Nu e mai greu, nu a spus nimeni asa ceva. Este mai greu de carat fiindca lipsa tonusului il face inert si el la fel de greu de carat ca un sac sau o piesa de mobilier. Dar pe cantar are exact aceeasi masa.
Asadar experimentul care e batran tare si prin care s-a cantarit sufletul e recunoscut ori e legenda? E vreo problema etica in al repeta in zilele noastre? ....adica nah pentru a vedea daca omul are sau nu suflet?
Sufletul este legat de activitatea electrica, nu are masa cel mai probabil. Experimentul nu e experiment, este o legenda care nu a tinut cont de nimic stiintific (gen deshidratare, variatii de cantarire, etc). cantarind un corp inainte si imediat dupa moarte, nu vom afla daca are suflet, ci daca s-a deshidratat putin.
Deshidratarea nu se produce instantaneu nu la intervale de milisecunde....Ptr ca daca ar fi sa fie facut un astfel de experiment s-ar lua valoarea masei imediat ce inima s-a oprit (desigur ar trebui consimtamantul pacientilor pentru a nu resuscita....si implicit modifica masa cu tot felul de lichide De acord vom afla daca e mai usor sau mai greu. Orice mit poate fi spulberat prin experiment
Dar experimentul propus de tine este profund imoral, inseamna sa asteptam propriu-zis niste oameni sa moara si, in timp ce mor, in loc sa le respectam viata si trecerea dincolo sa-i cantarim, la intervale de milisecunde. Nu mai zic de chestia cu lipsa de resuscitare de dragul experimentului. Eu, ca medic, nu as accepta niciodata sa le fac asa ceva pacientilor mei, indiferent de ce experiment ar fi in joc, viata lor si respectul care li se datoreaza sunt mult mai importante
Consimtamantul pacientilor am spus clar,,,,, Lipsa de resuscitare nu de dragul experimentului,,, nu am spus sa omoram oameni ca asta ar insemna ci ar fi vorba de pacienti incurabili care ....neavand rezerve o resuscitare chiar si reusita le-ar degrada viata si mai mult. Nu vad ce e imoral asa cum se fac studii clinice cu medicamente, asa cum unii isi doneaza corpul.
Despre experimentul care privea cantarirea sufletului voiam sa-ti scriu eu, cand am citit primele doua randuri din intrebarea ta. Conform acestuia, corpul ar trebui sa fie mai usor dupa moarte (cu doar cateva grame).
21 grame.
Asa, multumesc Nu mai stiam exact cate grame.
21 Grams
http://www.imdb.com/title/tt0315733/
Masterpiece, dear!