Spasmofilia nu este o boala in sine, ci o stare caracterizata prin hiperexcitabilitate neuro-musculara. Altfel spus, la persoanele care se se manifesta spasmofilia, majoritatea fiind femei, muschii si nervii sunt in mod continu in stare de alerta, pregatiti sa reactioneze. Chiar daca din punct de vedere medical nu sunt considerate importante, crizele de spasmofilie creeaza destula panica in printre cei cu aceasta afectiune si in anturajul lor. Acest sindrom este intalnit preponderent la femei si adolescenti.
Ce este de fapt spasmofilia?
Crizele de spasmofilie sunt un ansamblu de simptome care constituie un sindrom si nu este o boala propriu-zisa. Acest sindrom este legat de o stare de hiperexcitabilitate neuromusculara care nu a fost inca pe deplin explicata. In timpul crizei de spasmofilie apar reactii similare cu cele de frica, fara o cauza vizibila, si fara un motiv aparent.
Spasmofilia are 3 trepte de manifestare:
- spasmofilie latenta, in care doar cateva semne izolate se manifesta;
- spasmofilie confirmata, in care semnele sunt multiple, durabile si repetitive;
- spasmofilie paroxistica, atunci cand exista crize similare cu cele datorate lipsei de calciu.
Simptome ale spasmofiliei
Simptomele sunt multiple si variaza de la o persoana la alta. Simptomele de care se plang cel mai frecvent femeile care sufera de spasmofilie sunt, frisoane, hiperventilatie (marirea ventilatiei pulmonare), tremuraturi, furnicaturi in varful degetelor, furnicaturi in brate, furnicaturi in gambe sau pe fata, senzatie de nod in gat (cauzata contractia muschilor faringelui), amorteala la nivelul buzei superioare sau a limbii, tresariri involuntare ale pleoapelor, crampe la stomac, dureri intestinale. Uneori poate aparea si senzatia de presiune puternica, stransoare (gheara) la nivelul pieptului, simptom ce nu are de o cauza cardiaca. Pot aparea si manifestari psiho-emotionale precum iritabilitate, anxietate, scaderea libidoului, stari depresive, oboseala, nevoie de somn, senzatia de pierderea cunostintei, teama inexplicabila, frica de moarte si altele
In timpul crizei de spasmofilie apar, in afara de simptomele fizice descrise mai sus, manifestari precum: contractii musculare violente si incontrolabile, palpitatii, bufeuri de caldura, respiratie accelerata, transpiratii abundente, apatie, senzatie de sfarseala, slabiciune a membrelor. Aceste crize, mai mult sau mai putin intense, dispar de la sine, dar sunt cu adevarat epuizante si deseori infricosatoare pentru persoana in cauza.
Cauzele principale ale spasmofiliei
Cauzele spasmofiliei nu sunt inca cunoscute clar, parerile specialistilor sunt diverse, o parte sustin ca vinovatul principal este stresul ce poate fi cauzat de problemele profesionale, responsabilitatile mari, ritmul de viata extrem de alert, neintelegerile din familie, grijile pentru traiul de zi cu zi si explica partial de ce tot mai multe femei sufera de spasmofilie. Pe de alta parte exista medici care afirma ca aceaste simptome de spasmofilie sunt cauzate de lipsa de magneziu, care poate da nastere unei hipersensibilitati la stres (magneziul fiind un mineral care joaca un rol esential in reglarea activitatii sistemului nervos), de carente de calciu, sau a unei dereglari a schimbului de ioni de calciu si magneziu intre interiorul si exteriorul celulelor.
Indiferent de cauza specialistii sunt de acord ca sistemul neurovegetativ (adica muschii si nervii) este centrul acestor simptome neplacute. Desi crizele de spasmofilie adeseori dispar de la sine, femeile care se confrunta des cu asemenea simptome este indicat sa se adreseze medicului, pentru ca este posibil ca in spatele acestor manifestari sa se ascunda o afectiune serioasa: o tulburare in activitatea tiroidei, hipertensiune, tulburari de ritm cardiac, depresie.
Cum se stabileste diagnosticul de spasmofilie?
Pentru a putea pune un diagnostic corect, medicul trebuie sa discute deschis cu pacientul indelung, la prima consultatie acesta va efectua un examen clinic minutios, in cursul caruia se vor verifica reflexele persoanei, apoi va cauta un simptom particular, semnul lui Chvostek, care consta in contractarea buzei superioare in momentul in care obrazul este lovit usor cu ciocanelul de reflexe. Totusi, acest semn, multa vreme considerat a fi singurul tipic spasmofiliei, poate exista si la persoanele care nu au aceast sindrom.
Pentru a confirma suspiciunea de spasmofilie, medicul poate cere o electromiograma, care analizeaza activitatea muschilor. Aceasta poate dezvalui o activitate musculara particulara, care tradeaza hiperexcitabilitatea. O dozare de calciu si magneziu in plasma poate eventual sa dezvaluie o carenta.
Diagnosticul de spasmofilie nu este usor de pus, si uneori poate fi eronat, pentru ca nici o analiza sau investigatie nu-i permite medicului sa afirme cu siguranta ca este vorba de acest sindrom. Nici cantitatea de magneziu in sange nu este concludenta, deoarece in sange nu circula decat 1% din cantitatea totala de magneziu din organism.
Ce tratament pot urma pentru a scapa de sindromul de spasmofilie?
Deoarece nu se cunosc foarte bine cauzele, nu exista un tratament unic pentru spasmofilie. Pentru a combate aceasta tulburare trebuie incercate mai multe metode terapeutice. In primul rand este necesar un stil de viata echilibrat, evitarea tutunului, cafelei si a alcoolului, practicarea regulata de exercitii fizice, odihna suficienta, plimbarea in aer curat, o alimentatie sanatoasa, evitarea si combaterea stresului.
Tratament spasmofilie cu produse Calivita
In tratamentul spasmofiliei se poate utiliza si urmatoarea schema de tratament in care se utilizeaza produse naturiste CaliVita:
- Rhodiolin Calivita- cate o capsula dimineata si seara dupa masa, timp 2-3 luni zilnic. Rhodiolin este bazat excelenta plata Rhodiola Rosea, relaxeaza sistemul nervos central si periferic ce consuma mult calciu in stres si suprasolicitare.
- Strong Bones echilibreaza nivelul calciului sanguin si celular impiedicand declansarea manifestarilor spasmofilic. Se administreaza Strong Bones in perioada calda a anului timp de 3 luni de zile (20 zile pe luna\10 zile pauza) cate o capsula de Strong Bones inainte de masa, dimineata si la pranz. De semenea se poate utiliza si noul produs Calivita Strong Bones Plus in perioadele reci din an (se administreaza si actioneaza identic).
- Evening Primrose Oil un suplimet din planta luminita de seara bogat in Omega 6, echilibreaza sistemul endocrin feminim si prevene dezechilibrele hormonale precum si caderile de calciu. Se administreaza cate o capsula de Evening Primrose Oil dimineata si seara, inainte de masa la femeile cu exces de kilograme peste greutatea normala, respectiv DUPA masa la femeile subponderale, timp de 3 luni continuu.
- Gingo XC contine extract standardizat de Ginkgo biloba si contribuie la: imbunatatirea circulatiei sanguine in general, intretine oxigenarea celulara benefica starii generale de buna dispozitie si totodata necesara combaterii crizelor spasmofilice. Se administreaza cate o capsula de Gingo XC dimineata si la pranz dupa masa.
Suplimente nutritive pe baza de magneziu
De obicei, in suplimentele nutritive, magneziul e asociat cu vitamina B6, care ii sporeste actiunea. Necesarul de magneziu este mai mare la femei in perioada premenstruala, in timpul sarcinii si a perioadelor de stres intens. Alimente bogate in magneziu sunt semintele de dovleac, spanacul, ciocolata, migdalele, avocado, bananele, murele, alunele, orezul, usturoiul, fasolea alba. Efecte pozitive se obtine cu Magne B6 de la Calivita
Managmentul stresului
Stresul este o componenta din viata de zi cu zi, in epoca moderna. Insa, atunci cand este la originea crizelor de spasmofilie, este nevoie sa se ia masuri pentru combaterea lui. Cele mai multe dintre femeile care sufera de spasmofilie sunt persoane care tin totul in ele, care nu-si exprima sentimentele, temerile, ingrijorarile, care sufera in tacere. Ori atunci cand tinem frustrarile inchise in noi, ele se acumuleaza si rabufnesc. Daca nu reusiti sa va eliberati singura de stres apelati la ajutorul unui psihoterapeut.
Terapia inforenergetica
Aceasta terapie alternativa produce echilibrari energetice si emotionale, elimina din efectele stresului si reduce starea de oboseala, terapia inforenergetica este foarte eficienta in tratarea spasmofiliei, mai ales daca este aplicata de un inforenergetician experimentat.
Masajul de relaxare
Se stie ca masajul induce o stare de relaxare atat la nevelul sistemului nervos cat si a sistemului muscular, determina o mai buna circulatie a sangelui si a limfei, diminuand efectele stresului si a oboselii. Un masaj de relaxare te va ajuta in tratarea sindromului de spasmofilie.
Reflexoterapie
Cu ajutorul reflexoterapiei se regleaza sistemul endrocrin, echilibrul biochimic din organism, prin reglarea mecanismului de asimilare si eliminare a calciului si magneziului din organism, stiind faptul ca un deficit de calciu si magneziu da simptome de spasmofilie
Acupunctura
Aceasta metoda alternativa de tratament poate da rezultate bune, fie singura, fie in completarea unei cure cu magneziu. Se recomanda de obicei sa se apeleze la acupunctura in perioadele in care simptomele se manifesta mai mult, caci permite evitarea crizelor.
Fitoterapie
Passiflora, valeriana, teiul si levantica sunt plante cu efecte sedative. O infuzie bauta seara inainte de culcare poate fi de mare ajutor. Si sunatoarea este recomandata in cazul in care isi fac simtite prezenta simptomele depresiei.
Ce sa faci pentru a depasi criza de spasmofilie?
Cand simti ca incep sa apara primele semne ale unei crize de spasmofilie (furnicaturi, senzatie de sufocare), asezate pe scaun, respira lent si profund, tragand cat amai mult aer si apoi incercati sa scoateti tot aerul. Incepeti sa spune-ti o rugaciune in gand sau cu voce tare dupa cum simtiti, concentrativa atentia spre lucruri si evenimente placute
Daca simptomele nu se diminueaza si nu dispar respirati lent, timp de cateva secunde, intr-o punga de plastic sau de hartie. Scopul este de a inspira un pic de gaz carbonic, care va atenua consecintele hiperventilatiei (respiratiei prea rapide) induse de criza de spasmofilie.
Daca stiti ca aveti frecvent aceste crize sa aveti mereu cu dumneavoastra un comprimat de magneziu Magne Zi B6, pe care sa-l puteti lua in cazul unei crize.
Bună!
Uite aici,
http://www.mamicamea.ro/......ament.html
Sănătate multă!
Te pup!
Http://dexonline.ro/definitie/spasmofilie (Predispoziție la convulsii din cauza unei excitabilități exagerate a sistemului nervos muscular. – Din fr. spasmophilie. )
SPASMOFILIE, s. f. / spasmophilie, s. f. / spasmophilia. [Lat. spasmus, gr. spasmos = contrac-fie, de (a gr. span = a tnwe, gr. philia = atracfw, de [a philein = a iu6i} Predispozitie, uneori ereditara, la crize de *tetanie, spasm laringian sau, mai rar, convulsii generalizate. S. se caracterizeaza prin hiperex-citabilitate neuromusculara si se pare ca este consednta unei instabilitati particulare a sistemului care controleaza deopotriva metabolismul calciului si excitabilitatea neuromusculara (parati-roide, centri nervosi subcorticali). V. si tetanie.
Spasmofilia: tulburare a sistemului nervos din cauze fiziologice sau psihologice
Spasmofilia este o manifestare clinica care nu ar trebui ignorata. Desi ea se regaseste destul de des in societatea de azi ca o tulburare cu forme acute, este des interpretata ca fiind cu totul altceva. De ce? In primul rand, spasmofilia produce manifestari ale crizei spasmodice precum tremuraturi ale membrelor, ale muschilor fetei, ridicarea valorii tensiunii arteriale, senzatie de sufocare, batai rapide si accentuate ale inimii, senzatie de ameteala, tulburari de echiibru, transpiratie excesiva... unele persoane pot confunda aceste simptome cu cele ale unor boli mai grave, cum ar fi infarctul miocardic. Se intampla ca unele persoane sa ajunga la urgenta crezand ca este vorba de un infarct. Spasmofilia afecteaza in special femeile tinere. Este o ''boala'' latenta, cu perioade mari in care nu isi face simtita prezenta, intrerupta de crize scurte si neplacute. Unul din factorii declansatori este carenta de vitamine si in special de minerale din organism: calciu si magneziu. Spasmofilia ca manifestare fiziologica se poate trata cu ajutorul unor cure de minerale, a evitarii unei vieti dezorganizte, a renuntarii la tutun si alcool si in general la orice fel de excitant al sistemului nervos, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru, condimentele... Deoarece femeile sunt cele mai afectate, in cazul celor care se confrunta cu aceasta afectiune, este recomandat ca, in perioada premenstruala, sa se faca o cura de calciu de cateva zile sau in acord cu indicatiile medicului. De asemenea, o posibila cauza a spasmofiliei este si proasta functionare a glandelor endocrine, in special tiroida (persoanele care sufera de hipotiroidism sunt mai predispuse la astfel de manifestari).
Atac de panica sau spasmofilie?
Atacul de panica survine cel mai adesea ca urmare a suferirii unui soc emotional puternic, dar si pe fondul unei carente de minerale din organism. Atacul de panica nu este neaparat rezultatul unui dezechilibru fiziologic, ci se manifesta in urma unor evenimente extrem de marcante din viata unei persoane, pe care nu le poate controla, cel putin pe moment. Decesul unei persoane dragi, o despartie, un divort, un avort, si in general orice eveniment traumatic poate prezenta o predispozitie la un atac de panica. Evident, trebuie tinut seama si de stabilitatea psihica a persoanei in cauza, de aceea este recomandat ca atacul de panica sa fie bine diagnosticat, pentru a nu se confunda cu alte afectiuni psihice. Atacul de panica poate aparea oricand de la data producerii unui eveniment marcant, avand manifestari aproape identice cu ale spasmofiliei, ceea ce face ca cele doua afectiuni sa fie uneori luate in considerare impreuna. De regula, socurile emotionale cele mai puternice sunt cele care au o mai mica sau mai mare legatura cu boala sau moartea. Simplul gand ca acestea se pot intampla oricand pot face ca persoana in cauza sa sufere un atac de panica. De regula, celor care au atacuri de panica le este frica sa iasa pe strada, sa manance anumite alimente de frica sa nu se imbolnaveasca, sa plece la drum (cu masina, avionul) etc., si incet-incet incep sa se retraga din viata sociala, preferand izolarea si avand sentimentul ca li se va intampla ceva rau in orice moment. Totusi, atacurile de panica au momente de criza scurte, ca in spasmofilie, care dureaza in medie 15 minute, dupa care ele trec de la sine. Ramane doar sentimentul neplacut si frica de o eventuala repetare a crizei, uneori frica de a nu innebuni. Diferenta intre cele doua manifestari consista in faptul ca, in timp ce in spasmofilie, cura de calciu poate preveni noile crize spasmodice, in atacul de panica este necesara intotdeauna interventia unei terte persoane pentru reechilibrul psihic. Nu doar psihologii, ci chiar discutiile cu persoane apropiate pot avea un efect benefic in constientizarea situatiei si incetarea unor astfel de manifestari prin acceptarea realitatii.
Sfaturi :
In cazul unei crize de spasmofilie spontana, cel mai bine este sa nu va speriati si sa luati o fiola de calciu (gluconat de calciu care se gaseste in farmacii) sau sa aveti o tableta de calciu la indemana. Chiar si apa este folositoare: beti 1-2 pahare eventual cu putin zahar. In cazul unui atac de panica, cel mai bine e sa stati linistit si sa respirati relaxat, deoarece criza trecerelativ repede.
anonim_4396 întreabă:
NszjNjJnJzknzyynK întreabă: