Nu mai, stai linistit/a. mai ales ca ninge e ok :* nu cred ca ai de ce sa te ingrijorezi momentan. bafta:*
Capusele fac parte din clasa arahnidelor, fiind inrudite cu paianjenii, cu acarienii (care se gasesc in locuintele noastre si determina reactii alergice), cu parazitul care produce raia (scabia). Prezinta mai multe stadii de evolutie: ou, larva, nimfa si adult, putand trai pana la doi ani. Exista cateva sute de tipuri de capuse si toate se hranesc cu sange.
Unele specii se infecteaza in timpul acestor mese de la animalele bolnave, putand transmite ulterior respectivele microorganisme (paraziti, bacterii, virusuri) prin muscaturi altor animale sau omului. Odata ce capusele au fost contaminate, infectia va persista in corpul lor in toate stadiile de viata. Exista mai multe astfel de maladii care pot fi transmise de la temuta boala Lyme si meningoencefalita de capusa (mai frecvent intalnite in tara nostra si in Europa), la babetioza, ehrlichioza, febra butunoasa, febra Q, tuleremia etc. (lista variaza in functie de zona geografica).
Capusele pot parazita mamifere salbatice mici sau mari (soareci, iepuri, caprioare), reptile sau pasari (care pot transporta capusele la distanta), dar si animale domestice (caini, pisici, vaci, cai) de la care capusa poate trece la om. Capusele sunt active in special intre aprilie si septembrie (uneori daca nu ninge chiar mai tarziu, adultii putand ramane activi la temperaturi scazute, situate peste 4 gr C). Ele traiesc in iarba inalta, pe tufisuri si frunze, in zonele cu paduri, arbusti, pajisti. Adultii au culoare brun inchis si dimensiuni de 3-5 mm inainte de hranire, putand ajunge la 1 cm dupa hranire.
Masculul isi mareste putin dimensiunile dupa hranire, dar femela isi mareste voumul de cateva ori, ajungand ca un bob de mazare sau de strugure. Nimfele au 1-1, 5 mm inainte de hranire (se observa mai greu), o culoare ceva mai deschisa si ajung la 3 mm dupa hranire. Capusele isi asteapta victimele in iarba, ele neputand sari, zbura sau arunca de deasupra. Odata ajunse pe corpul omului se pot stabili mai ales in zona axilara, pe pielea capului, inghinal, in spatele genunchiului.
Nu inseamna ca, dupa o muscatura, vom face neaparat boala Lyme! Nu toate capusele transmit boala, dintre acestea nu toate sunt infectate si nici cele infectate nu o transmit intotdeauna (acest lucru depinzand in primul rand de perioada cat au fost atasate si s-au hranit. In general, se considera ca trebuie sa se fi hranit peste 24 de ore ca sa produca imbolnavirea). Totusi, din cauza gravitatii acestei maladii, care netratata are temute complicatii, este bine sa fim atenti la capuse!
Pentru a preveni muscatura lor, purtati haine de culoare deschisa (pe care le puteti observa usor), cu maneci lungi si pantaloni lungi, bagati in sosete, incaltaminte inchisa (nu sandale). Puteti folosi substante repelente (care alunga insecta), de exemplu dietil toluamida. Acesta se aplica in concentratii de 20%-30%, doar pe pielea descoperita (nu pe sub haine) si asigura o protectie temporara, trebuind a fi reaplicata la anumit interval, conform prospectului. Se prefera concentratii mai mici la copii, la care nu se pune pe maini si se evita aplicarile frecvente. Acest produs poate fi aplicat si pe haine (dar nu are un efect foarte eficient). Pe haine, incaltaminte sau echipament (corturi, paturi, rucsacuri ) se folosesc preparatele cu permethrin.
Pentru animalele de companie se pot folosi repelente sau acaricide (care ucid capusa) conform indicatiilor veterinarului. Nu mergeti prin iarba sau tufisuri, ci pe mijlocul potecii, nu stati direct pe iarba sau sprijinit de copaci. La cateva ore controlati-va corpul. Acasa controlati-va atent corpul (mai ales zonele mentionate, dar si in spatele urechilor, in ombilic si in special pielea capului), controlati atent copiii, animalele de companie si echipamentul (capusele se pot atasa de el si patrunde astfel in locuinte, putand musca ulterior pe cineva) si puneti hainele la spalat. Faceti dus cat mai repede.
Daca descoperiti o capusa este important sa o scoateti cat mai repede si daca e posibil intreaga. Exista instrumente speciale care pot fi folosite in acest scop (care au forma unei furculite cu doi dinti sau un mic lasou care se strange in jurul capusei). In lipsa lor puteti folosi o penseta, dar in nici un caz nu trebuie scoasa cu degetele. Se apuca cat mai aproape de piele, se prinde si se trage ferm, fara a se rasuci sau strivi. Nu se pun substante chimice sau caldura pe capusa. Dupa extragere locul respectiv se spala cu apa si sapun si se aplica alcool sau iod, dupa care se spala mainile si se spala si dezinfecteaza instrumentul folosit. Apropo, nu cred ca acum sunt capuse cand ninge, oricum sa ai grija de animalul tau.