anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce se intampla cu soarele? Vreau sa spun ca am fost in weekend la strand si am stat doar o ora la soare si deja m-am inrosit (bine... am stat in mijlocul zilei fara protectie, dar nu e prima data, mi s-a mai intamplat). Mie mama mi-a zis ca atunci cand era ea de varsta mea (eu am 16 si ceva, ea aproape 45) statea la soare apropae toata ziua si abia risca sa se arda. Iar acum? E de ajuns sa stai si 30 de minute la soare (uneori si cu rpotectie mare), ca risti sa te trezesti cu niste pete rosii calde, care te mananca si ustura. E oare posibil ca, in curand, sa nu mai putem sta deloc la soare, chiar si cu protectie? Oare nepotii mei sau chiar copii mei sa nu se mai bucure de o zi la plaja sau strand fara sa faca arsuri? Probabil ca, in curand, ne va rapune cancerul de piele, dar, cine stie? Cineva isi va da seama ce se intampla si va lua masuri. Dar pana atunci...

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Naiba stie de unde scoate mama ta amintirile astea. Eu am poze cu parintii mei la mare in tineretea lor (mai varstnici un pic ca mama ta) arsi de soare exact pe aceeasi retea. iar bunica (nascuta in 1925) imi povestea ca atunci cand mergea la seceris se ardeau si ii manca/ustura pielea

| PookieBear a răspuns:

Ai ceva cunostinte de astronomie si despre ciclurile soarelui?, banuiesc ca nu, ideea e ca odata la cativa ani, soarele isi intensifica activitatea(adica lumina si caldura ce o emite devine mai mare), ei bine anul 2012 e unul cu activitate FOARTE ridicata, rezultatele sunt astea pe care le vezi:cresterea radiatiilor UV( alea provoaca arsuri) si mai intervine si subtierea stratului de ozon(ozonul absoarbe razele nocive, adica si pe cele UV) din cauza poluarii, saracul ozon e pe duca..deci soare+ozon subtiat=arsuri de piele grave! Pe vremea mamei tale poluarea nu era in "floare" deci bineinteles ca nu a experimentat asa arsuri grave, ei bine asta e explicatia stiintifica!, de acum incolo foloseste creme de protectie cu SPF 50 si evita statul la soare intre orele 11-17, nu e de gluma cu arsurile solare, ele pot provoca boli serioase ale pielii! si DA legat de asta, se iau masuri dar nimeni nu poate controla activitatea soarelui!, masurile constau in anuntarea populatiei legate de riscurile la care se expun si parerile medicilor legate de protectie.Ma gandesc ca ai auzit si tu pe la posturile TV spunandu-se de pericolul expunerii la soare in orele de "varf". Daca iti protejezi capul(cu o palarie), ochii(cu ochelari de soare) si pielea cu crema de protectie nu ar trebui sa ai asa mari probleme desi mai bine faci plaja doar dimineata si seara!, de nepotii si copii tai nu stiu daca vor mai putea sta la soare(desi eu zic ca da daca iau masuri de protectie) la fel ca si tine!happy

| edylucky a răspuns:

Du-te la medic. foloseste creme de protectie clima, stratul de ozon sau distrus sunt raze ultraviolete care patrund si prin umbrela eu am fost ars la plaja stand toata ziua pe sezlong sub umbrela si nu era nici o picatura de lumina pe corpul meu era tot corpul meu in umbra deci atentie mare FUNDA|?

| Dely_Delia_1997_AAgo a răspuns:

Pai nu prea stiu ce sa pun, dar crea asta s-a intamplat din cauza caldurii mari...adica acum este mult mai cald fata de anii trecuti, si in plus daca ai pielea alba si stai rar la soare este normal sa te arzi fiinda ai o piele sensibila. dar oricum te-ai supus unui risc daca la amiaza te-ai dus fara protectie solara(nu ca eu as folosio dar ma inrosesc fff raar)poti sa te duci la un doctor, sper ca te-am ajutathappy