Daca ai deja 18 ani, trebuie sa ai carnet de sanatate.
Insa, daca faci dovada ca inca esti elev /student, atunci pana la varsta de 25 ani poti beneficia de gratuitate in sistemul nostru sanitar de stat.
Deci daca merg la clinica cu biletul si cu adeverinta de la scoala este ok?
Nu este ok, deoarece daca nu ai card nu i se deconteaza medicului specialist consultatia. In plus, sunt medici specialisti care au cabinete medicale individuale, dar nu au contract cu CASJ. La acestia, chiar daca mergi cu trimitere, platesti consultatia.
Conform legii, adeverinta de la scoala si card-ul tau de identitate (impreuna) dovedesc ca ai asigurare de sanatate legala. Dar poti da si de birocrati caposi.
Sunt de acord cu tine, dar pe ce baza se elibereaza retetele compensate sau gratuite, care sunt eliberate pe retelele computerizate ale CASJ? Nu mai sunt retete compensate, trimiteri la consultatii fara plata in afara sistemului centralizat.
Ceea ce spui tu este pentru decontarea spitalizarilor sau tratamentelor ambulatorii.
Asta-i perfect adevarat.
Dar intrebarea s-a referit doar la CONSULTATII gratuite, la medicul de familie.
Eu zic sa mai citesti odata intrebarea. El spunea "... nu am cardul CNAS dar am trimitere de la medicul de familie, pot beneficia de consultatie gratuita?" Pentru consultatii la medicul de familie nu sunt necesare trimiteri. E logic (logica, bato vina) ca daca are trimitere de la medicul de familie, aceasta este catre un medic de specialitate sau laborator.
La medicul de familie poti merge si daca nu ai asigurare de sanatate (platesti o mica taxa, de cca. 50 lei pentru consultatie).
Medicul de familie - ca si ceilalti medici - te pot trimite la diferite investigatii /tratamente, unde va trebui sa faci dovada de asigurat (in cazul lui: adeverinta de elev), altfel vei fi bun de plata.
Eu cred ca tu incurci lucrurile. Una este una si alta este alta.
Consultatie platita poate sa-ti faca orice medic din tara, fara sa trebuiasca trimitere si card de sanatate. Daca tie 50 de lei ti se pare o taxa mica, pentru o familie saraca este mult, mai ales ca nici eventualele medicamente pe care i le prescrie nu se inscriu pe reteta compensata.
Dovada de asigurat se face pe baza cardului de sanatate sau a adeverintei eliberata de CASJ. In adeverinta sunt trecute datele de recunoastere ca asigurat de pe card: cod, CNP etc. Aparatul de citire a cardului de sanatate are o functie care permite introducerea acestor date fara introducera cardului.
In evidentele CNAS elevii figureaza ca asigurati, de unde se pot verifica (la nevoie), chiar daca n-au card-ul la ei.
De unde afla medicul daca un elev care a implinit 18 ani mai este sau nu elev?
De ce nu vreti sa intelegeti ca aum trei ani s-a luat masura de a nu se mai deconta consultatii gratuite si elibera retete compensate sau gratuite pentru persoanele care nu au card sau adeverinta de la CASJ, pentru a se stopa frauda din sistemul medical de familie.
Eu personal am fost la un cabinet de specialitate, dar cardul nu se deschidea, desi la alti pacienti s-a deschis. Trebuia sa-mi dea trimitere la laborator si mi-a spus ca am urmatoarele variante:
1. Merg la CASJ sa-mi deblocheze cardul.
2. Platesc consultatia si analizele de laborator.
3. Renunt la consultatie si analize.
Va spun ca aveam trimitere pentru consultatie gratuita de la medicul de familie.
Medicii nu se ocupa cu cercetarea faptului ca esti asigurat sau nu.
1. Inainte sa implineasca varsta de 18 ani, scolile fac demersurile necesare pentru elevii (asigurare medicala, banii de copii).
2. Medicii pot accesa evidentele CNAS.
Ca urmare, medicul poate vedea elevul pe lista asiguratilor.
1. Scolile nu mai fac asa ceva. Singurul lucru pe care-l fac trimit la Casele de pensii si ajutor social (deci nu la Casele de asigurari sociale), tabel cu elevii care frecventeaza cursurile la zi a scolii. Citeste art.9 din Metologia din 28.05. 2008 de aplicare a Legii nr.61/1993
2. Fals. Doar pe baza de card sau introducand datele de pe adeverinta. Nici un medic nu poate accesa datele oricarei persoane.
Calea birocratica exacta, cum ajunge informatia de "elev peste 18 ani" n-o cunosc, dar este transmisa, inclusiv la Casa de Sanatate.
Medicii pot cauta inclusiv dupa CNP, daca o persoana este asigurata sau nu (conversia numarului de cars/asigurat se face din CNP).
La reteta si la farmacie poti sa mergi cu cardul unui parinte.
Eu am refuzat cardul de sănătate si nu am probleme. Dovedesc ca sunt asigurata si beneficiez de gratuitate si compensație la medicamente.
Cum? Ca retetele gratuite si compensate se elibereaza in sistemul CAS.
Pai plătesc CAS. Card de sănătate poți avea si daca nu ești asigurat. Si il poți refuza si daca ești asigurat.
Ai dreptate. Dar cei neasigurati nu beneficiaza de gratuitati sau compensatii. Sotiile sunt asigurate daca sotul este asigurat cu plata CAS.
Nu te obliga nimeni sa iei cardul, dar atunci nu beneficiezi de acte medicale gratuite si medicamente compensate.
Am omis ceva: beneficiezi de gratuitate doar pentru urgente.
Nu-i adevărat. Se dovedește cu adeverință de la locul de munca sau cupon de pensie in cazul pensionarilor. Eu am refuzat cardul. Si medicul de familie ma tratează ca pe unul care are card. Adevărul este ca daca ai card de sănătate si nu ești asigurat nu folosește la nimic cardul, doar ca ești in baza de pe calculator, atât.
La medicul de familie poate, dar la un cabinet de specialitate nu. Pe mine m-a trimis la CAS, deoarece nu putea sa intre pe card sau mi-a zis sa platesc consultatia.
Cand ai fost consultata si tratata? Daca acum cativa ani, da. Spune-mi si mie pe ce baza ti-a eliberat reteta compensata?
Pe baza formularului de rețetă compensata data de medicul de familie. Nu este obligatoriu acceptarea cardului de sănătate. Este libertate de alegere, de conștiința. Suntem multi in tara care am refuzat cardul.
De unde ti-a dat reteta compensata daca nu aveai card? Ca acestea se elibereaza, asa cum se elibereaza si trimiterile la cabinete de specialitate sau laboratoare, prin introducerea cardului in reteaua CASJ sau a datelor din adeverinta data de CASJ.
Chiar azi am stat de vorba cu medicul de familie, fiind vecini de palier.
Da, cu cativa ani in urma erau retetare tiparite, in dublu exemplar, care se puteau completa cu pixul. Acum retete netiparite sunt cele care nu sunt compensate.
Medicul de familie. Mi-a dat si o trimitere la dermatologie in vara trecuta. Si urma sa ma programez si la endocrinologie si daca aflam data cand eram programata urma sa merg la medicul de familie pentru trimitere. "Posibil" noi cei din Ardeal sa avem o legislație paralela cu cea din zona ta. Medicul de familie nu vrea sa îți spună pentru ca nu are dreptul acesta. Noi cei care am refuzat cardul am știut ca Legea permite.
Am zis eu ca nu permite legea sa nu ridici cardul? De unde le mai scoti.
Am zis eu canu-ti da trimitere medicul de familie daca nu ai card? Eu am zis ca nu ai consultatie de specialitate gratuita daca nu ai card de sanatate.
Si eu sunt din Ardeal.
Medicul de familie al meu suntem apropiati, ti-am spus ca suntem vecini de palier si ca sa intelegi - ca nu prea te duce logica - ne facem si vizite.
Trebuie să fi asigurat pentru că încă ești elev. În mod normal poți avea gratuitate atât timp cât ești asigurat, chiar dacă n-ai card, pentru că ei au un site pe care pot vedea asta. În plus, unora durează și ani de zile până le vine cardul după ce fac cererea pentru că așa-i la noi. Verifică aici să vezi dacă ești asigurat:
http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html
Tu ai verificat? Cum ai obtinut CID-ul?
Da, am verificat mai de mult. Trebuie să fie bifată căsuța „generează CID din CNP" și în rest completezi doar câmpul pentru CNP și cel pentru numărul de verificare. Dar am impresia că acum nu le merge mizeria de site că am încercat din nou și-mi scrie asta
https://imgur.com/a/OQ5QEK8
Eu am depus cererea pentru cardul de sănătate acum 8 luni și nici acum nu mi-a ajuns cardul. Dar când am verificat îmi scria că sunt asigurat și îmi scria și data la care am fost introdus în sistem (era în anul în care m-am născut). Sunt elev într-a 12-a
Eu cred ca multi dintre voi nu intelegeti ce inseamna sa fi asigurat si cum poti sa beneficiezi de prevederile asigurarii.
Cardul de sanatate se elibereaza dupa ce ai implinit varsta de 18 ani.
Am avut 18 ani împliniți când am depus cererea pentru card
Cardurile de sănătate nu se tipăresc la cerere. Pentru persoanele care împlinesc 18 ani şi pentru cele care dobândesc calitatea de asigurat, comanda de emitere va fi generată automat de sistem.
Cardurile se iparesc odata sau de doua ori pe an. Apoi acestea trec pe la un serviciu de secretizare a cardurilor.
Și dacă să zicem că în astea 8 luni de zile aveam nevoie neapărată de el, ce făceam? Tocmai că multora le ajunge foarte târziu cardul, chiar dacă sunt găsiți asigurați în sistem și de aia nu ai nevoie neapărată de card dacă poți dovedi că ești asigurat. Cunosc persoane cărora într-un an jumate le-a ajuns cardul acasă
Adeverinta de la CJAS. Sau daca medicul are bunavointa sa acceseze site-u CJAS si sa ia datele de acolo si farmaciile elibereaza pe baza de adeverinta medicamente.
Atata vreme cat esti elev, la medicul de familie consultatia este gratuita. La mine asa a fost
Am trimitere de la medicul de familie, vreau sa merg la oftalmologie
Daca nu ai carnet de sanatate platesti consultatia. Trimiterea este simpla sau tip CAS? Indiferent cum este, daca nu ai card de sanatate foloseste cat o bucata de hartie igienica. De altfel, sunt putini doctori oftalmologi care au contract cu AJAS.
Scuze: CJAS in loc de AJAS.