Sa nu-ti fie frica de penibil. Cred ca frica de a părea penibili ne face sa ne controlam prea mult și asa apare overthinking-ul, iar o data cu el clacarea și teama de a te expune.Intr-un mod interesant, persoanele timide pot fi și cele cu cel mai mare "ego", pentru ca se gândesc mult la persoana lor(nu trebuie luat în sensul rău, doar ca tind sa supra analizeze situațiile și le pasa prea mult de opinia celorlalți oameni) Asta o sa fie extrem de clichéic, dar sa nu-ti pese de ce gândesc oamenii despre tine(atata timp cât ești tu bine cu tine și te simți confortabil cu persoana ta (dar aici se poate deschide o alta paranteza gigantica pe tema asta) insa lucrul asta îl înveți cu timpul, dacă ii întrebi pe cei care au o vârstă înaintata ce sfat i-ar da persoanei lor din tinerețe, majoritatea asta ar spune(dar pana ce nu ajungem sa ne lovim singuri cu capul de perete nu știm sa ne oprim înaintea lui chiar dacă ni se spune "stop că-ți spargi capul" de asta, una ii sa înțelegi logic lucrurile și cu totul altceva ii și sa le simți, iar asta ajungi sa faci doar daca trăiești acele experiente)
E mult de vorbit despre asta, dar ca idei concrete:
Vorbește cu oricine ai ocazia, chiar dacă îs 1-2 propoziții, cu cât te expui mai mult la situații sociale, cu atât o sa ți fie mai ușor în timp ( de exemplu unor oameni le place sa între în discuție cu cineva dintr-un magazin, sau cu taximestristul/" uberistul", persoane pe care probabil nu le ar mai fi întâlnit vreodată, asta te face mult mai relaxat pentru ca indiferent de ce "perla" spui, nu contează)
Alt lucru, sa n-ai așteptări. Cu cât ai așteptări mai mari, cu atât poți sa pici în derizoriu mai puternic(acum nu spun sa fii un pesimist și sa nu visezi lucruri mărețe, doar ca încearcă sa le ții totuși sub echilibru) De exemplu, sa spunem ca iesi în oraș cu niște prieteni, dacă îți imaginezi ca o sa fie grozav dar de fapt este numai ok, esti puțin dezamagit; dar dacă îți spui ca o sa fie nașpa și ajunge sa fie ok, te simți bine ca este totuși mai bine decat cum te-ai așteptat(in ambele cazuri s-a terminat ok, dar modul în care te simți difera; are sens ce spun? )
Nu te lua prea în serios, razi de tine când faci prostii, nu fii extremist ( de ex dacă nu-ți iese ceva, asta este, next time will be better, nu i capăt de lume; sau dacă te-ai făcut de tot rahatul, na și? De parca restul n-au pățit și ei ceva nașpa la viata lor)
Nu folosi alți oameni sa te simți tu bine cu tine, este o capcana dureroasa odata ce se termina prietenia și după te poți simți pierdut
Mergi după vibe - dacă simți ca o persoana nu este ok, 90%din cazuri nu este( nu este buna pentru tine, da poate fi minunata pentru altcineva)
Unul dintre cele mai bune sfaturi (la fel de clichéic ca și restul, dar f important) scăpa de oamenii "toxici" - o fi greu, dar ajuta asa de mult
Nu te lasă intimidat/impresionat de oameni, oricat de wow sau "cool" pare cineva, tot trebuie sa mănânce, sa doarmă și sa se ca** exact ca și tine, nu pune pe nimeni pe un piedestal(nu zic sa nu i respecți, dar nu - ti minamiza ție importanta)
Dar toți avem nevoie de diferite sfaturi pentru diferite "hop-uri" prin care trecem, unele poate au sens pentru tine și poate unele nu, dar astea ar fi câteva lucruri ce as fi vrut sa mi se zică când eram mai mica
Good luck~
Am acceasi problemă ca și tine, am 28 ani. Nu e chestia ca ești prea timid, posibil sa fii prea deștept și prea educat ca să poți lega prietenii cu anumite persoane. Eu sunt om deștept și educat, însă nu știu cum puii mei mereu m-am lasat dus de nas de toți ciumpalacii care numai m-au folosit. Dar nu s-au bucurat prea mult de bunătatea mea. Crede-mă, e mai bine fără prieteni. În fine, e bine sa ai ceva prieteni, dar sa ramai distant. Sa nu te apropri prea mult cu sufletul pentru ca apoi tot tu ești cel care suferă. Eu sunt pătit și momentan prefer sa îmi petrec timpul singur decât înconjurat de vipere care numai se dau prieteni. E mai sănătos fără prieteni.
Incredere in sine. Pe asta o castigi avand realizari, fie ele si mici, de care sa fii mandru. Poti face voluntariat. Poti cauta un job intr-un domeniu care ti se potriveste. Poti sa faci sala. Poti sa inveti un nou skill, orice, de la pictura la programare pe care, incet-incet sa il stapanesti. Atun i o sa ai puterea sa zici: da, sunt bun de ceva si pot sa arat lumii asta!
A doua parte a raspunsului meu este ca pentru a fi sociabil trebuie sa arati interes. Oamenilor le place sa ii intrebi chestii cotidiene, evident nu intime, ce tin de ei. De exemplu daca cineva iti spune ca picteaza, nu ezita sa pui intrebari precum: "ce tare, de cand?", "dragut, ce pictezi cel mai des?" si altele asemenea. Arata interes pentru persoana respectiva, bineinteles fara sa exagerezi si sa para ca ii supui unui interogatoriu. Iti dai tu seama singur cand e limita.
Pe langa job/facultate/treburi ale casei poate iti faci timp sa iesi afara. Chiar daca ai putini prieteni, e ok. Iesi cu ei mai des la cinema/in mall, vorbiti despre seriale/jocuri/sporturi. Daca iti permiti financiar inscrie-te la un sport. Fii voluntar! Intra intr-o organizatie de voluntariat si vei avea ocazia sa cunosti oameni.
cateva idei gasesti si aici:
https://www.wikihow.com/Be-Sociable
https://www.inc.com/......yness.html
Reia legatura cu un fost coleg de clasa, cu care te-ai inteles mai bine si iesiti undeva. Mai schimbati pareri, impresii.
Ai nevoie de o dezvoltare personala, iesirea din zona de confort,asta inseamna integrarea intr-un grup social,conversati cu alte persoane,timiditatea scade pe masura ce conversezi cu alte persoane, practic se creaza noi conexiuni in creier care fac ca tiiditatea ta sa numai atat de puternica, crede-ma ca asta functioneaza pentru ca si eu am fost extrem de timid dar de cand am inceput sa vb cu alte persoane din obligatie ca lucrez cu public dar si din placere, la ineput ai teama aia, frica aia, vezi ca omul te observa si vede ca ai o retinere, nu ne plac oameni inchisi ne place oameni deschisi, timiditatea nu e o boala pur simplu trebuie sa iti abilitatea de a vorbi cu alte persoane
https://dezvoltareapersonalitati.wordpress.com/
pentru mai multe intrebari scriemi aici sau https://www.facebook.com/Dezvoltarea-personalitati-887233714974857/
multa bafta
Anxietatea socială se trateaza. Nu e timiditate. Consulta un psihiatru. El se ocupa de mintea umană!
Mario1996 întreabă: