| PleşaMihai21 a întrebat:

Salut! Credeți ca psihoza poate apărea și la persoane cu capul pe umeri? Adică trebuie neaparat sa prezinți un comportament ciudat dacă ai asta sau poți fi un om inteligent și sănătos, dar care prezintă simptome ale psihozei?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu, psihoza nu poate apare la persoane cu "capul pe umeri", fiindca este o boala mentala grava, unde evident omul nu poate fii declarat sanatos, dimpotriva.
Persoanele care trăiesc un episod psihotic pot avea halucinații, credințe iluzorii de durată (ex: iluzii paranoide sau grandomanii), schimbări în structura de personalitate și manifestări de gândire dezorganizată.
Este adesea acompaniată de non-înțelegerea comportamentului propriu (acum cu o natură bizară), dificultăți în interacțiunea socială și dificultăți în executarea activităților cotidiene.
Un episod psihotic este adesea descris ca implicând o „pierdere a contactului cu realitatea".
Dicționarul The American Heritage Stedman's Medical Dictionary definește psihoza ca „O tulburare mentală gravă, cu sau fără deteriorări organice, caracterizată prin dezorganizarea personalității, pierderea contactului cu realitatea și care cauzează deteriorarea funcționării normale sociale."

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă ai psihoză, nu mai ești sănătos.

| Eireann a răspuns:

Psihoza nu apare din senin - de obicei apare in cadrul unei boli ca schizofrenia sau ca urmare a unei traume fizice si/sau psihice. Faptul ca esti inteligent nu te apara de asa ceva si nu lasa in urma un om sanatos.
Bolile de tipul nevrozelor in schimb pot sa se manifeste la "un om inteligent și sănătos": anxietate, depresie, tulburare obsesiv compulsiva, atacuri de panica.

| PleşaMihai21 explică (pentru Eireann):

M-am documentat și m-am regăsit in unele afecțiuni (cum ar fi depresia și anxietatea) ținând cont de anumite simptome. Nu ma victimizez sau ceva, dar ma gândeam sa merg totuși la un psiholog, cred ca m-ar ajuta