Este suficient dacă ai scos așchiile intrate în piele. Nu este nevoie de nimic altceva.
Dacă apare o infecție în locul respectiv înseamnă că acolo mai este vreo rămășiță de la așchie. Dar în rest nu este nevoie de niciun vaccin și nici de vreun medicament.
Sigur că da! Tetanosul este cauzat de o infecție cu bacteria Clostridium tetani. În general, bacteriile intră printr-o rupere a pielii, cum ar fi o tăietură sau o plagă cauzată de un obiect contaminat. Bacteriile sunt întâlnite, de obicei, în sol, praf și bălegar. Ori pe scânduri este și praf.
Da,doar cu conditia ca acele scanduri sa fi fost mai inainte contaminate din sol cu bacteria Clostridium tetani
de pe net aflam
Tetanosul nu se transmite de la o persoană la alta. Boala apare doar la persoanele neimunizate ca urmare a infectării unei plăgi cutanate, adesea apreciată ca neesențială, produsă de orice obiect înțepător-tăietor murdar cu sol contaminat (cuie, ace, ghimpi, așchii, foarfece, cuțit etc., etc.) sau prin zgârieturi, mușcături de animale. Ca poartă de intrare a bacilului tetanic pot servi și plăgile cauzate de arsuri, îngheț. Nou-născutul poate fi infectat în cazul când cordonul ombilical este tăiat cu un instrument nesteril și /sau pe el se aplică un pansament nesteril.
Semne și simptome
Simptomele tetanosului se manifestă de la câteva zile la câteva săptămâni de la contaminare. Perioada de incubație este între 7 și 10 zile. Semnele caracteristice tetanosului: contractură puternică la nivelul musculaturii feței, gâtului, toracelui, spatelui și abdomenului, prezența crizelor de spasm generalizat, cu afectarea într-o mai mică măsură a picioarelor și mâinilor.
Primele simptome ale bolii: contractură musculară care blochează maxilarele, contractura mușchilor gâtului și abdomenului, dificultăți la înghițire.
Se poate sa iti faci griji degeaba!
Carmen133 întreabă: