Dacă nu greșesc, arhivele instituțiilor statului după un anumit timp ajung la Arhiva națională, respectiv, Arhiva județeană.
Deci, încercați întâi la arhiva județului unde a avut loc nașterea, pentru că acolo veți primi și informații utile. Dar, fiind vorba de informații personale, ar fi bine ca să fiți copilul născut în 2003.
La arhivele nationale sunt trimise dupa 100 de ani. Omul are nevoie acum.
Știți care este problema? Că în ultimii 20 de ani, se folosește arhivarea digitală în sistemul sanitar. De aceea am spus de arhivele județene. Există posibilitatea să meargă la spital, dar arhiva scrisă, deja să fi fost depusă la arhiva județului.
Eu am avut nevoie de fisele de la o clinica. Nu stiam ca deja e inchisa. Am intrebat acolo si m-au trimis la Arhivele nationale din judet. Acolo, nu au primit nimic. Dar m-au indrumat la lichidator. Care... nu stie nimeni cine este.
Si cand te gandesti ca in alte tari gasesti usor arhivele si de 200 de ani! Dar noi luam exemplele cele mai proaste din afara.
Acolo sunt arhivele funcționale din cauza a ceea ce i-a lipsit României de-a lungul istoriei sale: stabilitate și continuitatea politică. Țările de care pomenești sunt țări foste imperiale, care au avut dinastii ereditare, care au avut, mai ales din secolul XV, stabilitate, liniște și pace, astfel reușind să creeze și consolideze instituțiile publice.
La noi în România, de exemplu, nașterile și înregistrarea unui prunc se făcea după ce împlinea un an, numai la registrul bisericii locale.
După 1948, multe documente au fost distruse de noul regim sovietic, după 1989, fostele fabrici comuniste, CAP-uri au pierdut arhivele pentru că nu a interesat pe nimeni, pentru că statutul existent după 1989, până prin 2000 nu a fost interesat să preia aceste arhive, mai ales că de multe ori nu erau informați!
"La noi în România, de exemplu, nașterile,,, numai la registrul bisericii locale." Corect. Ca si casatoriile, decesele.
"După 1948, multe documente au fost distruse de noul regim sovietic"
Gresit.
Eu am incercat sa fac genealogia familiei. Am intrebat inclusiv la biserici. Raspunsul preotilor si al patriarhului a fost stupefiant: Pe cine mai intereseaza... bla-bla-bla. In plus, un preot pe care il cunosc in alt context, nu al bisericii, mi-a povestit ca atunci cand a preluat parohia si a inceput o renovare, muncitorii aruncau "toata hartia" pe care au gasit-o in podul bisericii si intentionau sa-i dea foc. Cand a vazut ce acte sunt acolo, si-a pus mainile in cap. A interzis muncitorilor sa mai arunce ceva fara verificarea sa.
In schimb, tot la noi in tara, tot sub noul regim sovietic, in arhivele bisericilor din Ardeal se gaseste orice hartiuta a trecut prin biserica de la infiintarea sa. Si de la 1200! Da, am scris bine, 1200. Prietenii mei si-au gasit familia pana acolo.
Neglijenta a fost a oamenilor. Din lipsa de educatie. Habar nu au ce inseamna o hartie veche si cat bine poate face existenta ei. De exemplu, proprietatile de terenuri avute de bunici si strabunici.
Pentru că pe lângă needucație, mai este lipsa de interes ale statului român față de aceste documente!
Da, în Ardeal, a fost vorba de rigoarea împrumutată de la austrieci, nemți, Biserica catolică ca biserică oficială în Ardeal peste 1000 de ani a făcut să se păstreze aceste arhive.
Stat in Stat? Si totusi, s-a putut.
Spitalele țin arhivele timp de 30 de ani. Este din ce in ce mai popular acest lucru. Exista la propriu o taxa de 100 de lei de căutare în arhiva și vă da orice informație aveti nevoie. Mergi la spitalul cu pricina și întreabă.
Eu intreb din pura curiozitate legata de intrebarea autorului, noi civilii avem acces macar la astfel de arhive? adica atata timp cat cazul pe care il cautam nu este unul din familia noastra, ni se permite accesul?
Da. Îți trebuie totuși o data de naștere, numele copilului și numele mamei. Nu poți pur și simplu să le vezi pe toate din 2003. Doar una specifica
Am inteles, mersi mult!
Poți motiva ceva serios despre actiunea ta?
Apeleaza politia sa o acceseze cu problema pe care o ai