pun la calculator? daca nu, cat ar trebui sa stau?
- cam cat ar trebui sa stau in general pe zi la calculator ca sa nu dauneze mult sanatatii mele? (ceva in gen 3 ore dimineata, dupa aceea imi odihnesc ochii si fac alte activitati gen sport si 3 ore seara)
- cateva sfaturi si informatii despre statul la calculator

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
13 răspunsuri:
| misterioaѕa a răspuns:

Buna!
Paiii si eu vin de la scoala si ma pun la calculatorhee heestau vreo 3 ore...
Nu prea este bine sa stai mult in fata pc-ului, vreo 2 ore nu prea face rau!
Stiu ca este rau, dar nu ma pooot lasa!
Paiii ce sfaturi sa-ti mai dau? faci bine cat stai, nu stai nici mult nici putin!
Sunt altii care stau o zi!
Numai bine!

| Stefaniaaaaaaaaaa1 a răspuns:

De obicei nu ar trebui sa stai. Insa este indicat sa stai max 2 ore dimineata maxim 2 dupa amiza. Daca stai mult te ustura ochii si nu este indicat pentru ca ti se inrosesc. Cel mai bine ar fi sa nu stai mai mult de 4 ore pe zi pentru ca ti.ai putea strica vederea si ai putea avea probleme si cu capul.

| johnnyboy a răspuns:

Eu dupa ce vin de la scoala adica seara, stau la calculator pana la 2-3 dimineata si asa fac in fiecare zi de pe la 6-7 seara pana a doua zihappy si nu am nimic, de 5 ani fac la fel happy

| tpuu a răspuns:

Nu face rau, dar trebuie sa te mai odihnesti si tu. stai 1 ora sau chiar mai putin. dupaaceea punete pe pat si stai linistit/a. dupaceea poti sta si la pc.
2-3 ore ziua.
dar mai putin seara. seara ochii tai sunt mai obositi decat dimineata.
Calculatorul te mai ajuta sa te informezi cu mai multe probleme legate de tine, dar atunci cand ai ajuns la o limita de stat la el devi "obsedat " si atunci cand devi. nu prea ai ce face nu prea poti sa te dezlipesti de el :-s.

| DaRlInGiLuSiOnS a răspuns:

Poi ar trebui sa te simti obosit cand vi de la scoala si ar trebui sa-ti dai seama singur cat e nevoie sa mai stai la pc stiu ca e tentant dar asta este.
Bill Gates cel care are reteaua asta de internet si chiar daca este cel mai bogat om din lume isi lasa copilul 1 ora jumate pe zi la pc este constient ca daca sta mai mult ii face rau.Ar putea sta ore in sir la banii lui ar putea sa schimbe copilul un pc la fiecare 2 ore.
Un sfat din propria experienta stateam non stop la pc eram dependenta disperata dupa pc ma trezeam la 12 ma culcam la 6 dimineata ma trezeam la 12 si tot asa pana cand n-am mai rezistat ma omorat oboseala stateam nemancata am ajuns la spital din cauza pc-uluistraight face

| Dreamer a răspuns:

Prietene iti garantez ca nu este bine sa te pui la PC imediat dupa ce ai venit de la scoala, ochii tai sunt deja obositi chiar daca tu nu sesizezi. Eu stau in medie 3 ore pe zi la PC/ zi si cam tot atata timp aloc si pentru sport, 1h 30 min sala, 1h / 1h 30 min alergare (noaptea, ca este mai racoare). Practic, PC-ul pentru mine inseamna recreere, nicidecum distractie sau dependenta...este momentul cand imi trag sufletul dupa 5-6 km de alergare happy. Nu zic nu, in zilele de pauza (de la antrenamente) sau liber (de la munca) stau si eu mai mult la PC, dar eu nu am scoala iar scoala iti oboseste ochii destul de mult.
PS: Stand prea mult la PC muschii tai se vor atrofia si vei avea dureri (cunosc persoane), incearca sa-ti gasesti un hobby, de preferat ar fi sportul, miscarea. Succes!

| bestialu96 a răspuns:

Pai poate sa iti afecteze si inima oboseala asta asa am patit si eu draq ma jucam non stop si faceam tensiune lol...mai moale cu pc happy

| MoonLight a răspuns:

Statul la calculator dauneaza atat ochilor cat si spatelui. La ochi poti face miopie[cel mai des], iar la nivelul coloanei poate aparea cifoza ["cocosarea"] si scolioza ["coloana prinde forma de S ].
- Daca vii obosit de la scoala cam da, face rau ca stai la calculator. Daca tu chiar vrei musai sa stai la calculator dupa ce vii de la scoala stai...dar nu mai mult de 2-3 ore. Cand zic obosit ma refer la ochi, cap.
- In medie ar cam trebuii sa stai 3-4 ore maxim la calculatorsad [sorry...asa zic medicii]. Ia incearca sa stai doar 1 ora dimineata si sa dormi mai mult sau sa inveti, sa faci teme, si cand vi seara sa stai 3. E mult mai bine asa:p
- Ce informatii mai vrei despre statul la calculator? Nu stiu ce sa iti mai zic in afara de faptul ca iti strica sanatatea.
Sfaturi: Pai daca tu chiar vrei neaparat sa stai la calculator fa si o pauza la jumatate de ora si ridicate 5 minute si fa putina miscare. Utilizeaza intotdeauna ecrane protejate, potriveste imaginea monitorului astfel incat sa eviti luminozitati exagerate si oboseala oculara.

| Marcelino a răspuns:

Iti recomand cu incredere sa te duci la un control optic si sa-ti faci niste ochelari pentru. protectie pe care sa ii porti doar in fata calculatorului.Asta ca sa nu ajungi sa porti permanent ochelari de vedere.

| Gripa a răspuns:

Stai ma pana iti pica ochii pe tastatura ca n-ai niciun rahat.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

1. Ar trebui ca intre scoala si calculator sa faci o pauza de minim doua ore, iar intre calculator si somn, alte doua ore.
2. Timpul de calculator depinde de varsta. Maxim 20 de minute pe zi pana la 14 ani, maxim 30 de minute pe zi intre 14 si 16 ani, maxim o ora pe si intre 16 si 18 ani. Dar nu mai mult de 5 zile pe saptamana (adica iti alegi tu doua zile pe saptamana cand nu deschizi absolut deloc TV-ul sau calculatorul).
3. Nu depasi niciodata timpul maxim si incearca sa reduci la maxim timpul petrecut la calculator pana pe la 20 de ani. Ai grija ca in incapere sa fie lumina suficienta si distanta de ecran sa fie minim 20 de cm. Nu uita ca minutele de stat la TV se scad din timpul de calculator. E important ca macar o data la 3 luni sa ai o saptamana cu zero calculator si TV.

| Zenithf a răspuns:

Cel mai bine ar fi ca, atunci cand stai timp indelungat la calculator, la fiecare ora in fata lui sa faci 1/4 ora pauza.